Iran • De schatkamer van het oude Perzië

Iran De schatkamer van het oude Perzië

Iran zal u verbazen omdat het totaal niet overeenkomt met ons beeld van een hardleers Islam land waar niets mag en niets te zien is. Het is daarentegen een schitterend land waar de bewoners u zeer hartelijk zullen ontvangen. Deze reis garandeert u een unieke belevenis in een gastvrij Iran met de vele hoogtepunten uit 3000 jaar beschaving van de Perzische cultuur. Wij hebben deze reis eerst grondig bezocht en gecheckt en wij kunnen ze u alleen maar van ganser harte aanbevelen.

Dag 1 • Brussel - Shiraz

Vertrek vanuit Brussel naar Shiraz waar u de volgende dag in de vroege morgen zal toekomen. Shiraz is de stad van de nachtegalen, poëzie en rozen. Natuurlijk is het ook het centrum van de Fars provincie die een zeer belangrijke rol gespeeld heeft in de Iraanse beschaving. Het verplicht dragen van een hoofddoek voor de dames is geen probleem. Gewoon draperen van een losse sjaal over het hoofd is reeds voldoende.

Dag 2 • Shiraz (o,m,a)

Aankomst, onthaal en transfer naar het hotel Parseh waar u drie nachten zal verblijven. Uitgebreid stadsbezoek met als hoogtepunt het mausoleum van de beroemde dichter Hafez. Zijn graf ligt in een klein en rustig park. Verder bezoek aan de mooie Eram tuin, de Nasir-al-Molk moskee, de Khan theologische school en vanzelfsprekend ook de bazaar. In deze Bazar-e-Vakil waant u zich in oude tijden. Tapijten liggen uitgerold en de geuren van verschillende kruiden dringen uw neus binnen.

Dag 3 • Shiraz - Persepolis - Pasargadae -
Shiraz 
(o,m,a)

Vandaag staat het magistrale Persepolis op het programma. De overblijfselen van deze paleisstad Persepolis liggen aan de voet van de Berg van Genade. Darius I liet hier een terras aanleggen vanwaar u een schitterend uitzicht heeft over dit fenomenale complex uit de oudheid. Vooral de reliëfs in dit paleizencomplex zijn goed bewaard gebleven. Bijzonder is de ‘Trap der Naties’ waar u afbeeldingen ziet van alle in het Perzische Rijk levende volkeren die hun eerbetoon kwamen brengen aan de Perzische vorsten. Niet zo ver van Persepolis bezoekt u de koningsgraven (Naghs-e-Rostam) die in een 65 meter hoge bergwand uitgehouwen zijn. Verder bezoekt u het graf van Cyrus de Grote in Pasargadae of ‘Perzisch Kamp’.

Dag 4 • Shiraz - Servestan - Kerman (o,m,a)

De reis gaat vandaag verder richting de stad Kerman dat ten tijden van de VOC (Verenigde Oostindische Compagnie) een belangrijke handelspost was. Onderweg bezoek aan het oude Sassaniedische paleis in Servestan met beeldige ingangspoort en drie Iwans. Ook een bezoek aan de Jameh moskee te Neyriz dewelke dateert uit de 10de eeuw. Let vooral op de prachtige minaret. In de late namiddag zal u toekomen in Kerman voor twee overnachtingen in hotel Inn.

Dag 5 • Kerman - Rayen - Mahan - Kerman (o,m,a)

In de voormiddag bezoekt u de lemen site van Rayen, omringd door concentrische omwallingen. U ziet er een kleinere versie terug van de verwoeste woestijncitadel van Bam. Wandeling in de tuinen. Na de lunch naar Mahan, waar één der mooiste islamitische mausolea wordt bezocht: deze van Shah Nematollah Vali. Bezoek aan de tuinen van Shakazadeh-Bagh-e Shakhzade. Terugkeer naar Kerman.

Dag 6 • Kerman - Yazd (o,m,a)

Na het ontbijt bezoek aan de stad Kerman: de mooie Hamam Kinjali Khan, de Vakilbazar, de Vrijdagmoskee, Ganj Ali Khan complex, alsook de Moskee der Seldjoukiden. U rijdt door een woestijnstreek waar vele karavanserais hebben gefunctioneerd. Buiten Kerman is er een stop in Rafsanjan, de stad bekend om de pistachenoten. Hier proef je de echte smaak van de woestijn! In Yazd een bezoek aan de ‘Torens van de Stilte’, begraafplaats van de Zoroasters en één nacht logies in hotel Rah-o-mah.

