Lofoten, Vesterålen & Noordkaap

Lofoten, Vesterålen & Noordkaap

De schoonheid van de Lofoten is gewoonweg niet te bevatten, ze staan bekend om haar goede viswateren, schitterende natuur en afgelegen karakteristieke vissersdorpjes. Deze bijzondere eilanden bieden een prachtig landschap van imposante bergen, diepe fjorden en stranden waar het geluid van de vele zeevogelkolonies nooit ver weg is. Vesterålen, het koninkrijk van de walvis, staat bekend om zijn contrasten van de witte stranden en idyllische landerijen tot de steile bergtoppen die oprijzen uit de zee. De Noordkaap is het meest noordelijke deel van het Europese continent.

Dag 1 • België - Bodø

We worden thuis opgehaald en vertrekken om 10:00 uur* vanuit België voor een vlucht via Oslo naar Bodø, waar we om 14:30 uur aankomen en opgewacht worden door onze Premium autocar. Installatie in ons *** hotel Scandic Bodø.

*vluchturen onder voorbehoud

 

Dag 2 • Bodø

Bodø, gelegen op een schiereiland aan de langgerekte kust van Noord-Noorwegen, heeft de sterkste getijdenstroom ter wereld de Saltstraumen. Datgene wat de stad echt zijn charme geeft is de ligging, met zijn prachtig panorama van ruige bergtoppen en enorme vergezichten. De omgeving van Bodø heeft ook de grootste populatie van witstaartzeearenden ter wereld, waardoor de stad als bijnaam “hoofdstad van de zeearenden” heeft gekregen. Een wandeling door Bodø is een verademing en zijn luchtvaartmuseum een must. Het belicht zowel de militaire als de burgerluchtvaart van Noorwegen. Het pronkjuweel van Bodø is de Dom, in 1956 herbouwd.

 

Dag 3 • Lofoten

Een overzetboot brengt ons ’s morgens naar Moskenes. Nadien rijden we door de eilandenketen van de Lofoten en ontdekken deze ongerepte Noorse eilanden. De eilandengroep Lofoten vormt, samen met de Vesterålen archipel, een lange keten eilanden van vulkanische oorsprong. De scherp gekartelde bergpieken, het sappige groen van de mooie dalen en de kleurrijke vissersdorpen, vormen samen het mooiste beeld dat Noorwegen zijn bezoekers kan voorschotelen. De Lofoten staan bekend om haar goede viswateren, schitterende natuur en afgelegen karakteristieke vissersdorpjes. Wanneer je op zoek bent naar een onvergetelijke natuurbelevenis, ben je in de  Lofoten op het juiste adres. Henningsvær, ‘het Venetië van het Noorden’, is met z’n vele kleine eilandjes beslist de moeite waard. We rijden naar Svolvaer voor installatie in het **** Thon Lofoten hotel.

 

Dag 4* • Svolvaer en de Trollfjordcruise

Gedurende de voormiddag verkennen we onze verblijfplaats Svolvaer, de grootste stad van de Lofoten, gelegen aan de zuidkust van Austvågøy. De visserij is altijd een belangrijk onderdeel van de lokale cultuur en economie geweest. De rijke visgronden zijn dan ook de voornaamste reden waarom er in deze archipel zoveel karakteristieke kleine vissersdorpjes liggen. Na de middag maken we een boottocht doorheen een van ’s werelds beroemdste fjorden, de Trollfjord. De smalle Trollfjord is een 2 km lange zijarm van de Raftsund tussen de Lofoten en de Vesterålen archipel. De berghellingen, de geweldige natuur en de zeearenden die rond de bergtoppen cirkelen, vormen samen een onvergetelijke ervaring.

*wettelijk verplichte rustdag van onze chauffeur

 

Dag 5 • Zuidelijke Lofoten

We rijden langs de kust met schilderachtige haventjes als Stamsund, Steine en Leknes. Iets verder ligt het dorpje Uttakleiv met schitterende witte zandstranden. In Borg bezoeken we het Vikingmuseum. U krijgt er een mooi beeld hoe het leven in de Lofoten er ten tijden van de Vikings aan toe ging. In de namiddag bezoeken we Nusfjord, ooit één van de belangrijkste vissersdorpjes en nog altijd één van de best bewaarde en mooiste plekjes van de Lofoten. Later brengen we een bezoek aan de houten Vågan Kirke in Kabelvåg.

 

Dag 6 • Noordelijke Lofoten en de Vesterålen

In Fiskebøl zetten we over naar Melbu over de Hadselfjord. Daar heeft men een fijn museum: het Noors visserijmuseum. Alle aspecten van de visserij komen aan bod. In de Vesterålen is er een markante plaats: Stokmarknes, een oude handelsplaats en een bekend oord door de “Hurtigruten”. We bezoeken hier het Hurtigruten Museum met de geschiedenis van de beroemde scheepslijnen. We bekijken de veranderingen die aan boord van de schepen zijn aangebracht in de afgelopen 120 jaar, en luisteren naar donkere verhalen over scheepswrakken en verlies van mensenlevens, ook onderdeel van de geschiedenis van Hurtigruten. Naast het museum staat het oude schip MS Finnmarken als een indrukwekkend monument.

