Hongarije & Transsylvanië

Hongarije & Transsylvanië

Met deze unieke reis treden we in de voetsporen van de verdwijnende Hongaarse aristocratie. Het is een reis onder het motto 'Het heden van een rijk verleden'. Tijdens deze reis gaan wij op zoek naar de ziel van Transsylvanië. Een reis naar een verdwenen wereld, waar met pijl en boog op beren werd gejaagd en gravinnen bij maanlicht verleid. Een reis geïnspireerd op Jaap Scholten's boek 'Kameraad Baron', waarbij de rijkdom en schoonheid van het oude Transsylvanië ontdekt wordt.

Dag 1 • België - Boedapest - Sopron - Röjtökmuzsaj

We nemen onze vlucht vanuit België naar Boedapest, waar we opgewacht worden door onze Premium autocar en de Nederlandstalige reisleider Tibor Bérczes. Hij is een echte specialist voor deze reis en zorgt voor een «once in a life-time» ervaring. Vanaf de luchthaven rijden we naar het centrum van Boedapest voor een 2-gangen middagmaal.  Aansluitend wandeling door de voormalige paleizenwijk, de zetel van de aristocratie van de stad. Installatie in het **** hotel Continental. Ontmoeting met Jaap Scholten, schrijver van het boek Kameraad Baron, over Transsylvanië en de verdwijnende wereld van de aristocratie aldaar.  Per kamer is er een boek voorzien dat tijdens de lezing kan gesigneerd worden.

 

Dag 2 • Boedapest - Oradea

Voor de middag stadsverkenning in Pest, de oude koopliedenstad waar zich nog altijd industrie en handel bevinden. Maar ook het Parlement, de grote boulevards met de Opera, de Muziekacademie, indrukwekkende paleizen, herenhuizen in  Art Nouveau en musea. Nadien naar het rijke stadsdeel Buda, gebouwd rond de burchtheuvel, met het imposante voormalige Koninklijke Paleis. Middagmaal, 2-gangen in een lokaal restaurant.  Na de middag vertrek richting Transsylvanië en Oradea, installatie in het **** hotel Astoria.

 

Dag 3 • Oradea - Cluj Napoca

Kennismaking met de stad Oradea, wandeling langs het aartsbisschoppelijk Paleis en de kathedraal, de grootste barokke kerk van Transsylvanië, De geheel gerenoveerde middeleeuwse burcht en de diverse laat-barokke paleizen zoals de Zwarte Adelaar, een prachtig Art Nouveau gebouw. Het neoklassieke Stadhuis, de talloze katholieke, orthodoxe en evangelische kerken, het Stadstheater, enz.  Middagmaal, 2-gangen in een lokaal restaurant.  Na het middagmaal vertrekken we naar Cluj Napoca, voor installatie in het 5-sterren Double Tree by Hilton hotel.

 

Dag 4 • Cluj Napoca - Tirgu Mures

Cluj Napoca wordt beschouwd als 'hoofdstad' van Transsylvanië. Het heeft een etnisch, religieus en nationaal gemengde bevolking. We wandelen door het hartje van de stad, gesticht door Duitse kolonisten als Klausenburg. De bouwstijl van het middeleeuwse centrum getuigt van hun aanwezigheid. De 19e eeuwse wijken rond het centrum zijn gebouwd in de weelderige Hongaarse variant van de Sezession. Middagmaal. Daarna vertrek naar Bontida waar we het Bánffy paleis, het Versailles van Transylvanië, bezoeken. Na een koffie/thee pauze verder naar Manastirea voor een bezichtiging van de ruïnes van het Kornis kasteel. Vervolgens verder naar Tirgu Mures voor installatie in het centraal gelegen 5-sterren hotel Plaza.

 

Dag 5 • Tirgu Mures

Tirgu Mures is de hoofdstad van het Székler-gebied. Korte wandeling langs het centrale plein en de nabije omgeving zoals het Cultuurpaleis. De toer eindigt bij de voornaamste bezienswaardigheid van de stad, de Teleki Téka. De door graaf Teleki gestichte bibliotheek, met de grootste antieke collectie van Transsylvanië, ± 200.000 boeken waaronder veel zeldzame uitgaves. Daar ontvangt u een korte lezing over Teleki Téka, de familie en hun rol in de geschiedenis van Transsylvanië. Hierna rijden we naar Gornesti, voor het imposante paleis van de graven Teleki. Het paleis verkeert in abominabele staat, maar de grote opzet en beelden in het park imponeren nog altijd. Lunch (3-gangen incl. drank) met graaf Kálmán Teleki en zijn Belgische vrouw Nicole. Aansluitend rondleiding door het paleis en het park door de graaf en gravin zelf. We keren nadien terug naar ons hotel in Tirgu Mures.

 

Dag 6 • Sighisoara - Malancrav - Biertan - Miklósvár - Baraolt

Na het ontbijt rijden we naar Sighisoara, een prachtig bewaard gebleven middeleeuws stadje dat een belangrijke rol heeft gespeeld in de geschiedenis.  Aansluitend naar Malancrav voor een traditioneel middagmaal in het landhuis Apafi Manor. Na de lunch bezoek aan de beroemde ommuurde kerk van Biertan. Nadien naar het kasteel in Miklósvár waarvan de bouw gestart werd in de 16e eeuw en recentelijk geheel gerenoveerd is. De familie Kalnoky’s, eigenaars van het kasteel, zijn één van de historische families in Transsylvanië. Reisleider Tibor Bérczes vertelt over de opmerkelijke geschiedenis van deze familie.  Het avondmaal (3-gangen menu met drankjes!) wordt geserveerd in het landhuis van de familie. Na het diner rijden we naar kasteel Daniel in Baraolt voor overnachting.

