Lente in IJsland

Lente in IJsland

Nergens ter wereld is de natuur zo onvoorspelbaar en ondoorgrondelijk. De paradox van vuur en ijs, van vloeibaar gesteente en versteend water is alom aanwezig. Een tastbare natuur van ijs, vuur en het gebulder van indrukwekkende watervallen, dampende lavavelden en kokende modderpoelen.

Dag 1 • België - Keflavik - Hella

We worden thuis opgehaald en naar de luchthaven gebracht. We nemen onze vlucht naar Keflavik. Vervolgens rijden we via Hveragerdi en Hella naar Hvolsvöllur voor installatie in een ***hotel.

Dag 2 • Hella - Vik - Kirkjubaejarklaustur

Langs de ringweg rondom IJsland houden we halt aan de mooie waterval Seljalandsfoss. Vervolgens bewonderen we één van de hoogste watervallen van IJsland: de Skogafoss. We bezoeken het heemkundig museum te Skogar. Iets verderop ligt kaap Dyrholaey, het meest zuidelijke punt van het eiland. Via de unieke basaltformaties van Hálsanefshellir bereiken we Vik en rijden langs de voet van de Myrdalgletsjer en het Myrdalssandur naar Kirkjubaejarklaustur voor installatie in het ***hotel Islandia Nupar (of gelijkwaardig).

Dag 3 • Landmannalaugar

We verlaten de bewoonde wereld en bewegen ons op pistes die ons brengen tot het hoogland van Landmannalaugar. De weg gaat dwars door onoverbrugde gletsjerrivieren, langs vulkaanflanken, lavavelden en zwavelbronnen naar het dal waar een warmwaterrivier en een koudwaterrivier elkaar ontmoeten. Er is mogelijkheid voor een heerlijk ontspannend bad op de plaats waar de rivieren in elkaar vloeien. De terugweg brengt ons langs de imposante Heklavulkaan.

Dag 4 • Vatnajökull - Höfn

De weg voert ons langs de indrukwekkende gletsjertongen van de Vatnajökull, de grootste ijskap van Europa. Skaftafell is een uniek beschermd natuurgebied. We maken een wandeling naar de Svartifoss met zijn basaltorgelpijpen. Vervolgens ontdekken we het gletsjermeer Jökulsarlon en varen tijdens een boottocht langs kolossale, blauwgroene ijsbergen die hun weg zoeken naar zee. We reizen verder naar Höfn en Hornafirdi voor installatie in het ***hotel Smyrlabjörg (of gelijkwaardig).

Dag 5 • Höfn - Neskaupstadur

Oostelijk IJsland wordt gedomineerd door fjorden en basaltplateaus. We houden onze middagpauze in Breidalsvik en we reizen door naar Neskaupstadur, de jongste stad van IJsland, voor installatie in het ***hotel Edola Egilsstadir (of gelijkwaardig).

Dag 6 • Egilsstadir - Husavik

Het handels- en dienstencentrum Egilsstadir ligt op onze weg naar het Noorden. Via de besneeuwde Herdubreidtafelvulkaan begeven we ons naar de grootste en adembenemendste waterval van Europa, de Dentifoss, zijn verweerde basaltcanyon en de Hafragilsfoss. Via het Nationaal Park Jokulsargljufur bereiken we Husavik, een mooi en charmant kusthaventje. Na het avondmaal gaan we met een omgebouwde visserssloep op zoek naar walvissen in de baai van Husavik en genieten nadien van de middernachtzon. Installatie in het ***Fosshotel (of gelijkwaardig).

Dag 7 • Myvatn - Akureyri

Het hoogtepunt van het Noorden is Myvatn, bekend om zijn kokende modderpoelen en indrukwekkende explosiekraters. Centraal ligt het Muggenmeer. We brengen een bezoek aan de meest spectaculaire sites, o.a. Dimmuborgir, de Krafla-krachtcentrale, de Viti-krater en maken een lavawandeling naar Leirhnjukur. Op de weg naar Akureyri, houden we halt aan de Godafoss, een van IJslands mooiste watervallen. Na het stadsbezoek aan Akureyri, installeren we ons in het ***hotel Edola Akureyri (of gelijkwaardig)

Dag 8 • Glaumbaer - Stykkisholmur

We rijden naar Glaumbaer voor een bezoek aan het streekmuseum dat werd ondergebracht in een 19e eeuwse turfboerderij. Vervolgens rijden we langs Blonduos naar Laugarbakki, waar we de doorsteek nemen via het Laxadalur en het Hördudalur richting Stykkisholmur, een typische IJslandse vissershaven, voor installatie in het ***hotel Stykkisholmur (of gelijkwaardig).

Dag 9 • Arnoveskapi - Snaefellsjökull - Reykjavik

In de voetsporen van Jules Verne, maken we vandaag een rondrit langs de Snaefellsnes. In Arnarstapi wandelen we naar de Gatklettur. Dit is een vogelreservaat en een broedplaats voor veel zeevogels. Snaefellsjökull is het kroonjuweel van het schiereiland dat dezelfde naam draagt. Via Borgarnes bereiken we de hoofdstad Reykjavik. Installatie in het ***hotel Cabin (of gelijkwaardig).

Dag 10 • Geysir - Gullfoss - Thingvellir - Reykjavik

Met de “Gouden waterval”, de majestueuze Gullfoss, sluiten we onze rondreis af. Vervolgens bezoeken we het warme bronnenveld van Geysir. In Thingvellir Nationaal Park kunnen we de verzakking van het Midatlantische rif waarnemen en zijn we getuige van de plaats van het eerste democratische Vikingparlement van Europa, de Althing. ’s Avonds beleven we facultatief een IJslandse topper, nl. de Blue Lagoon (te reserveren bij inschrijving), een warm water meer te midden van lavavelden. Hier kunnen we genieten van een relaxerend bad in het warme mineraal houdend water.

Dag 11 • Keflavik - België

In de vroege ochtend nemen we onze transfer naar de luchthaven voor onze terugvlucht naar België en worden terug thuisgebracht.

Opgelet: de volgorde van de bezoeken kan gewijzigd worden

HOTELS*** EN ****

Ligging: centraal gelegen, vaak in een prachtige omgeving

Uitrusting: moderne tot luxehotels met bar, restaurant

Kamers: comfortabel ingericht met badkamer met bad of douche en toilet, haardroger, radio, telefoon, tv, minibar

Maaltijden: ontbijtbuffet, ’s avonds verzorgde 3-gangen avondmalen of buffetten

  • Reisdocumenten: geldige identiteitskaart
  • Bij boeking de identiteitsgegevens van alle deelnemers doorgeven
  • Reizigers van niet-Belgische nationaliteit dienen bevoegde instanties te contacteren
  • Vreemde munt: IJslandse Kronen

  • Transfer van bij u thuis naar de luchthaven en terug
  • Vluchten Keflavik heen en terug
  • Halfpension vanaf de 1e dag het avondmaal tem de 11e dag het ontbijt
  • Transport met plaatselijke aangepaste terrein-autocar
  • Inbegrepen: boottocht gletsjermeer, toegang tot Glaumbaer-museum & Skogar-museum en walvissentocht
  • Begeleiding door een Nederlandstalige gids vanuit België