Friesland, Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018

Friesland, Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018

In 2018 is Leeuwarden culturele hoofdstad van Europa. Dit gaat gepaard met talrijke activiteiten. Het Fries Museum is dé schatkamer van Friesland en presenteert o.a. tentoonstellingen rond Mata Hari. Vermits Leeuwarden verbonden is met de Elfstedentocht werden alle 11 steden betrokken en laten ze vanaf mei 2018 elk een fontein spuiten.

Dag 1 • België - Leeuwarden

Langs Nederlandse autosnelwegen gaat het richting Friesland. Onderweg lassen we nog een rustpauze in en rond de middag bereiken we Leeuwarden (Ljouwert). Deze stad heeft kosten noch moeite gespaard om te schitteren als Culturele Hoofdstad. In de namiddag maken we een mooie stadswandeling: het Stadhouderlijk Hof, de Waag, het grutterswinkeltje, het princessehof, de Oldehovetoren… zijn maar enkele van de hoogtepunten op onze wandeltocht. Aansluitend brengen we een facultatief bezoek aan de Beerenburgerstokerij Boomsma (± € 5 pp). Na nog wat vrije tijd rijden we naar Hardegarijp (Hurdegaryp) voor installatie in het hotel.

Dag 2 • Dokkum - Leeuwarden

In de ochtend rijden we naar Dokkum, een terpenstad en meteen ook het meest noordelijke punt van de Elfstedentocht. We verkennen dit stadje en zien zeker ook de ijsfontein van de Belgische Birthe Leemeijer. Het ontwerp is ontleend aan een foto van Erik Koch, genomen tijdens de legendarische winter van 1963 toen zelfs de Noordzee bevroren was. Daarna rijden we naar de Waddenzee. In Wierum kunnen we in “het kleine café aan de haven” facultatief  genieten van een échte Friese lunch
(± € 12 pp). In de namiddag rijden we door het Terpenland terug naar Leeuwarden (Ljouwert).  Hier kunnen we kiezen voor een bezoek aan het Fries Museum (± € 16 pp ) en/of een Praamtocht (± € 7 pp), een typische boottocht door de stad. In de late namiddag rijden we terug naar ons hotel.

Dag 3 • Sneek - Bolsward - Harlingen - België

Onze ochtend staat in het teken van het Elfstedenland. We rijden van Hardegarijp naar Sneek (Snits) waar “De Hoorn van Sneek” het symbool is van de fontein. Het mooie stadje zal ons zeker bekoren. Verder rijden we naar Bolsward (Boalsert) waar “De Vleermuis van Bolsward” de inspiratie was voor de fontein. De stad is echter fier op zijn stadhuis wat als het mooiste van Friesland wordt beschouwd. Harlingen (Harns) is de belangrijkste havenstad van Friesland vandaar dat de fontein een walvis uitbeeldt. In de namiddag maken we nog een wandeling door deze stad. Daarna vertrekken we via de Afsluitdijk richting België.

 

HOTEL VAN DER VALK HARDEGARIJP-LEEUWARDEN***

Ligging: rustig gelegen in een semilandelijke omgeving, op ongeveer 15 minuutjes rijden van Leeuwarden

Uitrusting: gezellig hotel met receptie, restaurant, bar, terras, gratis wifi

Kamers: sfeervol ingericht met badkamer met bad/douche, toilet en föhn, tv, telefoon, bureau, koffie- & theefaciliteiten

Maaltijden: ontbijtbuffet, ‘s avonds 3-gangen maaltijden

 

  • Reisdocumenten: geldige identiteitskaart
  • Reizigers van niet-Belgische nationaliteit dienen bevoegde instanties te contacteren

  • ****PRINCESS CLASS AUTOCAR
  • Halfpension vanaf de 1e dag het avondmaal tem de 3e dag het ontbijt
  • Begeleiding door een Nederlandstalige gids vanuit België