 

Dag 7* • Zabala - Chowdhury-Mikes landgoed

Voor de middag uitstap naar Zabala waar we kennis maken met de Székler cultuur. Tijdens de schrijnende jaren van het communisme werd het landgoed onteigend en de oorspronkelijke familie verplaatst. Na het communisme keerde een nieuwe generatie, Katalin Roy Chowdhury-Mikes (gravin Mikes) en haar familie, terug naar Transsylvanië om het voorouderlijk huis en park in de oude glorie te herstellen. Na een tocht met boerenkarren, gecombineerd met picknick lunch, keren we terug naar het Chowdhury-Mikes landgoed voor een ontmoeting met gravin Katalin Mikes of haar zoon Alexander Chowdhury. Aansluitend terug naar het kasteel Daniel in Baraolt.

*wettelijk verplichte rustdag van onze chauffeur

 

Dag 8 • Miklósvár - Brasov - Sibiu

Na het ontbijt brengen we een bezoek aan het gerenoveerde kasteel van de familie Kálnoky in Miklósvár. Vervolgens naar Brasov, voor een wandeling door het middeleeuws centrum. Middagmaal voor eigen rekening. Nadien bezichtiging van de monumentale protestante Zwarte Kerk. De naam is afkomstig na brand uit 1689, de muren werden verduisterd door de rook en men begon het de Zwarte kerk de noemen. In de kerk hangt de grootste collectie van oude oriëntale tapijten van Roemenië. Het nieuwe orgel, de grootste in zuidoost Europa, werd in 1839 geïnstalleerd en bestaat uit bijna 4000 pijpen. Na de rondleiding volgen we een korte presentatie over het orgel door de organist zelf

en sluiten af met een privé concert. Daarna verder richting Sibiu voor installatie in het **** Continental Forum hotel.

 

Dag 9 • Sibiu - Timisoara

Sibiu werd als Hermannstadt in de 12e eeuw gesticht door Duitse immigranten op uitnodiging van koning Géza II.  Wandeling in het centrum waar huizen met vele kleine dakkapelletjes , met de 'ogen van Sibiu' worden gesierd. Maar ook de gotische en Weens-barok huizen vragen de aandacht samen met de vele kerken, musea en last but not least de Brug der Leugens. Middagmaal voor eigen rekening. Aansluitend rijden we naar Timisoara voor installatie in het **** hotel SAVOY.

 

Dag 10 • Timisoara - Boedapest

Timisoara, één van de oudste en pittoreske steden van het land, werd opgericht in het begin van de 13e eeuw. Bijnaam van deze stad is «Klein Wenen» vanwege het grote aantal oude gebouwen in barokstijl.  We maken een wandeling door het centrum langs de grootste Roemeens-orthodoxe kathedraal van het land, de Opera, het Oude Stadhuis, het Hunyadi kasteel uit de 14e eeuw, de barokke pestzuil en de rooms-katholieke domkerk.  2-Gangen middagmaal, in een lokaal restaurant. Na de lunch via Arad en Szeged naar Boedapest. Installatie in het **** hotel Continental Boedapest.

 

Dag 11 • Boedapest - België

Na het ontbijt vertrekken we naar de luchthaven voor onze vlucht naar België.

Hotels **** & *****

Doubletree by Hilton Hotel Cluj*****

Uitrusting: dit luxe 5-sterren hotel is centraal gelegen in Cluj-Napoca, dicht bij de belangrijkste historische bezienswaardigheden. Het biedt een fitnessruimte met een zwembad met panoramisch uitzicht, gratis breedband-Wifi in gans het hotel

Kamers: zijn ingericht met een combinatie van moderne en traditionele decoraties. In de kamer vindt u Wifi, airconditioning, een flatscreen-tv, een minibar, een koffiezetapparaat/waterkoker, een kluisje en gratis mineraalwater

Maaltijden: uitgebreid ontbijtbuffet, een uitstekend restaurant serveert een scala aan lekkere regionale en internationale gerechten als avondmaal

 • Reisdocumenten: geldige identiteitskaart
 • Bij boeking de identiteitsgegevens van alle deelnemers doorgeven 
 • Reizigers van niet-Belgische nationaliteit dienen bevoegde instanties te contacteren

 • Transfer van bij u thuis naar de luchthaven en terug.
 • Vlucht van België naar Boedapest en terug
 • Vervoer met *****ROYAL CLASS AUTOCAR
 • Reis in halfpension vanaf de 1e dag het avondmaal tem 11e dag het ontbijt + 8 middagmalen
 • Alle uitstappen zoals beschreven in het programma
 • Inbegrepen toegangen: bezoek Bánffy paleis, ruïnes van het Kornis kasteel, Teleki Téka Targu-Mures, paleis van de graven Teleki, ommuurde kerk van Biertan, tocht met boerenkarren, kasteel Miklósvár, protestante Zwarte Kerk Brasov
 • Boek over Transsylvanië van Jaap Scholten
 • Begeleiding door onze Nederlandstalige plaatselijke gids Tibor Bérczes