Lago Maggiore & Orta met Centovalli trein

Lago Maggiore & Orta met Centovalli trein

De bergen en meren van het Italiaanse noorden zijn fantastische natuurschatten. De aristocratie uit de 19e eeuw kon niet weerstaan aan de nostalgische meren. Vandaag pronken hun elegante villas in Engelse of Italiaanse stijl langs de meeroevers. Lago dOrta is een van de schoonste meren van Noord-Italië, met prachtig helder water. Niet voor niets koos de bekende Italiaanse regisseur Giuseppe Tornatore het meer voor een aantal scènes in zijn laatste film, La Corrispondenza. Het is een magisch toevluchtsoord: mystiek, stil en ideaal voor wie even tot rust wil komen.

Dag 1 • België - Baldersheim

We worden thuis opgehaald en vertrekken vanuit de centrale verzamelplaats Q8 Ranst via de E313, E314 naar Duitsland  langs Bonn, Koblenz, Karlsruhe in de richting van Straatsburg. Vrij middagmaal in een snelwegrestaurant. Na de middag gaat het doorheen de Elzas langs Obernai, Colmar naar Baldersheim. Installatie in het ****Best Western Hôtel Au Cheval Blanc.

 

Dag 2 • Baldersheim - Bazel - Bern - Simplon Pass - Stresa

In Zwitserland, aan weerszijden van de Rijn, ligt de idyllische stad Bazel. Doordat de Rijn door Bazel kronkelt wordt de stad opgesplitst in twee delen: Groot Bazel en Klein Bazel. Met elkaar verbonden door vijf rustieke stenen bruggen. De belangrijkste kerk van de stad is ongetwijfeld het munster van Bazel. Er is nauwelijks een andere stad die haar historische trekken zo bewaard heeft als Bern, de hoofdstad van Zwitserland. De oude binnenstad staat op de lijst van de Unesco wereldcultuurgoederen en heeft met 6 kilometer arcades, de zogenaamde gaanderijen, een van de langste tegen het weer beschermde winkelpromenades van Europa. Uniek te noemen is de middeleeuwse sfeer van de stad met de talrijke bronnen, zandsteengevels en historische torens. In de namiddag passeren we de Thunersee in de richting van de Simplonpass. Een tot in de 17e eeuw hoofdzakelijk door smokkelaars en huursoldaten gebruikte pass. De koopman Kaspar Jodok von Stockalper uit Brig begon midden 17e eeuw de Simplonpass te gebruiken voor zouttransporten met lastdieren vanaf de Middellandse Zee.  Bovenop de pass op 2005 m hoogte staat het "Hospiz" van Sint Bernhard en een hoge steenarend die herinnert aan de 2e Wereldoorlog. Verder richting Italië voor installatie in het **** hotel Regina Palace te Stresa.

 

Dag 3 • Milaan

Vandaag gaan we een dagje naar Milaan, waar de monumenten weten te imponeren: de Duomo of Domkerk, het monumentale kerkhof Cimitero Monumentale of het kasteel Castello Sforzesco. De reusachtige kathedraal Santa Maria Nascente of Dom domineert het centrum. Hoog boven op de toren (108 meter) prijkt het vergulde O.L.Vrouwbeeld. Via de Galleria Vittorio Emanuele II wandelen we van de Piazza del Duomo naar ‘La Scala’. Exclusieve boetieks, dure restaurants en gespecialiseerde winkels maken het tot de pronkplaats bij uitstek. Hier moet je gezien zijn als je wat wil betekenen in Milaan. ‘La Scala’ zoals het Teatro alla Scala in de volksmond heet is wellicht een van de bekendste theaters van Italië. Ook een schitterend plein is de Piazza Mercanti, verder brengen we ook een bezoek aan het monumentaal kerkhof Cimitero Monumentale. In de namiddag terug naar Stresa.

 

Dag 4* • Borromese eilanden

’s Morgens nemen we de boot naar Isola Madre een van de drie Borromese eilanden. Isola Madre wordt volledig in beslag genomen door Palazzo Madre met de paraderende pauwen. We bewonderen er het paleis met de prachtige tuinen die bekend staan om de azalea’s, rododendrons, camelia’s en een oude blauwe regen. De tuin wordt verder bevolkt door prachtige pauwen en fazanten. Het vrij middagmaal nuttigen we op Isola Pescatori. Gedurende de namiddag staat het highlight van de eilanden Isola Bella op het programma. Hier bevindt zich het 17e eeuwse Palazzo Bella dat bekend staat om de tuinen, kunstwerken en het bed waar Napoleon en Josephine in sliepen.

