Roemenië, het land van Dracula

Roemenië, het land van Dracula

Roemenië, gelegen in het zuidoosten van Europa, is een land vol prachtige bezienswaardigheden. De overweldigende natuur in Transylvania, de delta van de Donau, de overvloed van Turkse, Byzantijnse en Romeinse invloeden, de houten huizen en fraai beschilderde kerken maken een bezoek aan dit land tot een ware belevenis.

Dag 1 • België - Boekarest - Poiana Brasov

We nemen onze vlucht naar Boekarest met luchtvaartmaatschappij Tarom. Na aankomst in de luchthaven maken we kennis met onze plaatselijke gids en chauffeur. Aansluitend naar Poiana Brasov voor installatie in het ****hotel Piatra Mare.

 

Dag 2 • Bran - Brasov

Na het ontbijt rijden we naar Bran, gelegen op de grens van Transsylvanië en Walachije (Muntenië). We brengen een bezoek aan het kasteel Bran, ook de Dracula burcht genoemd, gebouwd op een 30m hoge steile rots. Daarna rijden we richting Sinaia en brengen een bezoek aan het neorenaissancistische kasteel Pele. Dit kasteel was de zomerresidentie van de voormalige Roemeense koningen en wordt als een van de 3 mooiste kastelen van Roemenië beschouwd. Aansluitend naar Brasov voor een bezoek aan de ‘Zwarte Kerk’. Bij een grote stadsbrand in 1689 raakte deze imposante kerk zwart geblakerd. Het is de grootste gotische kerk tussen Wenen en Istanbul en is nog steeds in gebruik als Lutherse kerk. We vinden er een kostbare tapijtenverzameling die de rijke handelaars en gilden schonken als dank voor hun behouden thuiskomst na buitenlandse missies.

 

Dag 3 • Lacu Rosu - Bicaz kloof - Rdui

In de voormiddag rijden we door bonte dorpen in Szeklerland. Szeklers zijn een bevolkingsgroep binnen de Hongaarse minderheid in Roemenië. We houden even halt aan het Rode meer en door de spectaculaire Bicaz kloof. De rotswanden liggen vlak aan de weg en gaan tot 300m steil omhoog. In de namiddag rijden we door de historische regio Bucovina. Tegen de avond komen we aan in Radauti voor installatie in het ****hotel Geralds.

 

Dag 4 • Kloosters van Moldavië

Vandaag bewonderen we de unieke fresco’s in de mooiste kloosters van Roemenië. Het zijn meesterwerken van Byzantijnse kunst en enig in Europa. De fresco’s stellen taferelen voor uit de Bijbel en het leven van Jezus. Ons eerste bezoek leidt ons naar het klooster Moldovita, met prachtige buitenfresco’s in een goudglanzende kleur. De kerk is omringd door een sterke muur en verdedigingstorens. Daarna is het Voronet klooster aan de beurt. De fresco’s van deze kloosterkerk hebben een typische blauwe kleur, welke tot ver over de grenzen bekend is als ‘Blauw van Voronet’. Tot op heden is het nog een raadsel uit welke planten deze typische kleur is gemaakt. Aansluitend bezoeken we ook het klooster van Sucevita. Dit klooster stamt uit 1585 en staat sinds 2010 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Zowel de binnen- als de buitenmuren hebben muurschilderingen met Bijbelse episoden uit het Oude en het Nieuwe Testament. Ooit was het een prinselijke residentie, vandaag een versterkt klooster.

 

Dag 5 • Borgopas -Târgu Mure

We rijden over de Borgopas naar Transylvanië. Via Bitritza vervolgen we onze route naar Târgu Mure, waar we een stadswandeling maken. De stadskern staat bekend om zijn bijzonder elegante architectuur. Aan het langwerpige Piata Trandafirilor vinden we o.a. het cultuurpaleis, opgetrokken in Art Nouveau en de orthodoxe kathedraal dat het Roemeense karakter van de stad benadrukt. Installatie in het ****hotel Laguna.

 

Dag 6 • Biertan - Sighioara

In de voormiddag rijden we naar Biertan, een dorp in het district Sibiu. We brengen een bezoek aan de kerkburcht die van 1572 tot 1867 de zetel was van een Lutherse bisschop. Na de middag staat Sighisoara op het programma. De oude stad met 7 verdedigingstorens en ongeveer 150 woningen is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO en wordt beschouwd als de best bewaarde citadel van Europa. We bezichtigen de klokkentoren, de bergkerk en het bekende geboortehuis van Graaf Dracula.

 

Dag 7 • Sibiu - Cozia - Boekarest

We rijden naar Sibiu, één van de oudste steden in Roemenië en eeuwenlang de rijkste en machtigste vestiging in Transylvanië. We maken een stadswandeling langs de belangrijkste bezienswaardigheden: de Pemflingersteeg, de brug der leugens, de kleine en grote ring en het Huetplein met de Evangelische pastoorskerk. Daarna door het Oltdal en langs het klooster Cozia. Aansluitend naar Boekarest voor installatie in het ****hotel Rin Grand.

 

Dag 8 • Boekarest - België

Indien de vluchturen het toelaten, brengen we een laatste bezoek aan Boekarest, de hoofdstad van Roemenië. Deze stad werd ooit het ‘Parijs’ van het oosten genoemd. Tijdens het bewind van Ceausescu onderging de stad een drastische gedaantewisseling. Kerken en pittoreske wijken moesten plaatsmaken voor grote boulevards en overheidsgebouwen. Sinds 1989 is men druk bezig de stad te renoveren. Tijdens de stadsrondrit ziet u onder meer de ‘Arc de Triomphe’, het ‘Casa Presei Libere’, het ‘Plein van de Revolutie’ en het voormalige paleis ‘Casa Republicii’, gebouwd in opdracht van Nicolae Ceausescu. 

 

Opgelet: het programma van 1e en 8e dag is afhankelijk van de vluchturen.

HOTELS****

Ligging: de meeste hotels zijn vrij centraal gelegen

Uitrusting: mooie tot luxehotels met lift, restaurant, bar, wifi of vast internet, veelal met fitnessruimte

Kamers: comfortabel ingericht, badkamer met bad of douche, toilet, telefoon, radio, tv, meestal kluisje

Maaltijden: ontbijtbuffet, ‘s avonds nationale en internationale 3-gangen maaltijden

  • Reisdocumenten: geldige identiteitskaart
  • Bij boeking de identiteitsgegevens van alle deelnemers doorgeven
  • Reizigers van niet-Belgische nationaliteit dienen bevoegde instanties te contacteren

  • Vlucht naar Boekarest heen en terug met Tarom
  • Transfers met plaatselijke autocar met airco
  • Halfpension vanaf de 1e dag het avondmaal tem de 8e dag het ontbijtbuffet
  • Uitstappen en inkomgelden zoals beschreven in het programma
  • Begeleiding door een plaatselijke Nederlandstalige gids