 

Dag 7 • Vesterålen

De eilanden die samen de Vesterålen vormen lijken op de Lofoten. Maar er zijn toch een aantal opmerkelijke verschillen. De vele dorpjes in het landschap verspreid, weerspiegelen de authenticiteit en schilderachtigheid van de Vesterålen. In Sortland maken we een kleine boottocht en bezoeken een viskwekerij voor zalm en forel. We bezoeken enkele pittoreske vissersplaatsjes uit de Vikingtijd en laten de sereniteit en de eindeloze wereld van dit deel van Noorwegen over ons heen komen.

 

Dag 8 • Svolvaer - Narvik

Vandaag rijden we naar Narvik, een stad met een dubbele persoonlijkheid. Aan de ene kant is het een spectaculaire locatie met eilanden ten westen en bergen en fjorden ten noorden. Aan de andere kant is er de zware industrie, ontstaan als ijzererts exportstad van Zweeds erts. De spoorwegbouw van Narvik doorheen de bergen tot aan het plateau aan de Zweedse kant was een opmerkelijke technische prestatie. We verblijven in het **** Scandic Narvik hotel.

 

Dag 9 • Narvik - Tromsø

We rijden door een prachtig landschap naar de meest betoverende stad van Noord-Noorwegen: Tromsø. Een moderne brug verbindt de stad met het vasteland. Tromsø is vaak het uitgangspunt geweest van poolexpedities. Het poolmuseum geeft een beeld van het zware leven boven de Poolcirkel en vormt een levendige ontmoeting met het noorden. Een bijzondere bezienswaardigheid is de IJszeekathedraal. Dit meesterwerk van Jean Inge Hovig verenigt glas en beton in een geometrische constructie om zo het effect van een ijsberg te creëren. Installatie in het **** Scandic Grand Tromsø hotel.

 

Dag 10 • Tromsø - Alta

Vandaag gaan we volop genieten van een fantastische natuur, zo verschillend en afwisselend. We zijn in een gebied waar veel Sami's hebben gewoond en soms nog wonen. Alta is een van de belangrijkste plaatsen in deze uitgestrekte maar dun bevolkte provincie. In Hjemmeluft zijn duizenden rotstekeningen aangetroffen met een ouderdom van tenminste 2600 tot 6500 jaar. Hier bevindt zich momenteel het Alta Museum, de afbeeldingen tonen mensen, dieren, boten en wapens. Een nieuwe attractie is de "Kathedraal van de Noordelijke lichten". De toren van de spectaculaire kerk schroeft als een spiraal in de lucht en symboliseert de noordelijke lichten. Installatie in het hotel **** Scandic Alta hotel.

 

Dag 11 • Honningsvåg - Noordkaap

In het vissersplaatsje Honningsvåg wordt de vis gezouten, gedroogd, ingevroren en tot meet verwerkt. Deze plaats is ook de toegangspoort tot de Noordkaap, een van de meest bezochte toeristische doelen in Noorwegen. Het afgeplatte rotsplateau in het uiterste noordwesten heeft een magische aantrekkingskracht. De donkere leisteenrots rijst op uit de Noordelijke IJszee. Installatie in het **** Scandic Mageröya Honningsvåg hotel.

 

Dag 12 • Honningsvåg - België

Rond de middag nemen we onze vlucht vanuit Honningsvåg via Tromso en Oslo naar België.

Hotels *** & ****

Thon Lofoten Hotel****

Ligging: dit milieuvriendelijke, stijlvolle hotel ligt in het pittoreske havenstadje Svolvær. U kunt er genieten van het prachtige uitzicht op het water en op de bergen van Svolværgeita

Kamers: de frisse en moderne kamers zijn voorzien van een flatscreen- tv, een minibar en airconditioning. Sommige kamers bieden uitzicht op de schilderachtige omgeving

Maaltijden: in het hotel bevindt zich het restaurant dat uitzicht biedt op de haven en waar lokale specialiteiten worden geserveerd

 • Reisdocumenten: geldige identiteitskaart
 • Bij boeking de identiteitsgegevens van alle deelnemers doorgeven
 • Reizigers van niet-Belgische nationaliteit dienen bevoegde instanties te contacteren

 • Transfer van bij u thuis naar de luchthaven en terug

 • Heenvlucht van België naar Bodo via Oslo
 • Terugvlucht van Honningsvåg via Tromsø en Oslo naar België
 • Vervoer met een *****ROYAL CLASS AUTOCAR
 • Halfpension vanaf de 1e dag het avondmaal tem de 12e dag ontbijt
 • Alle uitstappen zoals beschreven in het programma
 • Inbegrepen toegangen: Luchtvaartmuseum Bodo, Dom Bodo, Trollfjordcruise, Vikingmuseum Borg, Vågan kerk in Kabelvåg, Hadselfjord visserijmusem, Hurtigruten museum, Zalmkwekerij met boottocht, Poolmuseum Tromso, IJszeekathedraal Tromso, Alta museum, Noordkaaphal en Oorkonde
 • Begeleiding door een Nederlandstalige gids vanuit België