East Anglia, het best bewaarde geheim van Engeland

East Anglia, het best bewaarde geheim van Engeland

Dag 1 • België - Southwold - Norwich

In Calais schepen we in voor de overtocht naar Dover. Na het vrij middagmaal rijden we verder naar Southwold, een authentieke Victoriaanse badplaats, met een populaire pier en nostalgische kleurrijke badhuisjes. Eenmaal toegekomen in Norwich nemen we voor 4 nachten onze intrek in het ****Dunstan Hall Hotel, een statig landhuis met een combinatie van Elizabethaanse en Victoriaanse stijlelementen, rustig gelegen in een bosrijke omgeving.

Dag 2 • Holkham Hall - Hunstanton - Castle Rising 

Holkham Hall is een groots Palladiaans ‘treasure house’, gelegen in een idyllisch landschap en gebouwd voor Thomas Coke door de bekende architect William Kent. De dramatisch ogende Marble Hall in albast en de kamers met hun unieke collecties, antieke beelden, meubelen en schilderijen zorgen voor de nodige pracht en grandeur. In de populaire badplaats Hunstanton - gekend om zijn kleurig gelaagde krijtrotsen - maken we nog even een tussenstop en genieten we van wat vrije tijd. Via de ongerepte zandstranden van Norfolk trekken we naar Castle Rising, dat gekenmerkt is door een robuuste Normandische toren uit de 12e eeuw en merkwaardige aarden wallen. 

Dag 3 • Norwich - Norfolk Broads National Park

De hele ochtend besteden we aan een bezoek in Norwich, in de middeleeuwen de tweede stad na Londen. Alle toeristische trekpleisters liggen er op wandelafstand.Onze aandacht gaat vooral naar de prachtige romaanse kathedraal, één van de topkathedralen waaraan Engeland zo rijk is. Na de middag verkennen we The Broads - het Nationale Park van Norfolk - met zijn kreken, rivieren en rietkragen. Een boottocht van anderhalf uur met een Mississippi paddle steamer is de ideale manier om dit immense waterpark te verkennen.   

Dag 4 • Blakeney - Cromer - Blickling hall

Blakeney is een pittoresk vissersdorpje gelegen in een nationaal natuurreservaat.  Typisch zijn de vuurstenen huisjes met hun Nederlands aandoende architectuur. Rond de middag ontdekken we Cromer, als badplaats de tegenhanger van Southwold en het juweel van de Norfolk coast met een Victoriaanse pier. Aan zee genieten we vervolgens van ons vrij middagmaal. Blickling Hall - de vermoedelijke geboorteplaats van Anne Boleyn - is voor velen hét perfecte romantische Engelse Jacobean showhuis. De 17e-eeuwse imposante voorgevel is een lust voor het oog en de daarrond liggende tuinen nodigen uit tot magnifieke wandelingen.

Dag 5 • Lavenham - Constable countryside - Cambridge 

Suffolk biedt een keur van kleurrijke weversdorpen met Vlaamse roots. Het bevallige Lavenham mag zich het best bewaarde en mooiste middeleeuwse dorp van Groot-Brittannië noemen. De meer dan 300 beschermde vakwerkhuizen zijn terecht een waar paradijs voor elke fotograaf. Kersey is een stratendorpje, kleurrijk tot en met, en gelegen aan weerszijden van een ‘ford’ of doorwaadbare plaats waar de eendjes voorrang hebben. Afsluiter van de dag is een bezoek aan Dedham Vale met de Stour rivier, vooral bekend door de idyllische schilderijen van John Constable. Flatford Mill en de schilderachtig gelegen Willy Lott’s Cottage vormen hierbij een fotogeniek plaatje. Tegen de avond nemen we onze intrek in het ****Clayton Hotel, waar we drie nachten logeren in de beroemde universiteitsstad Cambridge.

