USA - Alaska • The Last Frontier

USA - Alaska The Last Frontier

Met trots presenteren wij u het meest complete en boeiendste programma op de Belgische markt voor Alaska. Een Alaska rondreis is in alle opzichten uniek. De bergen zijn hoger en machtiger, de gletsjers ijziger, de bermen kleuriger en het wild kan in Alaska zomaar plots uw pad kruisen. De onverharde wegen zijn leeg, de uitzichten nog indrukwekkender, dorpjes bestaan soms echt maar uit enkele gebouwen en bushplanes mogen landen te midden van de bossen of zelfs op de meren. Op het land leven de grootste beren en elanden ter wereld, alsook kariboes, berggeiten en schapen, vossen en wolven. De flanken van hoge vulkanen zijn bedekt met eeuwige sneeuw. De winters zijn donker en koud, maar in de zomer gaat de zon slechts enkele uren onder en is het er aangenaam weer. Alaska is de grootste staat van de USA en met tevens de meest ongerepte qua natuur. Op deze uitzonderlijke natuurreis kunnen slechts acht deelnemers meereizen omdat onze eigen Nederlandstalige gids (en groot Alaska-kenner) deze reis persoonlijk in elkaar heeft gestoken en zelf ten dienste staat als chauffeur. Deze kleine groep laat ons toe diep door te dringen naar plaatsen waar bijna niemand anders komt. Hij organiseert uiteraard ook de niet inbegrepen maaltijden. Service en zorgeloos reizen boven alles. En vanaf nu ook beschikbaar in single kamer!

Dag 1 • Brussel - Anchorage

Met een intercontinentale vlucht bereikt u uw bestemming Anchorage, de grootste stad van Alaska. Eerste kennismaking met Anchorage, de grootste stad in Alaska, waar u haar verschillende bezienswaardigheden zal ontdekken. Eén overnachting in hotel Clarion Suites Downtown, dat zeer centraal gelegen is. Op weg naar het diner maakt u kennis met Captain Cook's landing plaats en het oudste huis van de stad.

Dag 2 • Anchorage - Soldotna (o)

U maakt kennis met deze enorme 49ste staat van de USA. Buiten de stadsgrenzen wordt u direct geconfronteerd met de indrukwekkende natuur rond de Turnagain Arm. Daarna een hop-on/off rit/wandeling door het Alaska Wildlife Conservation Center waar wilde gewonde en jonge verlaten dieren tijdelijk worden opgevangen en verzorgd. Bezoek aan het Portage Gletsjer meer en zijn modern Visitor Center waar u oa. geniet van een schitterende natuurfilm. Het gaat verder richting Soldotna, via een schilderachtige baan tussen bergmassieven.  Overnachting in hotel Aspen Soldotna.

Dag 3 • Soldotna - Homer (o)

Bij goede zichtbaarheid onderscheidt u aan de overkant van de Cook Inlet, een aantal vulkanen die samen een deel van de befaamde “Ring of Fire” vormen. Verder naar Homer, zeer schilderachtig gelegen aan Kachemak Bay op één van de zuidelijkste punten van het Kenai schiereiland. U rijdt over kliffen die unieke vergezichten geven, oa. op de beroemde Homer Spit, met aan de overkant de besneeuwde bergtoppen in het Katmai National Park.  In de late namiddag verkent u de Homer Spit, die als natuurlijke landtong in de zee steekt. Deze is afgezet met houten winkels en horeca gelegenheden in de typische Alaska bouwstijl. De dagelijkse aankomst van de vissersboten brengt een hele folklore met zich mee. U maakt de overtocht naar Halibut Cove met een kleine ferryboot, waar u ook gaat dineren. Dit kunstenaarsdorpje (alleen in de zomer bewoond) bestaat vooral uit paalwoningen die in de beschutte baai op en rond het water zijn gebouwd. Tenslotte een fijne avondwandeling langs de typische “board-walks” in de cove. Terugkeer met de ferry naar Homer in de late avond waar u twee nachten zal logeren in het Aspen Suites Hotel.

