Onthaasten in New Forest & Isle of Wight

Onthaasten in New Forest & Isle of Wight

Het New Forest was in de 11e eeuw het nova foresta of favoriete nieuwe jachtgebied van de Normandische koningen. Deze oase van rust voor de zuidkust van Engeland is nu een gemengd gebied van heide en bos, waar echter vooral bijna 5.000 halfwilde ponys, 2.500 runderen, ezels en 2.000 herten het dorps- en landschapsbeeld bepalen. Amper 10 jaar geleden werd het gebied, dat al eeuwen zijn specifiek karakter heeft weten te bewaren, tot Nationaal Park verklaard. Het is een gebied om te onthaasten en te bewandelen en om kennis te maken met de typisch Engelse pittoreske cottagedorpjes. We verkennen eveneens het eiland Wight, ook wel Engeland in miniatuur genoemd. En in Dorset, het best bewaarde geheim van Engeland, vinden we het mooiste stukje kustlandschap van de Jurassic Coast. Kortom, een natuurreis voor liefhebbers van old World forgotten Englishness, thatched cottages, ponys, oldtimers en mooie wandelingen.

Dag 1 • België - Highclere Castle - Lyndhurst

We rijden via de E40 richting Calais, waar we inschepen voor de overtocht naar Dover met P&O Ferries. Gelegenheid tot middagmaal aan boord of in een wegrestaurant langs de snelweg. Via de M20 en M4 gaat het naar Highclere Castle. Dit immens populaire kasteel verwierf zijn faam als filmlocatie voor de al even populaire tv-serie ‘Downton Abbey’, waardoor het ook vaak als ‘Downton Abbey Castle’ werd gepropageerd. Het kasteel werd gebouwd door Sir Charles Barry in opdracht van de graven van Carnarvon. Het was de 5e Lord Carnarvon die de ontdekking van het graf van Toetanchamon mogelijk maakte. Daardoor zijn heel wat kunstschatten te bewonderen in de Egyptian Exhibition die bij het kasteel hoort. Verder richting Lyndhurst voor installatie in het ****Crown Manor House Hotel, gelegen in de ‘capital of the forest’.

Dag 2 • Lyndhurst - Beaulieu

De ochtend wordt besteed aan een verkenning van Lyndhurst en omgeving. Lyndhurst is bekend als hoofdstad van het New Forest dat door Willem de Veroveraar in 1979 als een koninklijk jachtgebied werd opgericht. Na een bezoek aan de interessante Victoriaanse kerk vlakbij het hotel, maken we een korte wandeling naar Bolton Bench, het symbool van het New Forest: een heuvel met vrij rondlopende pony’s. Men kan ook nog een inleidend bezoek brengen aan het New Forest Visitor Centre & Museum of wandelen naar de beauty spot van Swan Green. Middagmaal. Daarna volgt een zeer uitvoerig bezoek aan het domein van Beaulieu. De aandacht gaat vooral naar het wereldberoemde National Motor Museum, dat een enorme collectie oldtimer vintage wagens bevat. Maar er zijn ook de abdijruïnes en het Palace House, het stately home van de machtige familie Montagu.

Dag 3 • Isle of Wight

Na een vroeg ontbijt vertrekken we richting Lymington om de ferry naar Yarmouth te nemen op het eiland Wight, gelegen voor de kust van Zuid-Engeland en bekend om zijn mooie natuur, zijn imposante zuidkust, zijn vele bezienswaardigheden en zijn authentieke dorpjes en stadjes. Het eiland ademt overal de typisch Victoriaanse Engelse sfeer, die bijzonder is maar moeilijk te omschrijven valt. Het eiland wordt door de Britten het ‘Madeira van Engeland’ genoemd vanwege zijn tuinen en het meestal mooie weer. Onze hoofdbestemming is Osborne House, ooit de woning van koningin Victoria en de beste manier om meer te vernemen van de grootmoeder van Europa. Naast een bezoek aan het rijkelijk ingerichte stately home is er wandelgelegenheid naar het Swiss Cottage en haar privéstrand met mooi uitzicht over de Solent. Middagmaal. Daarna bezoeken we het iconische dorpje Godshill met zijn mooie cottages en zijn kerkje. De dag wordt afgerond in Alum Bay waar we twee opties hebben: afdalen naar het strand (via trap of via zetellift) om te genieten van de multicolor zandformaties met uitzicht op de Needles. Men kan ook een boottochtje nemen vanaf Alum Beach om van dichtbij de witte krijtrotsen van de Needles te bewonderen. Terug naar Yarmouth waar de ferry ons terugbrengt naar Lymington en daarna verder met de autocar naar Lyndhurst. 

Dag 4 • Verkenning New Forest - Cranborne Manor Gardens - Kingston Lacy

Nadat we het zuidelijke deel van het New Forest met zijn klassieke beeld van loslopende pony’s en runderen verkend hebben, schakelen we over naar het golvende downland van de Cranborne Chase in Dorset, dat ten tijde van de Plantagenet koningen een jachtgebied was met eigen wetten. De hoofdplaats van de Chase is het dorpje Cranborne, waar we één van de best bewaarde geheimen inzake tuinen bezoeken. De heerlijke Cranborne Manor Gardens zijn het levenswerk van de moeder van Lord Salisbury 50 jaar geleden. Middagmaal. Daarna begeven we ons naar Kingston Lacy, een mooi 17e eeuws Italiaans geïnspireerd stately home dat oogt als een poppenhuis, met een zeer belangrijke kunstcollectie (Rubens, Van Dyck, Brueghel, Titiaan) Al 300 jaar is het domein het eigendom van de royalistische familie Bankes nadat deze tijdens de Burgeroorlog het vernielde Corfe Castle had moeten opgeven. Op de terugtocht naar het hotel rijden we door het uitgestrekte heidelandschap van het noordelijke deel van het New Forest.

