Mysterieus Devon, in de voetsporen van Agatha Christie

Mysterieus Devon, in de voetsporen van Agatha Christie

Dag 1 • België - Torquay

We nemen de overtocht naar Dover en rijden naar het graafschap Devon. Via Exeter bereiken we langs een mooie route de badplaats Torquay, waar de ‘Queen of Crime’ Agatha Christie geboren is. Palmbomen, promenades en kilometers strand maken dit vakantieoord erg populair. We verblijven in het ***hotel Abbey Sands (of gelijkwaardig).

Dag 2 • Torquay

In Torquay volgen we de ‘Agatha Christie Mile’ en herbeleven we het dorp vanuit Agatha’s oogpunt. De route start bij het Grand hotel waar ze haar huwelijksnacht doorbracht. Aansluitend komen we voorbij Torre Abbey Gardens waar we alles vernemen over giftige planten. Via Princess Pier, waar Agatha rolschaatste als kind, en de wandeling langs de zee, vermeld in ‘Het ABC mysterie’, komen we bij het Pavillion en The Royal Torbay Yacht Club, dewelke ze als kind vaak bezocht met haar vader . Voorbij de haven passeren we Beacon Cove, waar ze geregeld ging baden. De route eindigt bij het Imperial Hotel, een iconisch gebouw dat meerdere keren in haar boeken wordt vernoemd. Nadien brengen we een bezoek aan Torquay’s Museum, deels gewijd aan haar leven, boeken en toneelstukken. We ontdekken er zelfs het filminterieur van Poirots flat uit de tv-serie. Om deze dag af te sluiten, praten we tijdens een echte ‘afternoon tea’ nog wat na in het Imperial Hotel.

Dag 3 • Torquay

Na het ontbijt trekken we naar Paignton Station waar we aan boord gaan van een stoomtrein, net zoals Poirot in ‘Het ABC-mysterie’. De rit brengt ons naar Kingswear. Hier steken we de rivier de Dart over richting Dartmouth waar we een mini-cruise maken langs Kingswear’s,  Dartmouth’s Castles, het dorp Dittisham en ten slotte Greenway House, het zomerverblijf van Agatha Christie. Greenway house ligt prachtig aan de oevers van de Dart en werd door Agatha Christie omschreven als “de mooiste plek ter wereld”. Tijdens het bezoek krijgen we mede door het rijke historische interieur en het wilde karakter van de tuin een buitengewone blik in het privéleven van de schrijfster . ’s Middags genieten we van een picknick. Vervolgens gaan we naar Burgh Island dat eveneens nauw verbonden is met Agatha Christie. Deze ietwat desolate plek diende voor de setting van het Hercule Poirot-mysterie ‘Overal is de duivel’. In de late namiddag keren we terug naar Torquay.

Dag 4 • Torquay

Onze laatste dag in Torquay starten we met de boeiende verkenning van ‘Kent’s caverns’, een prehistorisch grottenstelsel. Deze verschijnt onder een andere naam in Agatha Christie’s roman ‘De man in het bruine pak’. Vanuit het bovengelegen en ooit bewoonde huis komen we in het grottenstelsel terecht waar we naast stalagmieten en stalactieten ook schedels en botten ingebed in de rotsen kunnen bewonderen. Daarna bezoeken we het charmante dorpje Cockington waar Agatha Christie samen met een aantal vrienden in een aantal theatervoorstellingen verscheen. Vervolgens vertrekken we naar het ruige indrukwekkende Dartmoor National Park, bekend door de prachtige natuur en bijzondere rotsformaties.

Dag 5 • Torquay - Wallingford - Londen

Na het ontbijt zetten we koers naar Londen. Onderweg houden we halt in het lieflijke Wallingford. Hier verbleef Agatha Christie tot haar dood in 1976 in Winterbrook House. Veel van haar romans zijn daar geschreven. Nadien rijden we door naar Londen waar we logeren in het ****hotel The Atrium. Na het avondmaal maken we ons klaar om het toneelstuk ‘The Mousetrap’ bij te wonen. Dit toneelstuk, naar het verhaal van Agatha Christie , is het langs draaiende toneelstuk ooit. De voorstelling loopt al sinds de jaren 50.

Dag 6 • Londen - België

Deze voormiddag sluiten we het hoofdstuk Agatha Christie af met een bezoek aan de iconische plaatsen in Londen die verband houden met de wereldberoemde schrijfster. Ze bloeide op in de landhuizen in Devon maar ze verbleef gedurende haar lange en bewogen leven vele jaren in verschillende Londense eigendommen. Twee herenhuizen in Kensington en Chelsea dragen momenteel plaquettes met haar naam: Cresswell Place en 58 Sheffield Terrace, waar ze 16 romans schreef. Er zijn andere, minder bekende Londense adressen voor Christie, zoals 47-48 Campden Street  . Ook het Londense West End komt voor in veel van haar verhalen. De 60e verjaardag van The Mousetrap in 2012 werd gekenmerkt door een gedenkteken voor Agatha Christie op de kruising van Cranbourn Street en Great Newport Street bij St Martin’s Cross. Tijdens de middag houden we nog even halt bij de pub van Chelsea’s Cross Key, waar Agatha vaak een drankje dronk. Nadien nemen we afscheid en keren we via Calais terug naar België.

ABBEY SANDS HOTEL***

Ligging: centraal maar toch rustig gelegen; strand op wandelafstand

Uitrusting: hotel in typisch Engelse stijl met receptie, restaurant, bar, lounge, binnenzwembad, verwarmd buitenzwembad (seizoensgebonden) fitness, hot tub, tuin, gratis wifi, comfortabele kamers met telefoon, tv, badkamer met bad/douche, toilet en haardroger, koffie- & theefaciliteiten

Maaltijden: ontbijtbuffet, ’s avonds 3 gangenmenu of buffet

 • Internationaal reispaspoort is verplicht
 • Reisdocumenten: geldige identiteitskaart 
 • Bij reservering de identiteitsgegevens van alle deelnemers doorgeven
 • Internationaal reispaspoort is verplicht
 • Reizigers van niet-Belgische nationaliteit dienen bevoegde instanties te contacteren
 • Vreemde munt: Britse pond

 • ****PRINCESS CLASS AUTOCAR
 • Halfpension vanaf de 1e dag het avondmaal t.e.m. de 6e dag het ontbijtbuffet
 • Picknick op dag 3 en middagmaal op dag 5
 • Alle uitstappen en toegangen zoals vermeld in het programma
 • Begeleiding door een Nederlandstalige gids vanuit België

 • Toegangsticket: The Mousetrap