USA - Alaska • The Last Frontier

USA - Alaska The Last Frontier

Met trots presenteren wij u het meest complete en boeiendste programma op de Belgische markt voor Alaska. Een Alaska rondreis is in alle opzichten uniek. De bergen zijn hoger en machtiger, de gletsjers ijziger, de bermen kleuriger en het wild kan in Alaska zomaar plots uw pad kruisen. De onverharde wegen zijn leeg, de uitzichten nog indrukwekkender, dorpjes bestaan soms echt maar uit enkele gebouwen en bushplanes mogen landen te midden van de bossen of zelfs op de meren. Op het land leven de grootste beren en elanden ter wereld, alsook kariboes, berggeiten en schapen, vossen en wolven. De flanken van hoge vulkanen zijn bedekt met eeuwige sneeuw. De winters zijn donker en koud, maar in de zomer gaat de zon slechts enkele uren onder en is het rond de 22°C. Alaska is de grootste staat van de USA en tevens de meest ongerepte qua natuur. De koninginnenrit van onze brochure.

Op deze uitzonderlijke natuurreis kunnen slechts acht deelnemers meereizen omdat onze eigen Nederlandstalige gids (en groot Alaska-kenner) deze reis persoonlijk in elkaar heeft gestoken en zelf ten dienste staat als chauffeur. Deze kleine groep laat ons toe diep door te dringen naar plaatsen waar bijna niemand anders komt. Hij organiseert uiteraard ook de niet inbegrepen maaltijden. Service en beleving boven alles!

Dag 1 • Brussel - Anchorage

U vliegt vanuit Brussel met één tussenstop naar Anchorage, de grootste stad van Alaska. Anchorage is echter niet de hoofdstad van Alaska, dat is Juneau. Transfer naar hotel Clarion Suites Downtown, dat zeer centraal gelegen is. In de namiddag wandelt u naar de stadskern met zijn vele bezienswaardigheden zoals oa. het historische Art Deco theater, het oude Stadhuis, de bekende “murals” en het vertrekpunt van de legendarische Iditarod hondensledentocht die jaarlijks in de winter wordt gehouden, alsook het monument dat de oprichting van de staat Alaska herdenkt. Op weg naar het restaurant bezoeken we nog Elderberry Park met het oudste huis van de stad en Resolution Park met het standbeeld van Captain Cook.

 

Dag 2 • Anchorage - Soldotna (o)

U maakt kennis met deze enorme 49ste staat van de USA. Buiten de stadsgrenzen wordt u direct geconfronteerd met de indrukwekkende natuur rond de Turnagain Arm. Bezoek aan het Portage Gletsjer meer en zijn modern Visitor Center waar u oa. geniet van een schitterende natuurfilm.  Daarna een hop-on/hop-off rit/wandeling door het Alaska Wildlife Conservation Center waar wilde gewonde en jonge verlaten dieren tijdelijk opgevangen en verzorgd worden. Het gaat verder richting Soldotna, de “administratieve hoofdstad” van het Kenai schiereiland.  Overnachting in hotel Aspen Soldotna.

 

Dag 3 • Soldotna - Homer (o)

Bij goede zichtbaarheid onderscheidt u aan de overkant van de Cook Inlet, een aantal vulkanen die samen een deel van de befaamde “Ring of Fire” vormen. Daarna verder naar Homer, zeer schilderachtig gelegen aan Katchemak Bay op één van de zuidelijkste punten van het Kenai schiereiland. U rijdt over kliffen die unieke vergezichten geven, met aan de overkant de besneeuwde toppen in het Katmai National Park. In de late namiddag verkent u de vermaarde Homer Spit, die als natuurlijke landtong in de zee steekt. Deze is afgezet met houten winkels en horeca gelegenheden in de typische Alaska bouwstijl. De dagelijkse aankomst van de vissersboten brengt een hele folklore mee.U maakt de overtocht naar Halibut Cove met een kleine ferryboot, waar we ook dineren. Dit kunstenaarsdorpje (alleen in de zomer bewoond) bestaat vooral uit paalwoningen die in de beschutte baai op en rond het water zijn gebouwd. Tenslotte een fijne avondwandeling langs de typische boardwalks. Terugkeer met de ferry naar Homer in de late avond waar u twee nachten zal logeren in het Aspen Suites hotel.

