De kusten van Cornwall en Devon

De kusten van Cornwall en Devon

In het uiterste zuidwesten van Engeland is de zee alom tegenwoordig. Cornwall is een venster met een permanent uitzicht op de zee. Het heeft zijn immense populariteit te danken aan een ononderbroken kustlijn van bijna 500 kilometer die het schiereiland omarmt. Een stoet van ruwe kliffen, witte en goudgele stranden en pittoreske, nostalgisch ogende vissershaventjes vormen er de rode draad. Ook Devon speelt in op het zeegevoel, als enige graafschap met twee kustlijnen.

Dag 1 • België - Taunton

We rijden richting Calais, waar we inschepen voor de overtocht naar Dover met P&O Ferries. Gelegenheid tot vrij middagmaal aan boord of in een wegrestaurant. Verder via de M20, M4 en M5 voor een flinke rit richting West Country. In de buurt van Taunton zorgen de Hestercombe Gardens dan ook voor een welkome verpozing. Deze gerenommeerde historische tuin combineert drie eeuwen aan tuinontwerpen, waarbij vooral de Edwardian tuin van Sir Edwin Lutyens en Gertrude Jekyll hoge ogen gooit. In Taunton overnachten we in het **** Castle Hotel. 

Dag 2 • Taunton - Dartmoor Nationaal Park - Newquay

In Dartmoor wandelen we naar de Haytor Rocks, de populairste en gemakkelijk te bereiken granietrots. In de buurt bezoeken we Widecombe in the Moor, het meest typische Dartmoor dorp, met zijn 'cathedral in the moor'. Vrij middagmaal. In de buurt van Plymouthmaken we kennis met Saltram House, het grootste stately home van Devon. Installatie in het **** Headland in Newquay. 

Dag 3 • The Lizard Peninsula - Kynance Cove - Trelissick Garden

Na het ontbijt verkennen we de kust van Cornwall. We wandelen naar Church Cove, met de 'church of the storms' op het strand. Een ideale opwarmer voor een bezoek aan Kynance Cove, een meesterwerk van kusterosie waar het kleurcontrast een paradijselijke indruk geven. Vrij middagmaal. Trelissick Garden is een typisch subtropische toptuin met veel exotische planten, monumentale bomen, voorjaarsbloeiers en een enorme collectie hydrangea's.

Dag 4 * • Roseland Peninsula - St Mawes

Met een huurbus rijden we naar Falmouth harbour, de derde grootste natuurlijke haven ter wereld. De passagiersferry brengt ons in 25' naar Roseland, het best bewaarde geheim van Cornwall. Vrij middagmaal. Er is gelegenheid tot vrije bezoeken aan St Mawes Castle, een versterkt kasteel in klaverbladvorm, of aan de subtropische Lamorran Garden. Men kan ook in St Mawes blijven voor een ontspannen afternoon tea in een heerlijk decor.

*Wettelijk verplichte rustdag van onze chauffeur

Dag 5 • Penwith Peninsula - Minack Theatre - St Ives

Het gebied rond Lands End is het meest westelijke van Engeland. We bezoeken het iconische granieten Minack openluchttheater. Nergens gaan natuur en cultuur zo uitgesproken hand in hand. Vrij middagmaal in Marazion, met schitterend uitzicht op St Michael's Mount, de parel aan de kroon van Cornwall. De kustweg voert ons door een tijdloos Keltisch landschap naar St Ives, de populairste plaats op Penwith. 

Dag 6 • Newquay - Padstow - Barnstaple

Eén van de mooiste kustroutes in Cornwall brengt ons naar het woeste kustlandschap van Bedruthan Steps. Daarna volgt een bezoek aan Padstow, de culinaire hoofdstad van Cornwall, bekend voor zijn visrestaurants. Vrij middagmaal. Na de middag rijden we naar Devon, waar we de rest van de middag vertoeven in Hartland Abbey: een out of hours bezoek inclusief een rondleiding door het familiale en gezellig aandoende huis. Installatie in het **** Imperial hotel in de bloemenstad Barnstaple.

Dag 7 • Exmoor Nationaal Park - Arlington Court

De noordkust van Devon heeft vele troeven. Lynmouth aan zee is door de ingenieuze Cliff Railway verbonden met haar tweelingstad Lynton. Via de hoogste kustweg van Engeland bereiken we Porlock dat volledig ingesloten is door de heuvels van Exmoor.  Vrij middagmaal. 

Arlington Court is een prachtig landgoed, dat al 500 jaar het leven van elf generaties van de Chichester familie weerspiegelt.

Dag 8 • Barnstaple - Dunster - Taunton

Na een bezoek aan het haventje van de Victoriaanse badplaats Ilfracombe doorkruisen we Exmoor om in Somerset het enig mooie, middeleeuwse stadje Dunster te ontdekken. Vrij middagmaal in dit historische decor. Een rit door de Brendon Hills brengt ons naar Knightshayes Court. Het is een interessant, statig en neogotisch Victoriaans huis, ontworpen door William Burges, met de heerlijkste tuin van Devon. Daarna gaat het naar Taunton voor installatie in het **** Castle Hotel.

Dag 9 • Taunton - Stourhead - België

Als afsluiter van deze heerlijke reis voorzien we een bezoek aan Stourhead. De meest briljante landschapstuin die men zich kan voorstellen. Het is het levenswerk van Henry Hoare 'the Magnificent' en landschapsarchitect Henry Flitcroft. Vrij middagmaal in een wegrestaurant.

Met de ferry van Dover naar Calais en nadien naar België.

 

 

Hotels ****

The Headland Hotel and Spa Newquay:

Uitrusting: dit stijlvolle Victoriaanse hotel kijkt uit op Fistral Beach. The Headland Hotel ligt op 10 minuten lopen van het centrum van Newquay. Tot de indrukwekkende recreatieve faciliteiten behoren binnen- en buitenzwembaden (het buitenbad is alleen in de zomermaanden geopend). De spa beschikt over een stoombad met zout uit Cornwall, een Zweedse sauna, een hot tub en aromatherapiedouches

Kamers: de ruime 4-sterrenkamers in The Headland zijn voorzien van gratis WiFi en satelliet-tv. Ze beschikken over een gezellige zithoek, een bureau en een moderne badkamer met badjassen van wafelstof en gratis toiletartikelen

Maaltijden: het hotel heeft 2 restaurants en is bekroond met een AA-rozet. U kunt genieten van verse, lokale vis, schaal- en schelpdieren

 

 • Reisdocumenten: geldige identiteitskaart.
 • Bij boeking de identiteitsgegevens van alle deelnemers doorgeven.
 • Reizigers van niet-Belgische nationaliteit dienen bevoegde instanties te contacteren.
 • Elektriciteit: 220V, best een wereldadapter meenemen.
 • VREEMDE MUNT: Engelse pond

 • Transfer van bij u thuis naar de centrale vertrekplaats en terug
 • ***** ROYAL CLASS AUTOCAR
 • Halfpension vanaf 1e dag avondmaal tem 9e dag ontbijt
 • Alle uitstappen zoals beschreven in het programma
 • Inbegrepen toegangen: Hestercombe Gardens, Saltram House, Trelissick Garden, Footferry Falmouth – St Maves, Minack Theatre “Theatre under the stars”, Hartland Abbey, Cliff Railway Lynmouth-Lynton, Arlington Court, Knightshayes Court, Stourhead
 • Begeleiding door een Ned