East Anglia, het best bewaarde geheim van Engeland

East Anglia, het best bewaarde geheim van Engeland

Dag 1 • België - Southwold - Norwich

In Calais schepen we in voor de overtocht naar Dover. Na het vrij middagmaal rijden we verder naar Southwold, een authentieke Victoriaanse badplaats, met een populaire pier en nostalgische kleurrijke badhuisjes. Eenmaal toegekomen in Norwich nemen we onze intrek in het ****Sprowston Manor hotel, een statig 16e-eeuws landhuis.

Dag 2 • Sandringham - Holkham Hall

Het historisch interessante Castle Rising heeft een mooie Normandische toren uit de 12e eeuw en merkwaardige romeinse aarden wallen rondom. Sandringham - het privé-buitenverblijf van de koninklijke familie - is een comfortabel landhuis met één van de weinige tuinen van de koningin die regelmatig open zijn voor het publiek. Aansluitend bezichtigen we Holkham Hall. Het in een idyllisch landschap gelegen landhuis werd gebouwd voor Thomas Coke door de bekende architect William Kent. De dramatisch ogende Marble Hall in albast en de kamers met hun unieke collecties antieke beelden, meubelen en schilderijen zorgen voor de nodige pracht en grandeur.

Dag 3 • Norwich - Norfolk Broads

De hele ochtend besteden we aan een bezoek in Norwich, in de middeleeuwen de tweede stad na Londen. Alle toeristische trekpleisters liggen er op wandelafstand. Onze aandacht gaat vooral naar de prachtige romaanse kathedraal, één van de topkathedralen waaraan Engeland zo rijk is. Na de middag verkennen we The Broads, het Nationale Park van Norfolk met zijn kreken, rivieren en rietkragen. Een boottocht van anderhalf uur met een Mississippi paddle steamer is een ideale manier om dit immense waterpark te verkennen.

Dag 4 • Sheringham - Blakeney - Blickling Hall

In het voormalige vissersplaatsje Sheringham vertrekt de zeer populaire Poppy Line. Het nostalgisch Victoriaans stoomtreintje brengt ons naar Holt en terug. Aan zee genieten we vervolgens van ons vrij middagmaal. Via de ongerepte zandstranden van de mooie Norfolk rijden we naar Blakeney, een pittoresk vissersdorpje waar de boten aanleggen op het strand. Typisch zijn de vuurstenen huisjes, gelegen in een nationaal natuurreservaat. Blickling Hall - de geboorteplaats van Anne Boleyn - is voor velen hét perfecte romantische Engelse Jacobean showhuis. De uitgebreide tuinen zijn een lust voor het oog en nodigen uit tot mooie wandelingen.

Dag 5 • Helmingham Hall Gardens - Constable Country - Cambridge

We beginnen de dag in Framlingham, een archetypisch middeleeuws marktstadje met een architecturaal boeiend Normandisch kasteel (facultatief). Daarna staan de monumentale omwalde tuinen van de waterburcht van Helmingham op het programma, net als Dedham Vale, vooral bekend door de idyllische schilderijen van John Constable. We maken een fraaie wandeling langs het Stour Valley Path en bezoeken Flatford Mill en de schilderachtig gelegen Willy Lott’s Cottage. Afsluiter van de dag is Kersey, kleurrijk tot en met, gelegen aan weerszijden van  een ‘ford’ of doorwaadbare plaats waar de eendjes voorrang hebben. Tot ons vertrek overnachten we in het ****Clayton Hotel in de beroemde universiteitsstad Cambridge.

Dag 6* • Ely Cathedral - Cambridge

In Cambridgeshire bezoeken we Ely met de imposante romaanse kathedraal. Vooral de Octagon Tower wekt veel ontzag en is een niet te missen staaltje van gedurfde middeleeuwse bouwkunst! De met veel water en groen omgeven universiteitsstad Cambridge vormt het decor voor de rest van de dag. Het King’s College is terecht beroemd omwille van de kapel, het niet te missen meesterwerk van de perpendiculaire bouwkunst. Een originele benadering van Cambridge is een boottochtje in een punter (facultatief) langs ‘The Backs’ of rivierweiden, waarbij men de colleges op een andere manier te zien krijgt. Veel interessante colleges evenals het boeiende Fitzwilliam Museum zijn trouwens gratis te bezoeken.

*wettelijk verplichte rustdag van onze chauffeur

Dag 7 • Lavenham - Bury St. Edmunds

Suffolk biedt een keur van kleurrijke weversdorpen met Vlaamse roots. ‘Suffolk pink’ is vooral aanwezig in Cavendish, een beauty spot en heel vaak winnaar van de wedstrijd ‘Best Kept Village’. Clare is Suffolk’s kleinste en oudste wolstadje met een fascinerende geschiedenis en mooie voorbeelden van ‘pargetting’ (gevelversiering) waaronder het ‘Ancient House’. Lavenham mag zich het best bewaarde en mooiste middeleeuwse dorp van Groot-Brittannië noemen. De meer dan 300 beschermde vakwerkhuizen zijn terecht een waar paradijs voor elke fotograaf. Ten slotte trekken we naar het historisch centrum van Bury St. Edmunds, een gezellig marktstadje met mooie abdijruïnes om in rond te dwalen.

Dag 8 • Cambridge - Saffron Walden - Thaxted - België

Het vierde graafschap dat we verkennen is Essex. Saffron Het historisch stadje Walden staat bekend voor de teelt van de saffraan en de cottages met kunstig bewerkt pleisterwerk. Finchingfield, onze volgende halte , mag zich één van de meest gefotografeerde dorpen van Engeland noemen. In Thaxted sluiten we onze rondreis af. Door zijn tijdloze schoonheid is het een modeldorp van East Anglia en vormt het alvorens terug te keren naar België een mooie apotheose.

Opgelet: het programma van dag 8 is afhankelijk van de vertrekuren van de ferry.

HOTELS****

CLAYTON HOTEL ****CAMBRIDGE

Ligging: het Clayton Hotel werd gebouwd in 2007 en is gelegen vlakbij de botanische tuinen en op wandelafstand van het historische centrum met de 31 colleges

Uitrusting: het moderne hotel heeft een receptie, lift, restaurant, bar, lounge, gratis wifi, comfortabele designkamers met tv, telefoon, bureau, een eigen marmeren badkamer met douche, toilet en airco

Maaltijden: Engels ontbijtbuffet, 's avonds seizoensgebonden 3 gangenmenu

 • Internationaal reispaspoort is verplicht
 • Bij reservering de identiteitsgegevens van alle deelnemers doorgeven
 • Elektriciteit: 220 V, best een wereldadapter meenemen
 • Reizigers van niet-Belgische nationaliteit dienen bevoegde instanties te contacteren
 • Vreemde munt: Britse pond

INBEGREPEN

 • Transfer van bij u thuis heen en terug
 • Vervoer met een *****ROYAL CLASS autocar
 • Overtocht met P&O Ferries: Calais-Dover-Calais
 • Halfpension vanaf de 1e dag het avondmaal tem de 8e dag het ontbijt
 • Uitstappen zoals beschreven in het programma
 • Toegangen: Castle Rising, Sandringham, Holkham Hall, boottocht op de Norfolk Broads, treinrit met de Poppy Line, Blickling Hall, Helmingham Hall Gardens, Ely cathedral en Kings College Chapel
 • Begeleiding door een Nederlandstalige gids vanuit België

Gerelateerde reizen