Gastronomisch Frankrijk met oesters, truffels en foie gras

Gastronomisch Frankrijk met oesters, truffels en foie gras

Met deze reis brengen we u naar een mooi stukje gastronomisch Frankrijk, waar de verleidelijkste lekkernijen van land en zee voortgebracht worden. De Atlantische Oceaan voorziet deze regio namelijk van de heerlijkste zeevruchten, de verste vis en een rijk boeket van schaal- en schelpdieren. We denken maar aan de aan de oesters uit Marennes-Oléron en de moules de bouchot. Het binnenland bestaat voornamelijk uit kalkplateaus, groene weiden, vruchtbare velden en dichte bossen. Maar ook hier volgen de culinaire verrassingen mekaar op, met de produits du terroir afkomstig van plant en dier. Maar ook van wat snuffelende honden of varkens onder de kalkgrond vinden. Frankrijk ontdekken is een heerlijke maaltijd proeven van de beste regionale producten. Dat is wat we u laten ontdekken tijdens deze heerlijke reis!

Dag 1 • België - Saint-Nazaire

Vanaf onze centrale verzamelplaats Drongen rijden we langs de autosnelwegen E40, A16, A28 doorheen Frankrijk. Vrij middagmaal in een snelwegrestaurant. In de vooravond komen we aan in Saint-Nazaire, installatie in het **** Inter-Hotel Aquilon.

Dag 2 • La Baule - Guérande - Nantes

Zijn chique imago dankt La Baule aan de deftige hotels, historische villa's en aan het stijlvolle vertier dat er georganiseerd wordt. De zandstranden zijn indrukwekkend en wisselen af met baaien, inhammen en vissershavens. Iets noordelijker ligt Guérande, befaamd om zijn zoutpannen die o.a. de excellente 'Fleur de Sel' voortbrengen. We brengen een bezoek aan Terre de Sel Guérande. Vrij middagmaal. Meeslepend en innovatief, dat is Nantes ten voeten uit. De stad, aan de oevers van de Loire, heeft een rijke geschiedenis, maar heeft zichzelf door de eeuwen heen ook steeds weer opnieuw uitgevonden. En dat is overal in de stad terug te zien: van grote kastelen, burchten en een prachtige oude stad tot bijzonder industriële ontwerpen op het Île de Nantes. We brengen een bezoek aan “Les machine de l'île”  en maken een rit op de rug van de Grote Olifant.

Dag 3 • Saint-Nazaire - l’Île de Noirmoutier - La Rochelle

Wanneer de getijden het toelaten rijden we via de Passage du Gois*, een weg van 4,5 km ten oosten van het eiland l’Île de Noirmoutier, die een verbinding vormt met het vaste land.  Met een beetje verbeelding zou je kunnen zeggen dat het eiland Noirmoutier de vorm heeft van een zeepaardje. Nu is het eiland nog zo’n 23 km lang en op zijn smalst, nauwelijks 1 km! Île de Noirmoutier heeft veel bezienswaardigheden. Zo is er een goed bewaard kasteel, gebouwd eind 12e eeuw, dat geregeld ten prooi viel aan aanvallen. Tijdens ons bezoek krijgen we vanop de vestingmuur een bijzonder mooi beeld van de oceaan, de stad en de zoutpannen. Sables d’Olonne ligt aan zee, in een prachtige omgeving en omringd door een bijzondere natuur.  De geschiedenis van Sables d'Olonnes is gerelateerd aan de zee, met bijvoorbeeld de kabeljauwvisserij in de 17e eeuw en de mondaine strandcultuur van de 19e eeuw. Vrij middagmaal. Na de middag rijden we door het natuurreservaat van de Aiguillon baai naar La Rochelle. Een stad met een gezellige historische haven, vele restaurantjes en terrasjes en talrijke monumenten. Installatie in het **** Mercure La Rochelle Vieux Port hotel.

Dag 4 * • Île de Ré

Met een huur bus rijden we naar Île de Ré is een eiland voor de kust bij la Rochelle verbonden met het continent via een brug van drie kilometer. Île de Ré wordt ook wel Ré la Blanche genoemd, vanwege de witte huizen. Er zijn genoeg leuke vissersdorpjes te bezoeken als La Flotte en Saint-Martin. Vooral de laatstgenoemde is erg sfeervol, toeristisch met zijn vele terrassen, restaurants en vissersbootjes. Vrij middagmaal. Na de middag bezoeken we de oesterkwekerij de Ré, met een glaasje wijn proeven we Ré oesters.

