Extremadura, het "land van de Conquistadores"

Extremadura, het "land van de Conquistadores"

Heel wat mannen uit deze Spaanse streek werden Conquistadores (Veroveraars) genoemd. Een groot deel van Latijns-Amerika en de Filipijnen werd door hen in de 15e tot de 17e eeuw onder Spaans bewind gebracht. Beroemde conquistadores als Cortés, Pizarro, de Soto en Orellana gaven aan de veroverde plaatsen een naam van een stad in hun thuisland. Francisco Pizarro overwon de Inca's met, 180 manschappen en 27 paarden. Cortés had er blijkbaar niet veel meer toen hij Mexico inpalmde. Bij hun thuiskomst lieten zij dan als teken van hun rijkdom en macht schitterende paleizen bouwen.

Dag 1 • België - Madrid - Jarandilla de la Vera

We nemen onze vlucht vanuit België naar Madrid, waar een Premium autocar ons opwacht. Talavera de la Reina is gelegen in de vruchtbare vlaktes van de Taag en de Alberche en is al sinds eeuwen beroemd om zijn keramiek. Het is een belangrijke stad in de provincie Toledo in Castilië-la-Mancha, met haar oude ommuringen en de oude Romeinse brug. Na de vrije lunch rijden we verder naar Jarandilla de la Vera, waar we de nacht doorbrengen in de parador, een middeleeuws paleiskasteel waar keizer Karel V enkele maanden verbleef. Installatie in de ****Parador de Jarandilla de la Vera.

 

Dag 2 • Yuste - Plasencia - Trujillo

In Cuacos de Yuste bezoeken we het kloosterpaleis, waarin Keizer Karel na zijn troonsafstand zijn laatste levensjaren heeft doorgebracht. De kerk en de gotische kloostergangen zijn gebouwd in de 15e eeuw, de andere gebouwen dateren uit de 16e eeuw. Plasencia werd gesticht als vestingstadje door koning Alfonso VIII van Castille in het jaar 1186. De stadsmuur met 6 poorten en 68 torens is een toeristisch hoogtepunt. De kathedralen vertonen romaanse, gotische en renaissance elementen. Op daken en torens nestelen zich in grote getale ooievaars. Na lunchtijd rijden we, via het "Parque Nacional de Monfragüe", naar Trujillo voor installatie in de **** Parador de Trujillo.

 

Dag 3 • Trujillo

Vandaag maken we kennis met onze verblijfplaats Trujillo, de geboorteplaats van twee bekende conquistadores, Francisco de Pizarro en Francisco de Orellana. Pizarro was de veroveraar van Peru en ontdekker van het legendarische Incarijk in 1532. Orellana ontdekte het Amazonegebied. Trujillo is een eerder kleine stad die haar oude karakter met de vele adellijke paleizen met wapenschilden volledig heeft weten te behouden. Er is eveneens de gezellige Plaza Mayor en overal zie je, net als elders in Extremadura, vele ooievaarsnesten. De interessantste en belangrijkste kerk is de Iglesia de Santa María, oorspronkelijk uit de 13e eeuw maar in de 16e eeuw gerestaureerd in gotische stijl. Het Castillo is een imposant 12e eeuwse vesting uit de Moorse tijd.

 

Dag 4 • Cáceres en Malpartida de Cáceres

De stad Cáceres is gesticht door de Romeinen als Norbensis Caesarina, maar kende zijn grote bloeiperiode onder de Katholieke Koningen. Het rijke renaissance verleden vinden we terug in de oude ommuurde stad op de heuvel in talloze 16-eeuwse adellijke paleizen. Voor de middag maken we, onder leiding van onze gids, een rondwandeling door dit historisch centrum. We kiezen dan ook een dito restaurant voor onze vrije lunch vooraleer door te rijden naar Malpartida de Cáceres. De volledige Plaza Mayor is hier overdekt met kleurige parasols. In de onmiddellijke buurt ligt het "Parque Natural de Los Barruecos, met zijn spectaculair landschap van granieten blokken dat in 2017 als decor diende voor de opnames van de bekende Tv-series "Game of Thrones". Hier brengen we tevens een bezoek aan het toch wel heel speciale Vostell-museum.

 

Dag 5 • Mérida

Emerita Augusta was hoofdstad van het Romeinse Hispania Lusitania. Nu is Merida hoofdstad van de Spaanse deelstaat Extremadura, gelegen aan de Río Guadiana en de Albarregas. Tijdens onze stadswandeling brengen we een bezoek aan alle voorname romeinse en middeleeuwse gebouwen van de stad: het aquaduct, het theater en amfitheater, de Basiliek van de H. Eulalia, het Alcazaba en het hypermoderne Museo Nacional de Arte Romana. Bij het verlaten van Merida houden we ook nog even halt bij het Circo Romano.