Dag 5 • Isle of Purbeck en Jurassic Coast in Dorset

Via Swanage bereiken we Studland waar we een ochtendwandeling maken tot aan de Old Harry Rocks, indrukwekkende krijtrotsen die ooit verbonden waren met de Needles op het eiland Wight. Het charmante kerkje van Studland - met Saksische origines uit de 11e eeuw - is een welkome verpozing na de wandeling.Vervolgens bezoeken we Corfe Castle, een machtige romantische kasteelruïne, tijdens de Civil War grotendeels vernield door de troepen van Cromwell, maar tevens de naam van de hoofdplaats van het Isle of Purbeck, een schiereiland met het gevoel van een eiland en beroemd om zijn kwaliteitsvol gesteente, ook wel ‘Purbeck marble’ genoemd. Middagmaal. Het mooiste deel van de Jurassic Coast vinden we echter in de buurt van Lulworth Cove, een perfecte schelpvormige baai. Voor wie van heerlijke kustwandelingen houdt, is de twee kilometer lange maar pittige wandeling naar de natuurlijke poort van Durdle Door een must. Voor wie het wat rustiger wil, is er Stair Hole, een baai in wording met  befaamde geologische plooiingen, de Stair Hole Crumple.

Dag 6 * • Christchurch

We beginnen de dag met de Rhinefield Walk, een uitgelezen ochtendwandeling langs de Ober rivier en door het heidegebied van Whitefield Moor, verzamelplaats van pony’s. Daarna rijden we naar Christchurch, een oud stadje van Saksische origine. We wandelen langs het sfeervolle haventje met zijn talrijke jachten en zwanen, en bezoeken de Priory Church, de mooiste middeleeuwse kerk van Dorset. Het is één van de beste parochiekerken van Engeland met de allures van een kathedraal. Middagmaal. Na de middag varen we van Christchurch Harbour naar de Mudeford Sandspit, een lange zandbank waar honderden kleurrijke badhuisjes contrasteren met het natuurgebied van Hengistbury Head. Ook hier is er veel wandelgelegenheid. Eens terug in Christchurch rest nog voldoende tijd om rond te dwalen door de smalle straatjes of om te shoppen.

*Wettelijk verplichte rustdag van onze chauffeur

Dag 7 • Sissinghurst Castle Gardens - België

We vertrekken ‘s morgens naar Sissinghurst Castle Gardens, de beroemde tuin van Vita Sackville-West en Harold Nicolson in het graafschap Kent. Vandaag getuigt het domein van een uitmuntende natuurlijke schoonheid en is het reeds 50 jaar in het bezit van de National Trust. De tuin bestaat in feite uit meerdere tuinkamers, elk ervan verschillend van stijl en gescheiden door sfeervolle muren of hagen. Een van de indrukwekkendste tuinkamers is de ‘White Garden’, met zijn mooie combinaties van wit, grijs en groen. Vrij middagmaal. Aansluitend rijden we naar Dover voor vertrek met de ferry naar Calais en nadien naar België.

 

The Crown Manor House****

Algemeen: The Crown Manor House ligt op een perfecte locatie in het hart van Lyndhurst, de hoofdstad van het New Forest National Park. Het hotel is gevestigd in een 15e-eeuws monumentaal gebouw met een eigentijdse inrichting. 

Kamers: De kamers zijn voorzien van een flatscreen-tv, een bureau en een zithoek. De eigen badkamers zijn uitgerust met regendouches en een handdouche

Maaltijden: Elke ochtend wordt er een volledig Engels ontbijt verzorgd. De avondmaaltijden worden bereid met lokale en seizoensgebonden producten.

Beoordeling: Booking.com 9,0

Website: https://www.crownhotel-lyndhurst.co.uk/

 • Reisdocumenten: geldige identiteitskaart
 • Bij boeking de identiteitsgegevens van alle deelnemers doorgeven.
 • Reizigers van niet-Belgische nationaliteit dienen bevoegde instanties te contacteren.
 • Elektriciteit: 220V, best een wereldadapter meenemen
 • VREEMDE MUNT: Engelse pond

 • Transfer van bij u thuis naar de centrale vertrekplaats en terug
 • Vervoer met een 5* ROYAL CLASS autocar
 • Overtocht met P&O Ferries Calais-Dover-Calais
 • Halfpension vanaf 1ste dag avondmaal tem 7de dag ontbijt
 • Alle uitstappen zoals beschreven in het programma
 • Begeleiding door een Nederlandstalige gids vanuit België

Inbegrepen toegangen:

 • Highclere Castle
 • Beaulieu Abbey
 • Ferry van Lymington naar Yarmouth en terug
 • Osborne House
 • Corfe Castle
 • Cranborne Manor Gardens
 • Kingston Lacy
 • Boottocht Christchurch Quay - Mudeford Sandbank
 • Sissinghurst Castle Gardens