Dag 4 • Homer (o)

U hebt de keuze uit 2 optionele excursies (te boeken bij inschrijving), echter niet combineerbaar, of u spendeert gewoon een relax halve dag in Homer. Een eerste excursie biedt u de unieke gelegenheid om van dichtbij in contact te komen met de grizzly beren in de wetlands. De piloot die u daar brengt begeleidt u te voet om de beren van nabij te observeren. Deze ervaring is intens en onvergetelijk. Daarna kan u genieten van het uitzicht op de baai tijdens een strandwandeling door de Beluga Slough, een beschermd vogelreservaat. U bezoekt ook het Alaska Islands & Ocean Visitor Center. Een andere optionele excursie brengt u per boot langs Gull Island (een paradijs voor zeevogels); daarna ziet u mogelijk enkele walvissen in Kachemak Bay, om tegen de middag aan te leggen in het paaldorp Seldovia. Hier kan u vrij lunchen en rondwandelen op de boardwalks, of een begeleide kayaktocht doen doorheen de cove (extra te betalen).

Dag 5 • Homer - Seward (o)

In Ninilchik stopt u aan de bekende Russische kerk, bovenop een klif. Het vissersdorp is schilderachtig gelegen aan een lagune, vlakbij de zee. In Soldotna houdt u halt zodat u de vissers kan gadeslaan in en naast de Kenai rivier.  Bezoek aan het historische centrum van Kenai met zijn twee Russische kerken, zijn oud fort en de pastorie van Russisch-Orthodoxe priesters. Nu volgt u oostwaarts de eerste Alaska “dirt road”. Deze zand- en grindwegen, welke deze reis uniek maken, lopen door quasi onbevolkt natuurgebied en bieden veel kans op het zien van wilde dieren. Skilak is een echt beren-territorium met prachtige meren, waar u verschillende keren stopt om korte wandelingen te doen. Na een korte stop aan het spiegelmeer Tern Lake komt u in Moose Pass, een typisch kleine nederzetting met een markante geschiedenis. Na de waterstuw voor de zalmtrek onderweg bezocht te hebben, bereikt u Seward. Twee overnachtingen in het splinternieuwe Gateway Hotel, vlakbij de mooiste jachthaven van Alaska.

Dag 6 • Seward (o,m,a)

Vandaag bezoekt u per boot gedurende een ganse dag de machtige fjorden van het Kenai Fjords National Park. In de fjorden ziet u zo goed als zeker de bultrugwalvissen, zeeotters, zeeleeuwen, zeehonden en papegaaiduikers. U passeert een viertal gletsjers waarvan de Aialik de spectaculairste is, met zijn enorme ijsmuur van meer dan 60 m hoogte. ’s Middags hebt u een kleine lunch aan boord en in het terugvaren wordt u vergast op een heerlijke BBQ met vlees en vis op een eilandje. In de vooravond maakt u nog een stadsrondrit en wandeling door het oude historische centrum van Seward bekend voor zijn muurschilderingen.

Dag 7 • Seward - Anchorage (o)

Net buiten Seward doet u twee wandelingen tot vlak bij de Exit Gletsjer. Wie wilt kan zelfs een deel van een steilere wandeling doen naar het Harding Icefield (klim van 800 m). Onderweg wordt u beloond met steeds wisselende panorama’s. Daarna volgt u de schilderachtige route door het N-deel van het Kenai schiereiland, met een stop aan het Upper Summit Lake met lunch. Uw reisleider toont u het echte centrum van Anchorage tijdens een wandeling. Terug één nacht verblijf in hotel Clarion Suites Downtown. Facultatief kan u 's avonds meegaan naar de beroemdste bar van Alaska.

Dag 8 • Anchorage - Sutton (o)

De tocht gaat nu noordwaarts met stops onderweg aan twee hedendaagse grote Russisch Orthodoxe kerken.  Eens terug in volle natuur, wandelt u naar de Thunderbird Falls (60 m hoog). U bezoekt een typisch kerkhof van de Danaina met hun fel gekleurde en unieke graven. Mat-Su Valley met zijn Bodenburg Butte is het landbouwgebied bij uitstek in Alaska. Hier worden ook rendieren en de voorhistorische muskusossen gekweekt voor consumptie. U volgt nu de vallei van de machtige Matanuska rivier via een baan die regelmatig stijgt en daalt. Hoogtepunt vormt de gigantische Matanuska gletsjer (27 km lang) die tot in de vallei zelf doorloopt. Hier is er een korte wandeling voorzien in de buurt van de gletsjer. Tenslotte ziet u nog Sheep Mountain, de berg met zijn felle kleuren. Overnachting hier te midden van de natuur in de prachtige Majestic Valley Wilderness Lodge met een onbetaalbaar panorama vanuit de tuin.

