Kazachstan • Het wonder van Nursultan Nazarbajev

Kazachstan Het wonder van Nursultan Nazarbajev

Kazachstan is een robuuste macht die economisch het meest ontwikkeld is van alle Centraal-Aziatische landen. Het land beschikt over grote hoeveelheden brandstofreserves, mineralen en metalen. De olie- en gasindustrie is momenteel dan ook sterk groeiende. Ook de agrarische sector neemt met de tarweproductie een belangrijke plaats in. In de afgelopen jaren zijn de tegenstellingen tussen de regios, tussen stad en platteland en tussen arm en rijk fors toegenomen. Steppe, sjasliek en Borat. Veel mensen kennen inderdaad dit land slechts door Borat, de film van de komiek Sacha Baron Cohen. Kazachstan biedt echter veel meer. De natuur is overweldigend, eindeloze steppes met nomaden, diepe canyons, serene meren, hoge bergen en het deels opgedroogde Aralmeer. De oude hoofdstad Almaty is een warme stad met een hoog ex-Sovjet gehalte. De hoofdstad Nur-Sultan aan de andere kant is supermodern met architecturale wonderen en fungeerde in 2017 toen als Astana zijnde zelfs als gast stad voor de Wereldtentoonstelling.

Dag 1 • Brussel - Almaty

U vertrekt vanuit Brussel per lijnvlucht naar Almaty met één tussenstop.

Dag 2 • Almaty (o,m,a)

Vroege aankomst en onthaal in Almaty, de stad van de appels, met dadelijk transfer naar het nieuwe hotel Mercure om in te checken, voor ontbijt en enkele uurtjes rust. Tegen de middag begint een uitgebreide stadstour van deze zeer aangename oud-Russische stad. De Groene Markt met oa. ganse schapenkoppen in de aanbieding is de moeite waard. Het helden-Park 28 Panfilov met eeuwige vlam en de Zenkov kathedraal staan uiteraard ook op het programma. Het gebouw is het op één na grootste houten bouwwerk ter wereld. Verder ziet u het Museum van de Instrumenten, de Centrale Moskee en het Presidentiële Paleis. Ook een opmerkelijk bezoek aan de metro van Almaty met stations vol marmer en kunst. Na de lunch maakt de autocar een klim naar het Shymbulak Ski Resort waar u de bekende Medeo ijsbaan zal zien waar in de geschiedenis heel wat wereldrecords schaatsen gesneuveld zijn. Fotostop aan de Medeo Dam. Met een gondelbaan bereikt u de berg Kok-Tobe van waarop u een prachtig zicht hebt op de stad als afsluiter.

Dag 3 • Almaty - Kolsai (o,m,a)

De reis trekt verder naar de schitterende Kolsai Meren die een paar honderd kilometer van Almaty verwijderd zijn. De Kolsai meren worden gevormd door drie alpine meren. De meren worden gezien als de parel van het Tien-Shan gebergte en omringd door met sneeuw bedekte pieken en beboste heuvelruggen. De omgeving nodigt ons uit hier een mooie wandeling te maken. Vandaag overnachting en avondmaal aan de oevers van het meer.

Dag 4 • Kolsai-Kaindy-Charyn-Almaty (o,m,a)

Heerlijke rit naar het unieke Lake Kaindy dat op een hoogte van 2000 meter is gelegen en maar liefst 400 meter lang is en 30 meter diep. Het idyllisch gelegen en fotogenieke meer is in 1911 ontstaan door een aardverschuiving en gekend om de talloze dode boomstammen die boven het azuurblauwe water uitsteken. Het lijkt wel een gezonken bos. Lunch in het stadje Saty en verder naar het volgende hoogtepunt, het Charyn National Park waar u iets ongelooflijks zal zien. De Charynkloof is één van de grootste in haar soort na de Grand Canyon in de Verenigde Staten. Een gedeelte van Charyn Canyon wordt ook wel de Vallei van Kastelen genoemd vanwege zijn ongewone rotsformaties. Het bestaat voornamelijk uit een fotogenieke semi-woestijn. Terug naar Almaty voor de logies in het Mercure hotel.

Dag 5 • Almaty - Shymkent (o,a)

Wat welgekomen vrije tijd in de stad tot aan de transfer naar de luchthaven voor de binnenlandse vlucht naar Shymkent. Na aankomst maakt u kennis met deze oriëntaals aandoende stad. Shymkent werd gesticht in de 12de eeuw als een karavanserai en werd meerdere malen verwoest, waaronder door de troepen van de Mongoolse veroveraar Dzjengis Khan. Tegenwoordig heeft deze zuidelijke stad 700.000 inwoners en is hiermee de derde stad van het land. Om een goed beeld van het dagelijks leven te krijgen nemen we u mee naar één van de bazaars die de stad rijk is en twee mooie parken. Overnachting in het fraaie Ramada hotel.

Dag 6 • Shymkent - Turkestan (o,m,a)

Vandaag reist u naar Turkestan met onderweg bezoeken aan het Arystan-Baba mausoleum en de ruïnes van Otrar. Arystan-Baba is tegenwoordig een belangrijke plaats voor Soefi pelgrims uit geheel Centraal-Azië. Otrar werd gesticht in de 4e eeuw voor Christus. Ook deze stad was een belangrijk centrum op de Zijderoute tussen Oost-Europa en China. In de 13e eeuw verwoestten Mongoolse troepen gedeeltelijk deze stad. Na de lunch in Turkestan na de middag nog een bezoek aan de historische monumenten van Sauran. Overnachting in hotel Khanaka.