Dag 7 • Yadz - Nain - Isfahan (o,m,a)

De dag begint met een bezoek aan Yazd, één van de oudste karavaansteden uit Perzië en het centrum van de Zoroasters. Verkenning van de oude binnenstad met bezoeken aan het schitterend Mir Chakmaq plein en -moskee, de Heilige Vuurtempel en de Jameh-moskee. Dit is ongetwijfeld één van de mooiste moskeeën van Iran. Via Meibod, rijdt u naar Nain met een bezoek aan de prachtige Jameh-moskee. De stad is tevens wereldberoemd voor zijn tapijtenindustrie. In Isfahan zijn drie overnachtingen voorzien in het charme hotel Tolou-e-Khorshid.

Dag 8 • Isfahan (o,m,a)

Volle dag bezoek aan Isfahan, de rijkste stad van Iran op historisch vlak en de ‘Parel van Iran’. Bezoek aan het Koninklijk plein Meidan-e-Iman: op één na het grootste maar ook het mooiste plein ter wereld. Er werd vroeger zelfs polo op gespeeld, wie zou dat verwachten? Het machtige plein is omringd door moskeeën en door een kleurrijke bazaar in de vorm van lange gangen met zuilen en bogen. Doe u tegoed aan de lekkere nougat varianten en bewonder de minimalistische schilderwerkjes op kamelenbeen. In de namiddag bezoek aan het paleis Chehel Sotoon met zijn ‘40 zuilen halte’ gelegen aan de Khaju brug.

Dag 9 • Isfahan (o,m,a)

Opnieuw uitgebreid bezoek aan Isfahan, met oa. bezoek aan de Masjed-é-Jamee moskee (vrijdagmoskee). Bewonder de prachtige kalligrafische patronen, geglazuurde mozaïeken met bloemen- en geometrische motieven. Verder de brug met de 33 bogen (Si-o-Seh Pol), de Khadju brug (16e eeuw), de Chubibrug en de oude Pol-e-Shahrestanbrug, die dateert uit de 12e eeuw. Na de middag bezoekt u de Armeense Jolfa wijk met zijn prachtige Ye-Vank kerk, uit de tijd van Abbas I.

Dag 10 • Isfahan - Natanz - Kashan - Teheran (o,m,a)

Na een korte halte in het charmante dorp Natanz (moskee der Seldjouken) rijdt u naar de hoofdstad Teheran via Kashan, bekend om zijn tapijtweverijen en ‘Fin’ tuinen met schitterende Perzische uitbeeldingen van het paradijs. Tot slot een bezoek aan Qom, één van de heiligste sjiitische steden van Iran. Tegen de avond komt u aan in Teheran waar u zal verblijven in hotel Parsean Enghelab.

Dag 11 • Teheran (o,m,a)

Teheran is een zeer grote, moderne en heel drukke metropool. Volle dag bezoek aan Teheran met het archeologisch museum (prachtstukken van prehistorie tot de Sassaniden), het uniek tapijtenmuseum en verder bezoek aan de keramiek –en glascollectie van het Abguineh Museum. Indien mogelijk wordt ook het Juwelen Museum bezocht. Het museum is gevestigd in de kluis van de centrale bank en omvat de ongelofelijke juwelenschat van de Iraanse monarchen. Een unieke collectie goud, edelstenen, tronen en kronen van de Sjahs. Het Azadiplein is tot stand gekomen onder de regering van Sjah Mohammed Reza Pahlavi. Op dit plein zijn veel demonstraties gehouden tegen het bewind van de sjah die hebben geleid tot de Iraanse revolutie op 12 december 1979. Azadi betekent namelijk vrijheid in het Farsi. Men spreekt in Iran inderdaad geen Arabisch maar wel het mooie Farsi.

Dag 12 • Teheran - Brussel

Transfer naar de luchthaven van Teheran voor de terugvlucht naar Brussel en zodoende het einde van deze parel van een reis.

Volgens programma

 

 • Prachtige rondreis naar een veilig land met een groot verleden en gastvrije bevolking
 • VOL pension
 • Bij Reizen Lauwers zijn de fooien + het visum inbegrepen!
 • Geen inentingen verplicht

 • Vluchten met kwaliteitsmaatschappijen (incl. luchthaventaksen)
 • Uitstekende Nederlandstalige begeleiding
 • Loyale diensten van de Engelstalige lokale gidsen
 • Verblijf in de vermelde hotels of gelijkwaardig
 • Alle maaltijden zoals vermeld in het programma
 • Alle vermelde bezoeken en inkomgelden
 • Een reishandboek als extra bron van informatie (1 per kamer)
 • Noodnummer: permanentie voor noodgevallen
 • Fooien voor lokale gidsen en chauffeurs
 • Voorreisvergadering
 • VIP lounge bij vertrek in Brussel
 • Visum
 • GRATIS luchthavenvervoer in gans Vlaanderen (1 adres per dossier)

Gerelateerde reizen