Welkom in Schotland

Welkom in Schotland

Schotland is bovenal een land van mythes en legendes, van liefelijke heuvels en dreigende bergen, van diepe valleien bezaaid met vele lochs en weidse vergezichten. Maar ook van de whisky, de kilt, de doedelzak en het monster van Loch Ness. Reis met ons mee door de adembenemende hooglanden.

Dag 1 • België - Hull

We rijden naar Zeebrugge waar we in de late namiddag verwacht worden voor de overtocht met P&O Ferries naar Hull (voor de overtocht is het raadzaam om over een kleine bagage te beschikken). Aan boord genieten we van een uitgebreid avondmaal in buffetvorm. Discotheek, ruime bars, rustige pianobar, livemuziek, speeltafels en een bioscoop staan ter beschikking. Overnachting aan boord.

Dag 2 • Hull - Glasgow

’s Morgens ontschepen we in Hull en beginnen onze reis richting noorden. We doorkruisen Yorkshire, rijden door het Penninisch gebergte en genieten van prachtige vergezichten. Via Carlisle naar de Schotse grens. Ons eerste bezoek brengen we aan een oude smidse in Gretna Green, het stadje met een speciale huwelijkstraditie. Verder door de Southern Uplands naar Glasgow waar we de kathedraal bezoeken en een korte stadsrondrit maken. Installatie in het **** Novotel hotel (of gelijkwaardig).

Dag 3 • Glasgow - Loch Lomond - Loch Ness - Aviemore

Vandaag maken we kennis met de “Highlands” en zijn beroemde meren. Het meest bezongen is ongetwijfeld Loch Lomond. We maken een boottochtje over het noordelijke deel, tevens het mooiste stuk van het meer. Na enkele interessante fotostops komen we aan bij Fort William voor de vrije lunch. Nadien rijden we verder naar Fort Augustus waar we het Clansman Centre bezoeken. Hier krijgen we inzicht in het leven van de Highlanders: de oorsprong van de kilt, jacht, wapens, voeding en behuizing. Uitgebreide fotostop bij het Loch Ness op weg naar Inverness. Vandaar rijden we zuidwaarts naar het Cairngorms National Park voor installatie in een ****hotel in Aviemore.

Dag 4 • Aviemore - Cawdor - Aviemore

’s Morgens rijden we naar Rothiemurchus Estate waar een ranger ons door het domein van 7.500 ha loodst en ons laat kennismaken met de natuur, de herten, Highland Cattle en de ‘fishery’ met de regenboogforel. Nadien rijden we via het “Culloden Battlefield” naar Cawdor Castle, een liefelijk woonkasteel op mensenmaat. We wandelen in de formele tuinen, de wilde tuin en het parklandschap. In de late namiddag, na een fotostop aan de “Bridge of Carr”, ontmoeten we Neil Ross, een schaapherder die ons toont hoe hij met zijn zeven border collies, schapen uit de Highlands haalt. Nadien rijden we terug naar Aviemore.

Dag 5 • Aviemore - Edinburgh

Wie Schotland zegt denkt aan whisky en daarom gaan we naar één van de vele distilleerderijen: Blair Athol in Pitlochry. Deze stad staat ook bekend voor zijn stuwmeer, elektriciteitscentrale en zalmtrap. Daarna rijden we naar Scone Palace waar door de eeuwen heen 40 Schotse koningen gekroond werden. We bekijken de kunstschatten in de 13 zalen met schitterende meubelen, schilderijen, ivoor en porselein en de enige bekende verzameling van “Vernis Martin”. In de namiddag kunnen we een mooie wandeling maken in het park of het doolhof uittesten. Nadien rijden we via Perth, en na een fotostop aan Forth Bridges, naar Edinburgh. Installatie in het ***hotel Jury’s Inn

Dag 6 * • Edinburgh

Vandaag verkennen we de Schotse hoofdstad te voet. De belangrijkste bezienswaardigheden liggen op wandelafstand van het hotel. We beginnen in ‘The Old Town’, met het historisch zeer interessante Edinburgh Castle en St. Margaret’s Chapel. Op de Royal Mile staan vele historische gebouwen, zoals de St.Giles’, Huntley House, Writer’s Museum, Old Houses of Parliament, New Houses of Parliament, die gratis te bezoeken zijn. Mogelijkheid tot een afternoon tea. Nadien vertrekken we naar de ‘New Town’ met zijn Princess’ Street en de bijbehorende tuinen. Er is vrije tijd om te winkelen of voor een facultatief bezoek aan een van de musea of aan Queens Gallery en the Palace of Hoyrood House, de officiële verblijfplaats van de koningin wanneer ze om staatsredenen in Schotland verblijft. In de vooravond vertrekken we vanuit het hotel naar de Schotse avond met avondmaal en show (zang, dans, doedelzakmuziek en ‘the adress to the Haggis’). 

*Wettelijk verplichte rustdag van onze chauffeur

Dag 7 • Edinburgh - Hull

Op de terugweg naar Hull brengen we een bezoek aan Abbotsford House, het woonhuis van Sir Walter Scott. Deze man was heel belangrijk voor het behoud van de Schotse traditie en het bekend maken van zijn land aan de buitenwereld. Na de middag rijden we via Carter Bar en Newcastle naar Hull. We schepen in aan boord van P&O Ferries richting Rotterdam (voor de overtocht is het raadzaam om over een kleine bagage te beschikken).

Dag 8 • Rotterdam - België

Onze aankomst in Rotterdam is voorzien rond 09u00. Vervolgens rijden we langs de autosnelwegen richting België.

Hotels *** EN ****

Ligging: de hotels zijn centraal bij bezienswaardigheden gelegen

Uitrusting: mooie hotels met lift, restaurant, bar, salon en soms met zwembad

Kamers: mooi ingericht, badkamer met bad of douche, toilet, telefoon, tv, met waterkoker voor koffie of thee

Maaltijden: Schots of Engels ontbijt, ’s avonds nationale en internationale 3-gangen maaltijden

Overtocht: de bootovertochten gebeuren met P&O Ferries; Zeebrugge-Hull en Hull-Rotterdam. Aan boord beschikt u over een tweepersoons binnenkajuit met douche en toilet

 

  • Reisdocumenten: geldige identiteitskaart
  • Bij boeking de identiteitsgegevens van alle deelnemers doorgeven
  • Reizigers van niet-Belgische nationaliteit dienen bevoegde instanties te contacteren
  • VREEMDE MUNT: Engelse pond

  • Transfer van bij u thuis naar de centrale vertrekplaats en terug
  • ***** ROYAL CLASS AUTOCAR
  • Halfpension vanaf de 1e dag het avondmaal tem de 8e dag het ontbijt
  • Inbegrepen: alle toegangsprijzen zoals beschreven in het programma
  • Begeleiding door Nederlandstalige gids vanuit België