De Schotse hooglanden met Tattoo Edinburgh

De Schotse hooglanden met Tattoo Edinburgh

Reeds in Victoriaanse tijd, en zeker nu, trekt Schotland vele toeristen aan. De meesten willen met eigen ogen de onwezenlijke natuur zien: nu eens vreemd en bedreigend, dan weer zacht en uitnodigend. Sommigen zijn benieuwd naar de bloedige geschiedenis, verteld in mythes en tragische ballades. Anderen verbazen zich over het intellect en de inventiviteit van de Schotten. Deze reis wil u een brede waaier aanreiken van bezienswaardigheden waardoor u een betere kijk krijgt op dit veelzijdig land. U maakt kennis met de klank van de doedelzak, de verschillende keuren van de kilts, u proeft de whisky en u geniet van de liederen.

Dag 1 • Calais - Dover - Manchester

U wordt thuis opgehaald en naar de centrale vertrekplaats gebracht.  Van daaruit rijden we naar Calais om de P&O ferry te nemen naar Calais. Vroege lunch aan boord. Van Dover via de autosnelwegen naar Manchester, installatie in het  *** Hotel Ibis Styles Portland  hotel.

Dag 2 • Manchester - Glasgow

We rijden verder noordwaarts via Carlisle en steken de Schotse grens over. Onderweg houden we halt voor een vrije lunch.  In de late namiddag komen we dan aan in de grootste stad van Schotland: Glasgow. We bezoeken de belangrijke kathedraal en maken een rondrit in de stad. Installatie in het hotel *** Hotel Watermill Paisley (vertrek 5 augustus) - **** Glynhill Leisure Hotel Renfrew (vertrek 19 augustus) 

Dag 3 • Glasgow

Deze ‘liefelijke groene plek’, zoals de vertaling van Glasgow in het Keltische klinkt, profileert zich in de 21ste eeuw  als een moderne stad  van kunst, cultuur, architectuur en wetenschap.  Het aanbod is zeer ruim en ieder kan zijn eigen accenten leggen.  Het voorgestelde programma omvat bijvoorbeeld het Kelvingrove Art Gallery and Museum (vrije lunch) en het Riverside Museum.  Maar het is ook mogelijk het Mackintosh Huis te bezoeken of het Museum van Moderne Kunst. We een stadswandeling en is er vrije tijd om in de verkeersvrije winkelstraten mooie centra zoals Princes Square te bezoeken. 

Dag 4 • Stirling - Crieff - Kingsussie of Coylumbridge

Vandaag maken we kennis met de Highlands en het strategisch gelegen Stirling Castle. Als  koninklijke residentie en plaats waar de onafhankelijkheidsoorlogen werden uitgevochten, is het één van de belangrijkste bezienswaardigheden in Schotland. Vrije lunch ter plaatse. Het volgend bezoek is aan de ‘Famous Grouse’ waar ons op ludieke wijze het verschil tussen een single malt en een blended whisky wordt uitgelegd.  We steken de Highland Boundary Fault over en brengen een kort bezoek aan Dunkeld vooraleer door centraal Schotland naar de respectievelijke hotels te rijden *** Hotel Duke Of Gordon Kingussie (vertrek 5 augustus) - **** Hilton Coylumbridge, Aviemore (vertrek 19 augustus). 

Dag 5 • Cairngorm National Park

Het grootste Nationaal Park van Schotland is overduidelijk de moeite waard om wat beter te bekijken. We doen dat enerzijds door samen met een ranger de Rothiemurchus Estate binnen te rijden, anderzijds door een ritje met de hoogste spoorlijn in Brittannië te maken. Vrije lunch. Als laatste brengen we een bezoek aan een schaapsherder die met zijn honden 2.500 schapen uit een domein van 5.000 ha moet halen. 

Dag 6 • Fort William (vertrek 5 augustus)

We vertrekken naar Spean Bridge, het Commando Memorial, van waaruit men een heel goed zicht heeft op de Ben Nevis.  In de voormiddag bezoeken we het Clansman Centre in Fort Augustus.  Nadien gaan we een boottocht maken op het Loch Ness. Misschien kunnen we die spectaculaire foto wel maken van Nessie?  In de namiddag rijden we verder de Great Glen af met een fotostop aan Urqhuart Castle.