*wettelijk verplichte rustdag van onze chauffeur

 

Dag 5 • Cannobio en Centovalli, rit over 100 dalen

’s Morgens vertrekken we naar Cannobio, een prachtig oud dorpje aan de westelijke oever van het Lago Maggiore. Eén van de oudste gebouwen in het dorpje is de uit de 11e eeuw stammende kerk van Sint Vittore. Aan de oever van het Lago Maggiore ligt het mooiste religieuze gebouw de Santa Piëta. De schitterende barokkerk werd gebouwd ter ere van de piëta (een afbeelding van Maria met een dode Christus) die in 1522 bloedige tranen liet. Volgens de inwoners van dit dorp hebben deze tranen Cannobio beschermd tegen de pest die in deze periode in de regio heerste. Kort na de middag bereiken we Locarno, beschouwd als de zonnigste en warmste stad van Zwitserland. De palmbomen, citroenbomen en prachtig bloeiende bloemen en planten geven de stad een bijzondere charme. Een treinreis door Centovalli “de honderd dalen” is een bijzondere belevenis en een echte aanrader om te doen. De bijna 60 kilometer lange treinrit leidt ons over duizelingwekkend hoge viaducten, diepe kloven en langs bulderende watervallen. Onze autocar brengt ons van Domodossola terug naar het hotel in Stresa.

 

Dag 6 • Lago d’Orta

Niet alleen Lago d’Orta is prachtig: ook het middeleeuwse dorpje Orta San Giulio is een pareltje dat schrijvers al eeuwenlang weet te betoveren. Dit juweeltje omvat sfeervolle smalle straatjes, waar nog de adem van vervlogen tijden te voelen is. Op het gezellige Piazza Motta staan de tafeltjes tot in de herfst buiten, met uitzicht op de gevel van het Palazzotto. Je kunt vanaf dit gezellige piazza ook omhoog lopen, langs de Salita della Motta, naar de Chiesa dell’Assunta, een fris gele kerk die in de 15e eeuw is gebouwd. Neem als je weer terugkomt op het plein plaats op een van de terrasjes en laaf je aan de bijzondere sfeer en het unieke uitzicht. Vergeet ook niet een ijsje te halen bij Gelateria Eliot, op het Piazzo Motta. Aan dit plein schepen we in aan boord van een schip dat ons naar het Isola di San Giulio zal varen. Volgens de overlevering werd dit eiland ooit bewoond door giftige slangen en kwaadaardige monsters. Niemand durfde er te komen, tot San Giulio in 390 de oversteek waagde. Tijdens een vreselijke storm zeilde hij in zijn tot vlot verbouwde mantel over het water, met zijn staf als kompas. Eenmaal op de rots aangekomen, verjoeg hij de monsters en slangen en stichtte er een kerk. Al snel werd het eiland een bedevaartsoord en kwamen mensen van heinde en verre naar de kerk om te bidden.

 

Dag 7 • Stresa - Luzern - Baldersheim

Voor de middag rijden we langs Lugano, Bellinzona en de St. Gotthardtunnel naar Luzern. De stad is dankzij haar bezienswaardigheden en attractieve ligging aan het Vierwoudstrekenmeer een reisdoel op zich. Het stadsbeeld van Luzern wordt gekenmerkt door de overdekte, middeleeuwse kapelbrug die met de beschilderde panelen tot een van de oudste overdekte houten bruggen van Europa wordt gerekend. Aansluitend naar Baldersheim voor installatie in het **** Best Western Hôtel Au Cheval Blanc.

 

Dag 8 • Baldersheim - België

We rijden langs Nancy en Metz richting Luxemburg. Vrij middagmaal in een snelwegrestaurant. Aansluitend naar onze centrale verzamelplaats in België.

Hotels****

Hotel Regina Palace Stresa****

Ligging: het hotel ligt direct aan de oever van Lago Maggiore in Stresa.

Uitrusting: gevestigd in een majestueus jugendstil-gebouw met een verfijnde klassieke inrichting en een grote tuin met een zwembad.

Kamers: de kamers en gemeenschappelijke lounges zijn allemaal ingericht met antiek meubilair, tapijten en historische kroonluchters en hebben een adellijke, historische uitstraling.

Maaltijden: het hotel serveert lokale gerechten in een zeer elegante eetzaal met grote ramen met uitzicht op Lago Maggiore.

  • Reisdocumenten: geldige identiteitskaart
  • Reizigers van niet-Belgische nationaliteit dienen bevoegde instanties te contacteren

  • Transfer van bij u thuis naar de centrale vertrekplaats en terug 
  • Vervoer met een ***** ROYAL CLASS autocar 
  • Halfpension vanaf 1e dag avondmaal tem 8e dag ontbijt 
  • Alle uitstappen zoals beschreven in het programma 
  • Inbegrepen toegangen: Dom Milaan, Monumentaal kerkhof Milaan, boottocht naar de Borromese eilanden, toegang Isola Bella, rit met de Centovalli trein van Locarno naar Domodossola, boottocht op het Lago d’Orta.
  • Begeleiding door een Nederlandstalige gids vanuit België