 

Dag 4 • Homer (o)

Vandaag kan u genieten van het uitzicht op de baai tijdens een strandwandeling door de Beluga Slough, een beschermd vogelreservaat. Daarna bezoekt u het Alaska Islands and Ocean Visitor Center. Daarna hebt u de keuze uit 2 optionele excursies (te boeken bij inschrijving), echter niet combineerbaar, of spendeert u gewoon een relax halve dag in Homer. Een eerste excursie biedt u de unieke gelegenheid om van dichtbij in contact te komen met de grizzly beren in de wetlands en duinen. De piloot die ons daar brengt begeleidt ons te voet om de beren van zeer nabij te observeren. Deze ervaring is intens en onvergetelijk! Een andere optionele excursie brengt u per boot langs Gull Island (een paradijs voor zeevogels); daarna ziet u de walvissen in Kachemak Bay, om tegen de middag aan te leggen in het paaldorp Seldovia. Hier kan u vrij lunchen en rondwandelen op de boardwalks.

 

Dag 5 • Homer - Seward (o)

In Ninilchik stopt u aan de bekende Russische kerk, bovenop een klif. Het vissersdorp is schilderachtig gelegen aan een lagune, vlakbij de zee. In Soldotna houdt u halt waar u de vissers kan gadeslaan in en naast de Kenai rivier. Bezoek aan het historische centrum van Kenai met zijn twee Russische kerken, zijn oud fort en de pastorie van Russisch-Orthodoxe priesters. Nu volgt u oostwaarts de eerste Alaska “dirt road”. Deze zand- en grindwegen, welke deze reis uniek maken, lopen door onbevolkt natuurgebied en bieden veel kans op het zien van wilde dieren. Skilak is een echt beren-territorium met prachtige meren, waar we verschillende keren stoppen en korte wandelingen doen. Na een korte stop aan het spiegelmeer Tern Lake en in Moose Pass, een typisch kleine nederzetting (maar met een geschiedenis) bereikt u Seward. Twee nachten in het spiksplinternieuwe New Gateway Hotel, vlakbij de mooiste jachthaven van Alaska.

 

Dag 6 • Seward (o,m,a)

Vandaag bezoekt u per boot gedurende een ganse dag de machtige fjorden van het Kenai Fjords National Park. In de fjorden ziet u zo goed als zeker de bultrugwalvissen, zeeotters, zeeleeuwen, zeehonden en papegaaiduikers. U passeert een viertal gletsjers waarvan de Aialik de spectaculairste is, met zijn enorme verticale muur aan zee.  ’s Middags hebt u een lichte lunch aan boord en in het terugvaren wordt u vergast op een heerlijke BBQ met vlees en vis op een eilandje. In de vooravond maakt u nog een stadsrondrit en wandeling door het oude historische centrum van Seward, uitgeroepen tot “The mural capital of Alaska”.

 

Dag 7 • Seward - Anchorage (o)

Net buiten Seward doet u twee wandelingen aan de Exit Gletsjer.  Wie wil kan ook zelf een steilere wandeling doen naar het Harding Icefield (klim van 1000 m). Onderweg wordt u beloond met steeds wisselende panorama’s. Daarna volgt u de panoramische route door het N-deel van het Kenai schiereiland, met een stop aan het Upper Summit Lake, waar we lunchen. Als u Anchorage nadert is er nog een stop aan het bekende uitzichtpunt op de skyline en de baai rond de stad. Terug één nacht verblijf in hotel Clarion Suites Downtown.

 

Dag 8 • Anchorage - Sutton (o)

Na een korte stop aan het Museum at Rasmuson Center, de moderne blikvanger van de stad, gaat het noordwaarts met stops onderweg aan twee hedendaagse zeer grote Russisch Orthodoxe kerken. Eens terug in volle natuur doet u een wandeling naar de Thunderbird Falls (60m hoog). Mat-Su Valley met zijn Bodenburg Butte is het landbouwgebied bij uitstek in Alaska. Hier worden ook rendieren en de voorhistorische muskusossen gekweekt voor consumptie (enigste plaats op aarde waar je ze nog op boerderijen vindt). Vervolgens langs de vallei van de machtige Matanuska rivier. Hoogtepunt vormt de gigantische Matanuska gletsjer (27 km lang) die tot in de vallei zelf doorloopt. Hier is er een korte wandeling voorzien in de buurt van de gletsjer. Tenslotte ziet u nog Sheep Mountain, de berg met zijn felle gele en bruine kleuren. Overnachting hier te midden van de natuur in een prachtige lodge met een onbetaalbaar panorama op de Majestic Valley.