*Wettelijk verplichte rustdag van onze chauffeur

Dag 5 • Marennes - Ile d’Oléron - Bordeaux

Het oesterteeltgebied van Marennes-Oléron situeert zich aan de monding van de Seudrebaai.  Dit gebied is beroemd om de kwaliteit van haar oesters. De oesters worden geteeld in oesterparken op zee en daarna verfijnd in waterbassins, de zogeheten claires. De watertuinen en heel pittoreske oesterhaventjes wisselen elkaar af in dit beroemde bassin. Op het eiland Oléron leeft men van de visserij, oesterkweek, wijnbouw al is deze niet groot en natuurlijk het toerisme want Ile d’Oleron heeft met z’n zachte en milde microklimaat veel te bieden. Vrij middagmaal. Wij varen rond het Ford-Boyard. Dit gebouw werd opgetrokken ter bescherming van het eiland Aix en de haven van Rochefort. Het project voor dit gebouw dateert van de 17e eeuw. Sedert 1666, wanneer Colbert het Arsenaal van Rochefort beëindigde. waren er plannen om deze zone beter te beschermen. Frankrijk kwam juist uit de  zevenjarige oorlog met Engeland en de bescherming van de kusten was primordiaal. Aansluitend rijden we naar Bordeaux-Lac voor installatie in het **** Pullman hotel.

Dag 6 • Route des Châteaux

Vanuit ons hotel aan Bordeaux Lac rijden we in de richting van Margaux. We ontdekken wijngaarden met klinkende namen zoals de Rothschilds en het meer zuidelijker gelegen Château Margaux, één van de beroemdste wijngoederen ter wereld. Tussen de wijngaarden, langs de oever van de Gironde, ligt het Fort Médoc. Deze oude vestiging maakte deel uit van een verdedigingsgordel die vijandelijke aanvallen vanop de Gironde moest voorkomen. Soulac-sur-Mer bezoeken we samen met Pointe de Grave. Soulac heeft een heel bijzondere attractie: Basilique Notre-Dame-de-la-Fin-des-Terres. Deze romaanse abdijkerk ligt in de duinen en behoort tot het Werelderfgoed van de Unesco. Men hield er in de middeleeuwen nogal eigenaardige ideeën op na want deze kerk kreeg de naam 'O-L-Vrouw van het einde van de wereld', ze is nochtans alleen maar op een landtong gelegen. Vandaag bezoeken we ook een van de beroemde wijnkastelen.

Dag 7 • Saint-Emilion - Perigeux - Brantôme - Thiviers - Sorges - Chancelade

De wijnstreek en het landschap van Saint-Emilion behoren toe aan het Werelderfgoed van Unesco. Het zeer sfeervolle plaatsje, hooggelegen op zijn rotspunt, bezit mooie gebouwen en steile straatjes vol oude huizen. Uit een rots gegraven is de originele monolitische kerk uit de 11e eeuw. Périgueux, hoofdstad van de Périgord, bezit een enorm geschiedkundig erfgoed, met zijn oude Gallo-Romeins stadsdeel en zijn middeleeuwse en renaissancestad. De stad Brantôme, bijgenaamd het Venetië van de Périgord, verleidt de wandelaars met haar geprivilegieerd kader en benedictijnenabdij. Via Thiviers, de hoofdstad van de Foie Gras rijden we naar Sorges, de echte hoofdstad van de truffel. Verder naar Chancelade - Perigueux voor installatie in het *** INTER-HOTEL l'Orangerie du Château. 

Dag 8 • Vallée de la Vézère - Grotten van Lascaux - Montignac

De Vallei van Vézère in de Dordogne wordt de ‘wieg van de prehistorie’ genoemd. Met talloze grotten, waarvan volgens wetenschappers Lascaux de rijkst beschilderde prehistorische grot ter wereld is. De vele schilderingen van met name dieren in het gebied, zijn gemaakt tussen 12.000 en 20.000 voor Christus. Lascaux is de absolute trekpleister. In de grot zijn vooral schilderingen gevonden van dieren die hier vroeger voorkwamen: bizons, herten, paarden, rendieren, stieren en één beer. In ons hotel genieten we van gastronomisch avondmaal.

Dag 9 • Chancelade - België

Vanuit de Perigord rijden we vandaag terug naar België. Vrij middagmaal in een snelwegrestaurant.

Hotels *** en ****

Pullman hotel Bordeaux Lac *****

Ligging: stijlvol hotel gelegen in de buurt van het meer van Bordeaux

Uitrusting: Het hotel beschikt over een restaurant met een bar, een verwarmd zwembad, wellness- en fitnesscentra en kamers met gratis wifi

Kamers: de kamers zijn voorzien van airconditioning. Ze zijn modern ingericht en voorzien van een tv, een bureau, een minibar met mineraalwater en gratis koffie- en theefaciliteiten

Maaltijden: ontbijt buffet en authentiek Franse gerechten

 

  • Reisdocumenten: geldige identiteitskaart
  • Reizigers van niet-Belgische nationaliteit dienen bevoegde instanties te contacteren

  • Transfer van bij u thuis naar de centrale vertrekplaats en terug
  • Vervoer met een ***** ROYAL CLASS autocar
  • Halfpension vanaf 1e dag avondmaal tem 9e dag ontbijt
  • Alle uitstappen zoals beschreven in het programma
  • Inbegrepen toegangen: Terre de Sel Guérande, Les Machines de l'Ile met rit op de Grote Olifant, Kasteel Noirmoutier, Oesterkwekerij Ré, Boottocht langs Fort Boyard, Bezoek wijnkasteel met proeven, Monolitische kerk Saint-Emilion, Grotten van Lascaux
  • Begeleiding door een Nederlandstalige gids vanuit België