Dag 9 • Sutton - Mc Carthy (o)

Via Glenallen, rijdt U langs de rand van het grootste, mooiste en het wildste Nationaal Park van Alaska (groter dan Zwitserland met slechts 2 dorpjes): het grandioze Wrangell-St Elias National Park. In dit Nationaal Park bevinden zich 10 van de 17 bergtoppen in Noord-Amerika die hoger zijn dan 5.000 m. Via een dirt road bereikt u Kenny Lake. In Chitina, met zijn vergane glorie uit de mijnwerkers tijd in de oude hoofdstraat, begint dan de legendarische 100 km lange McCarthy Road, de meest beruchte en avontuurlijke dirt road van Alaska. Dit gebied is zeer intact qua natuur, juist door zijn slechte bereikbaarheid, wat het massatoerisme hier weghoudt. Passage over de langste brug (158 m) met één rijvak in N-Amerika over de ravijn, uitgesneden door de Kuskulana rivier.  Ongeveer halfweg de dirt road stopt u aan de Gilahina Trestle, het enige overblijfsel van de grote houten spoorwegbruggen uit de tijd van de Kennicott kopermijnen. Drie overnachtingen in de mijnsite van Kennicott, nl in de Kennicott Glacier Lodge.

Dag 10 • Mc Carthy/Kennicott (o)

Een ander hoogtepunt van de reis is zeker de optionele “Scenic Flight tour” boven Mount Blackburn en omgeving met zijn ontelbare sneeuwtoppen (een tiental haalt de 5.000 m), gletsjers en smeltmeren (te boeken bij inschrijving). Na de lunch doet u een unieke begeleide wandeling op de Root Gletsjer met stijgijzers (geen ervaring nodig).  Geniet van de zonsondergang over de Root Glacier die de mijnsite donkerrood kleurt.

Dag 11 • Mc Carthy/Kennicott (o)

U hebt de gelegenheid om zelf een wandeling te doen naar de Bonanza mijn (klim van 1.400 m). 's Morgens bezoekt U de restanten van de Kennicott kopermijn met zijn hoofdgebouw met 14 verdiepingen (het grootste houten complex in Amerika en Unesco werelderfgoed). In sommige gebouwen kan u ook binnen. Na de lunch wandelt u van Kennicott naar McCarthy en ontdekt onderweg allerlei historische herinneringen aan de Kennicott mijn. McCarthy is een klein maar uniek pioniersstadje waar de tijd bleef stil staan. Een hele reality-TV serie werd eraan gewijd. Een bezoekje aan de authentieke saloon in McCarthy, één van de meest afgelegen dorpen in Alaska, mag niet ontbreken. Dineren kan in McCarthy in een door Michelin aanbevolen restaurant.

Dag 12 • Mc Carthy - Paxson (o)

Opnieuw berijdt u de McCarthy Road, die eindigt in de historische kern van Chitina, welke we kort bezoeken. Na de lunch stopt u aan Liberty Falls. Onderweg bekijkt u het Trans Alaska Pipeline System, de economische ader die gans Alaska doorkruist van Prudhoe Bay in het hoge noorden tot in de havenstad Valdez in het Zuiden over een afstand van 1.287 km, voor het transport van ruwe petroleum.  Onderweg doet u nog een stop in Copper Center en aan het Visitor Centre van het reeds bezochte Wrangell-St Elias National Park. U logeert in het oudste nog operationele Roadhouse van Alaska, de Gakona Lodge.

Dag 13 • Paxson - Denali (o,m)

U volgt voor een groot deel van de dag de Old Denali Highway over een afstand van circa 180 km (de langste en mooiste dirt road van onze reis). Rit door een desolaat en zeer uitgestrekt gebied omzoomd door de Alaska Range en vol met naaldwouden en meren, een paradijs voor wilde dieren. Deze weg staat in de Top10 van mooiste wegen ter wereld. Dit is de minst gebruikte Highway in Alaska. Na de lunch bij privé mensen komt u in de late namiddag aan Denali National Park voor een bezoek aan het Visitor Center en de vermaarde boekenwinkel.  Daarna bezoekt u de ranch van misschien wel de bekendste musher in Alaska, die jaarlijks deelneemt aan de  Iditarod sledenhondenrace, een legendarische survivaltocht. Hij is de oudste musher die ooit viermaal deze race won (1.688 km in putje winter bij temperaturen tot -40°C). Verblijf van 2 nachten in de Crow's Nest Cabins, met zicht op het dorp vanop de berghelling.

