Golf van Biskaje, Frans & Spaans Baskenland

Golf van Biskaje, Frans & Spaans Baskenland

De Golf van Biskaje is een baai, in de Atlantische Oceaan, tussen Frankrijk en Spanje die zich uitstrekt van Bretagne tot de noordkust van Spanje. De belangrijkste havensteden aan de Golf van Biskaje zijn Bordeaux en Bayonne in Frankrijk, en San Sebastian, Bilbao en Santander in Spanje. Zee en heu­vels komen ervoor in vele kleuren: hier begint het land van de Basken. Niet voor niets zijn de koppige Basken gehecht aan hun landschap. We maken een aangename tocht door verleden en heden van onbekend en toch zeer herkenbaar Baskenland. Een boeiende reis!

Dag 1 • België - Orléans

We rijden via de A1 autosnelweg doorheen Frankrijk richting Parijs. Vrij middagmaal. Na de middag langs de A1 snelweg naar Orléans. De stad van Jeanne d’Arc onthult met haar wereldlijke en religieuze monumenten een omvangrijk erfgoed. De gotische Sainte-Croix kathedraal, bevat prachtig houtsnijwerk, evenals glas-in-loodramen die het epos van Jeanne d'Arc illustreren. Het huis waar Jeanne d'Arc verbleef in 1429 huisvest tegenwoordig een museum gewijd aan Jeanne d'Arc en het opheffen van het beleg van Orléans. Installatie in het **** Mercure Orleans Centre hotel. 

Dag 2 • Orléans - Bordeaux

Vandaag rijden we via de A10 snelweg langs Tours - Poitiers richting Bordeaux. Vrij middagmaal in een snelwegrestaurant. Installatie in het **** Novotel Bordeaux Lac hotel.

Dag 3 • De hoogste duin van Europa & de Baai van Arcachon

Vanaf de Duin van Pilat (ook wel Dune du Pyla), die zich met 110 meter de hoogste van Europa mag noemen, hebben we een mooi uitzicht over de dennenbossen van Les Landes en de Atlantische Oceaan. Arcachon is niet alleen een vissersstadje maar ook de naam van een unieke baai langs de Atlantische kust. In dit natuurparadijs geniet de oesterkweek een uitzonderlijke faam. Nabij de pier Thiers: een aangename plek om te vertoeven, gaan we verpozen en vrij middagmaal nemen. We volgen de baai langs een mooie route in de richting van Cap Ferret. Rond het bassin liggen talloze leuke plaatsen en is het een en al oesterteelt! Uiteraard voorzien we in dit fantastische gebied een bezoek aan een oesterkweker met proeven.

Dag 4 * • Bordeaux

We maken vandaag kennis met Bordeaux de stad van: wijn, vijgen en kaas! Het is een belangrijke getuige van een totaal gerenoveerde stad,  met modern openbaar vervoer, de wandelpromenade en de autoluwe binnenstad. In het historische stadscentrum vinden we prachtige 18de eeuwse bouwwerken. We starten onze wandeling op het mooiste plein van Zuid-Frankrijk: Place de la Bourse. Een mooi paleis, het gebouw van het Musée National des Douanes en een elegante fontein maken dit plein tot een prachtig geheel. Vanaf dit plein gaan we door de vele smalle straatjes wandelen en zo de architecturale rijkdom van Bordeaux ontdekken. Het Grand Théâtre of Opera is wellicht de topattractie van de stad. We gaan dit 18de eeuwse monument bezoeken met een rondleiding*. Het reusachtig monument aux Girondins werd opgericht ter ere van afgevaardigden van de stad tijdens de Franse Revolutie. Groots, monumentaal, imposant in een mengeling van stijlen is de beste omschrijving die we aan de kathedraal Saint-André kunnen geven. 

*onderhevig aan wijzigingen door voorstellingen en repetities. 

Dag 5 • De Frans-Baskische kust

Voor de middag rijden we door het woud van les Landes de Gascogne. In de 19de eeuw door de mens gezaaid om de duinen af te bakenen en de vochtige zones van de Landes droog te leggen, is het momenteel het grootste woudmassief van Europa! Vroeger werd er ook veel hars gewonnen, maar dit product is grotendeels door kunstharsen van de markt verdrongen. Bayonne is een van de grote havens aan de Atlantische Kust, met een weidse aanblik. Biarritz is beroemd om zijn golfterreinen en zijn prachtige kust. Iets verder ontdekken we de mooiste Baskische badstad aan Franse kant, het aangename St-Jean-de-Luz, met een groot strand en een pittoreske haven. Installatie in het **** hotel San Sebastian in San Sebastian.