Dag 6 • Clare - Kentwell Hall - Bury St. Edmunds

Clare is Suffolk’s kleinste en oudste wolstadje met een fascinerende geschiedenis en mooie voorbeelden van ‘pargetting’, specifieke gevelversiering zoals bij het ‘Ancient House’. ‘Suffolk pink’ is vooral aanwezig in Cavendish, een beauty spot en heel vaak winnaar van de wedstrijd ‘Best Kept Village’. Voor het vrije middagmaal bezichtigen we Kentwell Hall, één van de mooiste ‘Tudor Houses’ van Engeland. Het statige gebouw herbergt o.a. magnifieke wandtapijten en glas-in-loodramen. In de grote Hall met de Minstrel’s Gallery merken we overigens wat ‘grandeur’ toentertijd betekende. Vlakbij vinden we het historisch centrum van Bury St. Edmunds, een gezellig marktstadje met sfeervolle abdijruïnes en tuinen om in rond te dwalen.

Dag 7* • Ely Cathedral - Cambridge

In Cambridgeshire maken we een wandeling in Ely met de imposante romaanse kathedraal. Vooral de Octagon Tower wekt veel ontzag en is een niet te missen staaltje van gedurfde middeleeuwse bouwkunst! De met veel water en groen omgeven universiteitsstad Cambridge vormt het decor voor de rest van de dag. Het King’s College is terecht beroemd omwille van de kapel, het is een niet te missen meesterwerk van de perpendiculaire bouwkunst. Een originele benadering van Cambridge is een vrijblijvend boottochtje in een punter langs ‘The Backs’ of rivierweiden, waarbij men de colleges op een andere manier te zien krijgt. Veel interessante colleges, evenals het boeiende Fitzwilliam Museum, zijn trouwens gratis te bezoeken.

*wettelijk verplichte rustdag van onze chauffeur

Dag 8 • Cambridge - Saffron Walden - Thaxted - België 

Het vierde graafschap dat we verkennen is Essex. Het historisch stadje Saffron Walden staat bekend voor de teelt van saffraan en voor zijn cottages met kunstig bewerkt pleisterwerk. In Thaxted sluiten we onze rondreis door East Anglia af. Door zijn tijdloze schoonheid is het een modeldorp van East Anglia en vormt het een mooie apotheose vooraleer terug te keren naar België.

Opgelet: het programma van dag 8 is afhankelijk van de vertrekuren van de ferry

HOTELS****

CLAYTON HOTEL CAMBRIDGE****

Ligging: het Clayton Hotel werd gebouwd in 2007 en is gelegen vlakbij de botanische tuinen en op wandelafstand van het historische centrum met de 31 colleges

Uitrusting: het moderne hotel heeft een receptie, lift, restaurant, bar, lounge, gratis wifi, comfortabele designkamers met tv, telefoon, bureau, een eigen marmeren badkamer met douche, toilet en airco

Maaltijden: Engels ontbijtbuffet, 's avonds seizoensgebonden 3 gangenmenu

 • Internationaal reispaspoort is verplicht
 • Bij reservering de identiteitsgegevens van alle deelnemers doorgeven
 • Elektriciteit: 220 V, best een wereldadapter meenemen
 • Reizigers van niet-Belgische nationaliteit dienen bevoegde instanties te contacteren
 • Vreemde munt: Britse pond

INBEGREPEN

 • Transfer van bij u thuis heen en terug
 • Vervoer met een *****ROYAL CLASS autocar
 • Overtocht met P&O Ferries: Calais-Dover-Calais
 • Halfpension vanaf de 1e dag het avondmaal tem de 8e dag het ontbijt
 • Uitstappen zoals beschreven in het programma
 • Toegangen: Castle Rising, Kentwell Hall, Holkham Hall, boottocht op de Norfolk Broads, Blickling Hall, Ely Cathedral en Kings College Chapel
 • Begeleiding door een Nederlandstalige gids vanuit België