Dag 14 • Denali National Park (o)

Vandaag een ganse dag bezoek aan het meest bekende en één van de mooiste Nationale Parken van Alaska. Het hoogtepunt (letterlijk en figuurlijk) vormt Mount Denali (meer dan 6.000 m), de hoogste bergtop van Noord-Amerika. In het park gaat u normaal beren, kariboes, elanden, Dall schapen en arenden zien. De tocht over de dirt road met de parkbus brengt u tot aan het Ben Eielson Visitor Center, gelegen aan de voet van Mt Denali. Daar picknickt u met magistraal zicht op de omgeving. Er is tijd voor een lange (steile) of korte (platte en begeleide) wandeling ter plaatse. Met de parkbus neemt u dezelfde en enige weg door het park terug. Na het diner treedt u in de voetsporen van Chris Mac Candless, die in zijn zoektocht naar zichzelf de wildernis niet overleefde. Dit aandoenlijk verhaal werd gebracht in de film “Into the Wild”, waarvan u een aantal locaties en filmattributen zult zien.

Dag 15 • Denali - Talkeetna (o)

U spendeert wat vrije tijd in het dorp met zijn aangename sfeer vol winkeltjes, cafeetjes en galerijen. Nadien begeeft u zich zuidwaarts. U bezoekt onderweg oa het Alaska Veterans Memorial. U luncht met zicht op de andere zijde van Mt Denali. Na de middag bereikt U Talkeetna, een schattig pioniersdorp dat zijn oorspronkelijk karakter goed bewaard heeft. Na een korte oriëntatie kunt u vrij het dorp verkennen met zijn talrijke historische gebouwen, winkeltjes en horeca met live muziek. Logies in de Talkeetna Cabins, gelegen vlakbij de hoofdstraat.

Dag 16 • Talkeetna - Anchorage (o)

U rijdt tot Willow om daar af te slaan naar de uitdagende Hatcher Pass Road. Deze laatste dirt road voert u door de Talkeetna bergen naar de hoogste pas van onze reis (en de 2de hoogste in de staat). U volgt een steile en kronkelige baan door echt verrassend en wisselend berggebied. Hier werd voor het eerst goud gevonden in dit gebied, wat de hele gold rush op gang bracht. Na de lunch boven in de buurt van de pas, wandelt u naar het idyllisch gelegen Gold Cord (krater)meer. Daarna bezoek aan de site van de Independence goudmijn (best gerestaureerde mijncomplex van Alaska). U daalt weer af tot Wasilla om daar te genieten van het afscheidsdiner.  Daarna is het nog een klein uurtje rijden tot Anchorage, waar u weer overnacht in hotel Clarion Suites Downtown.

Dag 17 • Anchorage - Brussel  (o)

Vanmorgen hebt u nog wat tijd (afhankelijk van het vluchtuur) om uw laatste inkopen te doen. De intercontinentale vlucht brengt u terug thuis.

Dag 18 • Brussel

Aankomst in België, vergezeld met de mooiste Alaska herinneringen.

Volgens programma

 • Klepper van een reis met zorgvuldig geselecteerde hotels en lodges
 • Met zeer ervaren eigen Nederlandstalige gids/chauffeur
 • Max 8 personen per vertrek / Single kamers nu ook mogelijk!
 • ESTA niet inbegrepen

 • Vluchten met kwaliteitsmaatschappijen (incl. luchthaventaksen)
 • Uitstekende Nederlandstalige begeleiding
 • Loyale diensten van de Engelstalige lokale gidsen
 • Verblijf in de vermelde hotels of gelijkwaardig
 • Alle maaltijden zoals vermeld in het programma
 • Alle vermelde bezoeken en inkomgelden
 • Een reishandboek als extra bron van informatie (1 per kamer)
 • Noodnummer: permanentie voor noodgevallen
 • Fooien voor lokale gidsen en chauffeurs
 • Voorreisvergadering
 • VIP lounge bij vertrek in Brussel
 • Visum
 • GRATIS luchthavenvervoer in gans Vlaanderen (1 adres per dossier)

Gerelateerde reizen