Dag 6 *  • San Sebastian

De officiële naam van San Sébastian is Donostia-San Sébastian. Dat komt omdat de Baskische naam voor de stad Donostia is. De stad staat bekend als de meest gastronomische plaats ter wereld. Er is geen enkel andere stad waar zoveel Michelinsterren per vierkante kilometer geteld worden. De vorm van deze stad is die van een oester, met aan beide zijden een heuvel. Het mooiste zicht krijgen we vanop de Monte Igueldo. De oude binnenstad, die haar oorsprong vind op het einde van de middeleeuwen, wordt Parte Vieja genoemd. Het  is het toeristische hart van de stad en ook de plek om te genieten van de heerlijke Baskische wijnen, met de overbekende pinxtos (kleine hapjes). 

*wettelijk verplichte rustdag van onze chauffeur.

 Dag 7 • San Sebastian - Hondarribia - Bilbao

Voor de middag rijden we tot Hondarribia, een Baskische stadje met een schitterend ommuurd gedeelte dat ‘Historisch-Artistiek Monument’ is verklaard. Het stadje bezit echte parels uit de middeleeuwse architectuur! Wat Hondarribia nog het meest kenmerkt, zijn haar verzorgde kleurrijke huizen met houten balkons: de typisch Baskische vissershuisjes. In combinatie met de statige pleinen, de smalle kasseistraatjes en de vele arcades, zuilen en muurschilden maken zij van Hondarribia een uiterst fotogeniek dorpje! Vrij middagmaal. Na de middag volgen we onze route naar Bilbao, installatie in het **** hotel Barceló Bilbao Nervión.

Dag 8 • Bilbao

Bilbao, hoofdstad van Spaans Baskenland en de grootste haven van Spanje, trekt vandaag de aandacht met zijn Guggenheim museum. Er wordt voornamelijk beeldende kunst uit de 20ste en 21ste eeuw tentoongesteld, maar natuurlijk wel op een zeer creatieve manier. Het prachtige theater ‘Teatro Arriaga’, wat is vernoemd naar de Spaanse componist Juan Crisóstomo Arriaga, is gebouwd aan het eind van de 19de  eeuw. Binnen ervaren we nog altijd de grote allure die je mag verwachten van zo’n historisch theater. De witte loopbrug Zubizuri noemt men ook wel Puente del Campo Volantin. Door zijn strakke vormgeving valt de brug over de Nervión rivier op binnen het dagelijks leven van de stad. De officiële naam van het oudste stadsdeel van Bilbao is ‘Las Siete Calle’. Hier vinden we de mooiste oude geveltjes, smalle straten en kerken zoals de kathedraal van Santiago, San Nicolás, Santos Juanes, San Anton en nog heel veel meer.

Dag 9 • Bilbao - Tours

Vandaag rijden we via diverse autosnelwegen richting Tours. Vrij middagmaal in een snelwegrestaurant. In de Loirestad Tours is er installatie in het **** Mercure Tours Sud hotel. 

Dag 10 • Tours - België

We rijden via diverse autosnelwegen richting België. Vrij middagmaal in een snelwegrestaurant.

HOTELS ****

Hotel San Sebastian ****

Algemeen: het hotel ligt op 200 meter van het strand in Ondarreta en 20 minuten wandelen van de oude binnenstad en de prachtige kathedraal. 

Kamers: de stijlvolle kamers hebben airconditioning, gratis WiFi en een satelliet-tv.

Maaltijden: ontbijtbuffet en typische Baskische en internationale gerechten worden geserveerd.

 

  • Reisdocumenten: geldige identiteitskaart
  • Reizigers van niet-Belgische nationaliteit dienen bevoegde instanties te contacteren.

  • Transfer van bij u thuis naar de centrale verzamelplaats en terug
  • Vervoer met een ***** ROYAL CLASS autocar
  • Halfpension vanaf 1e dag avondmaal tem 10e dag ontbijt
  • Alle uitstappen zoals beschreven in het programma
  • Inbegrepen toegangen: Kathedraal Saint-Croix,  Orléans, Bezoek Oesterkwekerij, Grand Théâtre Bordeaux, Hop on hop off rondrit San Sebastian,
  • Guggenheim museum Bilbao, Arriaga theater Bilbao
  • Begeleiding door een Nederland