Dag 7 • Turkestan-Akmeshit-Shymkent-Aktau (o,m,a)

Bijzonder interessant bezoek aan het mausoleum van de soefti dichter Hodja Ahmed Yassavi. Het architectonisch complex is gebouwd in opdracht van Timur Lenk en is tegenwoordig een echt bedevaartsoord geworden. Het complex omvat een verzameling van historische gebouwen met binnen het complex ook een ondergrondse moskee en het historische badhuis. Dit prachtige monument verdient zeker zijn plaats op de werelderfgoedlijst van de UNESCO sinds 2003. Op de terugweg naar de luchthaven van Shymkent nog een kort bezoek aan de Grot van de Draak zoals de moskee Ak Meshit de bijnaam kreeg. Binnenlandse vlucht naar Aktau. Onthaal en transfer naar uw hotel Rixos. 

Dag 8 • Aktau - Torysh - Sherkala - Kogez (o,m,a)

Op iets meer dan honderd kilometer van Aktau liggen de ongewone ronde meteorieten stenen van Torysh. Met hun doorsnee van 3-4 meter een totaal mysterie van een paar miljoen jaren geleden. Verder doorheen de kleurrijke Kokala Valley naar de befaamde Sherkala Mountain in de vorm van een yurt. De berg is voor de lokale bevolking even belangrijk aan de Eifeltoren voor de Parijzenaar. Avondmaal en overnachting in een comfortabele maar originele yurt in Kogez.

Dag 9 • Kogez-Ustyurt-Tuzbair-Karagiye-Aktau (o,m,a)

Vandaag lijkt het of u Death Valley in de States bezoekt maar het zijn de spitse rotsformaties van het Ustyurt plateau. Eén van de meest onwezenlijke landschappen op Moeder Aarde. Verder ook een bezoek aan de natuurlijke boog in de rotsen van Tuzbair. Nadien komt u in de laagvlakte van de Karagiye depressie op een niveau van min 132 meter onder de zeespiegel. Na het relatieve eenvoudige comfort van de yurts vorige nacht zal u vanavond opnieuw in de luxe logeren van het Rixos hotel in Aktau.

Dag 10 • Aktau - Astana (o,m,a)

Transfer naar de luchthaven voor de laatste binnenlandse vlucht naar Nur-Sultan, het vroegere Astana. Na aankomst begint de tour van ‘Dubai in de steppe’. Oorspronkelijk in de Sovjet tijd noemde de stad Tselinograd. Nadat Kazachstan onafhankelijk werd, kreeg ze in 1997 haar nieuwe naam: Astana. In maart 2019 werd het tenslotte herdoopt tot Nur-Sultan, ter ere van voormalig president Nazarbajev. Astana is uitgegroeid van een klein provinciestadje naar een zeer moderne futuristische hoofdstad, ontworpen door wereldberoemde architecten zoals Norman Foster en Kisho Kurokawa. U bezoekt het Plein van de Onafhankelijkheid, het schitterende Historische Museum, het Paleis van Vrede en Verzoening in pyramide vorm, de wondermooie Sultan Hazret moskee, het presidentieel paleis dat haast gekopieerd is van het Witte Huis, de Millennium As met centraal de Baiterek toren met gouden glazen bol en het Khan-Shatyr entertainment center. Een soort glazen tent van 150 meter hoog met daarin een shoppingcenter, restaurants, bioscoop en zelfs een indoor zwemcomplex met strand.  Het diner wordt geserveerd in een typisch Zerger museum-huis. U logeert vandaag in het nieuwe Sheraton hotel.

Dag 11 • Astana - Alzhir (o,m,a)

Op een uurtje rijden van Astana ligt het Alzhir-Akmola herdenkingskamp. Het was één van de strafkampen van de ‘Goelag Archipel’. Hoewel met name de kampen in Siberië bij ons bekend zijn, deden de kampen in Kazachstan hier niet voor onder. Alzhir was bestemd voor de vrouwen van de ‘Verraders van het Moederland’ en was één van de grootste kampen van de Sovjet-Unie. De naam zegt het al, dit was een kamp voor vrouwen. Vrouwen die partner waren of familie van een man die tegenstanders waren van de USSR. De vrouwen zelf hoefden niets verkeerd te hebben gedaan. Het kamp heeft na de opening in 1938 tot sluiting in 1953 naar schatting 18.000 gevangenen gehuisvest. Terug naar Astana voor een bezoek aan het Nur-Alem paviljoen met een overzicht van de Wereld Expo 2017 en buiten de stad bezoek aan een nomaden familie die hun rijke tradities graag aan u tonen. Vanavond een heerlijk afscheidsdiner en dan wat uurtjes rust vooraleer de terugreis aan te vatten.

Dag 12 • Astana - Brussel

Vroeg opstaan voor de transfer naar de luchthaven en de terugvluchten naar Brussel met aankomst dezelfde dag.

Volgens programma

 • Ontdekking van een prachtige nieuwe bestemming
 • VOL pension

 • Vluchten met kwaliteitsmaatschappijen (incl. luchthaventaksen)
 • Uitstekende Nederlandstalige begeleiding
 • Loyale diensten van de Engelstalige lokale gidsen
 • Verblijf in de vermelde hotels of gelijkwaardig
 • Alle maaltijden zoals vermeld in het programma
 • Alle vermelde bezoeken en inkomgelden
 • Een reishandboek als extra bron van informatie (1 per kamer)
 • Noodnummer: permanentie voor noodgevallen
 • Fooien voor lokale gidsen en chauffeurs
 • Voorreisvergadering
 • VIP lounge bij vertrek in Brussel
 • Visum
 • GRATIS luchthavenvervoer*in gans Vlaanderen

Gerelateerde reizen