 

Dag 9 • Sutton - Kennicott/Mc Carthy (o)

Via Glenallen, rijdt U langs de rand van het grootste, mooiste en het wildste Nationaal Park van Alaska (groter dan Zwitserland met slechts 2 dorpjes): het Wrangell-St Elias National Park. In dit Nationaal Park bevinden zich 10 van de 17 toppen in Noord-Amerika die hoger zijn dan 5.000 m. Via een dirt road bereikt u Kenny Lake waar we picknicken. In Chitina, met zijn vergane glorie uit de mijnwerkers tijd in de oude hoofdstraat, begint dan de legendarische 100 km lange McCarthy Road, de meest beruchte en avontuurlijke dirt road van Alaska. Dit gebied is zo intact qua natuur, juist door zijn slechte bereikbaarheid wat het massatoerisme hier weghoudt. Passage over de langste brug (158m) met één rijvak in N-Amerika over het ravijn, uitgesneden door de Kuskulana rivier. Ongeveer halfweg de dirt road stopt u aan de Galahina Trestle, het enige overblijfsel van de grote houten spoorwegbruggen uit de tijd van de Kennicott kopermijn. De mensen van het historisch geklasseerde Ma Johnston’s Hotel of de Kennicott Glacier Lodge waar u logeert komen ons ophalen voor de laatste 5 mijlen die je niet zelf mag rijden. 

 

Dag 10 & 11 • Kennicott/Mc Carthy (o)

Een ander hoogtepunt is zeker de optionele “Scenic Flight tour” boven Mount Blackburn en omgeving met zijn ontelbare sneeuwtoppen, gletsjers en smeltmeren (te boeken bij inschrijving). Verder doet u een begeleide wandeling op de Root Gletsjer (geen ervaring nodig). U bezoekt de restanten van de Kennicott kopermijn met zijn 14 verdiepingen (het grootste houten complex in Amerika en Unesco werelderfgoed). U wandelt van Kennicott naar Mc Carthy en ontdekt onderweg allerlei historische herinneringen aan de mijn. Zo bereikt u ook de voet van de Kennicott Gletsjer. McCarthy is een klein maar uniek pioniersstadje waar de tijd bleef stil staan. Even rusten in de authentieke saloon mag niet ontbreken. ’s Avonds blijven we dineren in Mc Carthy, bij de plaatselijke bevolking, bekend van de reality-serie op TV. We keren terug per shuttle busje. In Kennicott hebt u ook de gelegenheid om zelf een wandeling te doen naar de Bonanza mijn (klim van 1400m).

 

Dag 12 • Kennicott/Mc Carthy - Paxson (o)

Opnieuw langsheen de McCarthy Road. Na de lunch in Chitina stopt U aan de Liberty Falls. Onderweg in Copper Center bekijken we het Trans Alaska Pipeline System, de economische ader die gans Alaska doorkruist van Prudhoe Bay in het hoge noorden tot in de havenstad Valdez in het Zuiden over een afstand van 1.287 km voor het transport van ruwe petroleum. Onderweg verder nog een stop in het oudste nog operationele Roadhouse van Alaska. Uw dagtocht eindigt in Paxson voor de overnachting in het Tangle River Inn Motel (met zijn bekende bewoners).

 

Dag 13 • Paxson - Denali (o,m)

We volgen voor een groot deel van de dag de Old Denali Highway over een afstand van circa 200 km (de langste en mooiste dirt road van onze reis). Rit door een desolaat en zeer uitgestrekt gebied omzoomd door de Alaska Range en vol met naaldwouden en meren. De weg staat in de TOP10 van mooiste wegen ter wereld. Wilde dieren leven er in overvloed. Dit is de minst gebruikte Highway in Alaska. Geniet met volle teugen van de rust en stilte alsook van de imposante landschappen. Na de lunch bij privé mensen komt u toe aan de ingang van Denali National Park voor een bezoek aan het Visitor Center en de vermaarde boekenwinkel ernaast. Nog wat vrije tijd in het dorp met zijn aangename sfeer vol winkeltjes, cafeetjes en galerijen. Verblijf voor 2 nachten in de Crow’s Nest Cabins.