Dag 6 • Inverewe Gardens - Inverness (vertrek 19 augustus)

De westelijke Highlands, tussen de Great Glen en de diep ingesneden kust, worden vaak als de meest spectaculaire omschreven.  Het is een ruig landschap met kale heuvels en bezaaid met mysterieuze ‘lochs’.  We houden een foto stop aan de watervallen van Mesagh.  Nadien rijden we naar een beschermde baai  waar we de Inverewe Gardens bezoeken.  Vrije lunch ter plaatse.  Terug rijdend naar Inverness zijn er verschillende mogelijkheden om foto’s te nemen van het  typische Schotse landschap, zoals aan het mooie Loch Maree. Installatie in het *** Best Western Inverness Palace Hotel & Spa

Dag 7 • Blair Atholl en Pitlochr

Vandaag bezoeken we Balir Castle, een kasteel dat tot de verbeelding spreekt. Eén van de eerste die voor het grote publiek werd geopend en het enige dat er nog een privé militie op mag nahouden.  Ook het historische landschap, de prachtige tuinen met waterpartijen zijn de moeite waard.  Vrije lunch. We stoppen nog in Pitlochry voor een wandeling naar de zalmtrap en waterkracht installatie. Vooraleer de hoofdstad van Schotland binnen te rijden stoppen we nog voor een foto aan The Three Forth Bridges. Installatie in het zeer centraal gelegen hotel *** Motel-One in Princes Street. Eventueel avondwandeling in de New Town. 

Dag 8 • Edinburgh en Tattoo

Deze dag is volledig gewijd aan de verkenning van de hoofdstad van Schotland.  In de eerste plaats het kasteel, door iedereen gezien die dit land bezoekt als belangrijkste monument.  In de namiddag wandelen we langs de Royal Mile met o.a. de St. Giles, het Writer’s Museum, Huntley Museum, the New Houses of Parliament en natuurlijk het Palace of Holyrood House.  Na het avondmaal  vertrekken we naar de Castle Esplanade voor de Edinburgh Military Tattoo.  Een evenement dat men met eigen ogen moet gezien hebben, marcherende en musicerende militairen: vooral Schotten maar ook regimenten van verschillende landen van het Commonwealth.  Een kleurrijk schouwspel dat zijn apotheose kent met een fantastisch vuurwerk vanop de kantelen van het kasteel en het moment waarop duizenden stil en ontroerd naar de ‘lone piper’ luisteren. 

Dag 9 • Traquair House - Jedburgh - Hull

Vooraleer Schotland te verlaten gaan we nog op bezoek in het oudste bewoonde huis van dit land.  Een huis dat vele koningen en hoogwaardigheidsbekleders mocht ontvangen, Traquair House.  Vrije lunch in Jedburgh, de laatste stad op Schotse bodem. Nadien rijden we naar Kingston-upon-Hull voor inscheping aan boord van de P&O North Sea Ferry.

Dag 10 • Rotterdam - België

We ontschepen in Europoort – Rotterdam en rijden terug naar België.

 

Hotels *** en ****

Ligging: alle hotels zijn centraal en kort bij de diverse bezienswaardigheden gelegen

Kamers: de klassieke kamers zijn comfortabel ingericht met tv en eigen badkamer

Maaltijden: de hotels serveren veelal lokale gerechten

 

  • Reisdocumenten: geldige identiteitskaart 
  • Bij boeking de identiteitsgegevens van alle deelnemers doorgeven 
  • Reizigers van niet-Belgische nationaliteit dienen bevoegde instanties te contacteren.
  • VREEMDE MUNT: Engelse pond

  • Transfer van bij u thuis naar de centrale vertrekplaats Drongen en terug 
  • Vervoer met een ***** ROYAL CLASS autocar 
  • Halfpension vanaf 1e dag avondmaal tem 10e dag ontbijt 
  • Alle uitstappen zoals beschreven in het programma 
  • Inbegrepen toegangen:  Glasgow kathedraal, City chambers, Riverside Museum, Kelvingrove Art Gallery & Museum, Stirling Castle, Glentrurret Distillery, Rothiemurchus Estate, Funicular Railway, Leault Farm, Clansman Centre, Cruise Loch Ness, Inverewe Gardens, Blair Castle, Edinburgh Castle, Tattoo Edinburgh, Traquair House
  • Begeleiding door een Nederlandstalige gids vanuit België