 

Dag 6 • Guadalupe - Toledo

Om naar Toledo te rijden nemen we nog maar eens een weg door een prachtig natuurlandschap, het Geoparque Villuercas - Ibores - Jara om onderweg halt te houden in Guadalupe. Het spreekt voor zich dat we hier, in dit voor de katholieke kerk zeer belangrijke bedevaartsoord, een geleid bezoek brengen aan het Real Monasterio de Santa Maria de Guadalupe, dat sinds 1933 is opgenomen in de Werelderfgoedlijst van de Unesco. Dit gebouw, in eclectische stijl, vertoont zowel elementen uit de gotische, moorse, renaissance, barok als de neoklassieke periode. Wordt ook wel vermeld als "Templo de la Hispanidad", tempel van de Spaanstalige cultuur. ´s Avonds nemen we in Toledo onze intrek in het *** Carlos V hotel in het centrum van de stad, gelegen vlakbij het Alcázar.

 

Dag 7* • Toledo

Toledo wordt, zeker niet ten onrechte, “De Stad van de Drie Culturen” genoemd. Eeuwenlang woonden christenen, moren en joden er vreedzaam samen. Het is ook de “Keizerlijke Stad” omdat zij de zetel was van het hof van Keizer Karel V of Carlos I van Spanje. We verkennen eerst de omgeving van de stad aan boord van het toeristisch treintje! De Romeinse aanwezigheid heeft sporen nagelaten, zoals het aquaduct en het circus. De Kathedraal Santa Maria is een indrukwekkend groot kerkgebouw waar maar liefst drie eeuwen aan werd gebouwd, van 1226 tot 1493. Het is de belangrijkste kathedraal van Spanje. Het in renaissance stijl opgetrokken Alcázar oogt indrukwekkend zo op het hoogste punt van Toledo. De Mezquita Cristo de la Luz is het best bewaarde bouwwerk uit de Moorse tijd. De grootste katholieke kerk in Mudejarstijl is de Iglesia de Santiago del Arrabal , halfweg 13e eeuw gebouwd. Het Monasterio Santo Domingo el Antiguo was het allereerste klooster in Toledo dat in 1085 gesticht werd en waar kloosterzusters nog zoetigheden bakken en verkopen. El Greco ligt er begraven en er zijn verschillende werken uit zijn vroegste periode. De Jezuïetenkerk Iglesia de San ldefonso of Los Jesultas is een prachtig voorbeeld van de barok in Toledo. Van op de toren heb je één van de mooiste uitzichten over de stad. Het Monasterio San Juan de los Reyes werd opgetrokken om een overwinning op de Portugezen in de Slag bij Toro (eind 15e eeuw) te vieren. Toledo is een heerlijke wirwar van smalle straatjes, historische gebouwen prachtig ingerichte kerken en karakteristieke pleinen.

*wettelijk verplichte rustdag van onze chauffeur

 

Dag 8 • Toledo - Madrid - België

Vanuit Toledo rijden we naar de luchthaven in Madrid voor onze terugvlucht naar België.

Hotels *** & ****

Parador de Jarandilla de la Vera****

Ligging: dit hotel is gevestigd in een kasteel uit de 15e eeuw, dat beschut is gelegen in het landschap van de Vera en de Tiétar vallei. Vele historische figuren hebben de binnenplaatsen en de torens van het Parador de Jarandila de la Vera bezocht, waaronder de Romeinse keizer Karel V. Dankzij de zorgvuldige renovatie is de middeleeuwse sfeer behouden, maar zijn wel moderne faciliteiten toegevoegd, zoals een buitenzwembad.

Kamers: alle kamers beschikken over de faciliteiten eigen aan een 4* hotel

Maaltijden: er worden heerlijke lokale gerechten geserveerd

 

  • Reisdocumenten: geldige identiteitskaart
  • Bij boeking de identiteitsgegevens van alle deelnemers doorgeven 
  • Reizigers van niet-Belgische nationaliteit dienen bevoegde instanties te contacteren

  • Transfer van bij u thuis naar de luchthaven en terug

  • Vlucht van Brussel naar Madrid en terug
  • Vervoer met een ***** ROYAL CLASS autocar
  • Halfpension vanaf 1e dag avondmaal tem 8e dag ontbijt
  • Alle uitstappen zoals beschreven in het programma
  • Inbegrepen toegangen: Klooster van Yuste, Kathedraal Placensia, wandeling door historisch centrum Trujillo, Klooster Santa Maria de Guadalupe, Romeins- en amphitheater Merida, Toledo rondrit toerisme bus, Kathedraal Santa Maria Toledo, Monastery of San Juan de los Reyes
  • Begeleiding door een Nederlandstalige gids vanuit België

Weersverwachting
Jarandilla de la Vera
Weeronline.nl - Meer weer in Jarandilla de la Veraweeronline.nl Altijd jouw weer