 

Dag 14 • Denali National Park (o)

Vandaag een ganse dag bezoek aan het meest bekende en één van de mooiste Nationale Parken van Alaska. Het hoogtepunt (letterlijk en figuurlijk) vormt Mount Denali met zijn 6194m, de hoogste bergtop van Noord-Amerika. In het park gaat u normaal gezien beren, kariboes, elanden, Dall schapen en arenden zien. De tocht over de dirt road brengt u tot aan het Ben Eielson Visitor Center. Daar kan u picknicken met magistraal zicht op de omgeving. Er is tijd voor een lange (steile en begeleide) of korte (platte) wandeling. Na het diner treedt de groep in de voetsporen van Chris Mc Candless, die in zijn zoektocht naar zichzelf de wildernis helaas niet overleefde. Dit aandoenlijk verhaal werd gebracht in de machtig mooie film “Into the Wild”. We trotseren hierbij de kortste maar lastigste dirt road van de reis.

 

Dag 15 • Denali - Talkeetna (o)

’s Morgens bezoekt u de ranch van Jeff King, misschien wel de beroemdste Iditarod deelnemer. Hij is de oudste musher die ooit viermaal deze legendarische sleehonden survival race won (van 1688 km in putje winter bij temperaturen tot -40°C) en nog steeds meedoet. Nadien begeven we ons zuidwaarts en picknicken met zicht op de andere zijde van Mount Denali. Onderweg ook een stop aan het Alaska Veterans Memorial. Bewonder nog steeds Mt Denali en de Alaska Range. Na de middag bereikt U Talkeetna, een schattig pioniersdorp dat zijn oorspronkelijk karakter goed bewaard heeft. Na een korte oriëntatie kunt u vrij het dorp verkennen met zijn talrijke historische gebouwen, winkeltjes en horeca met live muziek. Logies in de Talkeetna Cabins, gelegen vlakbij de hoofdstraat.

 

Dag 16 • Talkeetna - Anchorage (o)

U rijdt tot Willow om daar af te slaan naar de uitdagende Hatcher Pass Road. Deze laatste dirt road voert u door de Talkeetna bergen naar de hoogste pas van onze reis (en de 2de hoogste in het land). U volgt een steile baan door een echt verrassend en wisselend berggebied. Na de lunch wandeling naar het idyllisch gelegen Gold Cord (krater)meer. Daarna bezoek aan de site van de Independence goudmijn (best gerestaureerde mijncomplex van Alaska). Tenslotte daalt u weer af tot Wasilla om daar te genieten van ons afscheidsdiner. Daarna is het nog een klein uurtje rijden tot Anchorage, waar u overnacht in hotel Clarion Suites Downtown.

 

Dag 17 • Anchorage - Brussel (o)

Voormiddag kan vrij besteed worden om het centrum verder te verkennen of om uw laatste inkopen te doen. Op naar de luchthaven voor de terugvlucht.

 

Dag 18 • Brussel

Aankomst te Brussel en einde van een magistrale exploratiereis.

Volgens programma

 • Klepper van een reis met zorgvuldig geselecteerde hotels en lodges
 • Max 8 personen per vertrek
 • ESTA niet inbegrepen

 • Vluchten met kwaliteitsmaatschappijen (incl. luchthaventaksen)
 • Uitstekende Nederlandstalige begeleiding
 • Loyale diensten van de Engelstalige lokale gidsen
 • Verblijf in de vermelde hotels of gelijkwaardig
 • Alle maaltijden zoals vermeld in het programma
 • Alle vermelde bezoeken en inkomgelden
 • Een reishandboek als extra bron van informatie (1 per kamer)
 • Noodnummer: permanentie voor noodgevallen
 • Fooien voor lokale gidsen en chauffeurs
 • Voorreisvergadering
 • VIP lounge bij vertrek in Brussel
 • Visum
 • GRATIS luchthavenvervoer in gans Vlaanderen (1 adres per dossier)