Mergelgrotten & wijnkasteel

Mergelgrotten & wijnkasteel

Miljoenen jaren geleden: het Zuiden van Limburg ligt onder de zee. De kalk in de schelpen van de zeedieren mengt zich met klei en vormt een afzettingsgesteente. Resultaat? Mergel! U ontdekt vandaag nog een ander fenomeen: hoe wordt van druiven lekkere wijn gemaakt? Ga mee op ontdekkingstocht in het mooie Zuid-Limburg.

Voormiddag: we worden ontvangen met een koffie en koffiekoek. Daarna vertrekken we met onze gids naar de Mergelgrotten. Deze zijn ontstaan door de eeuwenlange ontginning van kalksteenblokken. In de grotten heerst een constante temperatuur van 11 graden. In de grotten zien we wandschilderingen in houtskool, beeldhouwwerken in mergelzandsteen en fossielen uit de Krijtzee. Er is ook een heus vleermuizenreservaat en ook een champignonkwekerij. Ook de biologische grottenkaas rijpt hier en we krijgen als afsluiter een stukje artisanale rijsttaart waarvan de rijst rijpt in de mergelgrotten.

 

Middag: we genieten van een lekker 3-gangen menu.

 

Namiddag: na ons lekker middagmaal rijden we naar het wijnkasteel van Genoels-Elderen, het enige wijnkasteel in België. Niet per toeval aangezien de Romeinen reeds wijngaarden hadden in deze streek. In 1990 heeft de familie Van Rennes de wijncultuur weer doen herleven. Met 22 hectaren wijngaarden is dit het grootste wijndomein van het land. We maken een wandeling door het park rond het kasteel met arboretum, rozentuin en uiteraard de wijngaarden. We bezoeken het oude koetshuis met de modernste druivenpers, de stokerij, de nieuwste en de eeuwenoude wijnkelders. Naast informatie over het wijnhuis ontdekt u de werkzaamheden in de wijngaarden en de volledige vinificatie van druif tot in het glas. Tot slot proeven we de wijn in het wijnhuis.

 

Avond: einde van deze boeiende dagtocht omstreeks 18u00.

Inbegrepen:

  • Vervoer met luxe autocar

  • Koffie met koffiekoek
  • Bezoek aan mergelgrotten met proeven rijsttaart
  • Middagmaal
  • Bezoek aan wijnkasteel met degustatie
  • Begeleiding door een plaatselijke gids
  • BTW en wegentaksen