De Azoren, paradijs in de Atlantische Oceaan

De Azoren, paradijs in de Atlantische Oceaan

De Azoren zijn een eilandengroep midden in de Atlantische Oceaan. Van de 9 eilanden is São Miguel het grootste en dichtstbevolkte eiland. De vulkanische bergen met caldeiras gevuld met diepblauwe of groene meren maken dit tot een waar paradijs voor wandelaars en natuurliefhebbers!

Dag 1 • België - Ponta Delgada

We nemen onze vlucht met TUI naar Ponta Delgada, de grootste stad van de Azoren en tevens hoofdstad van São Miguel. Installatie in het ****hotel The Lince in Ponta Delgada.

 

Dag 2* • Wandeling Sete Cidades

(volledige dag, inclusief picknick)

Vandaag maken we kennis met de vulkanische bergen en de prachtige meren van Sete Cidades, gelegen in het westelijk deel van São Miguel. Sete Cidades is een klein boerendorpje en ligt in een grote vulkaankrater met een doorsnee van zo’n 12 kilometer. We starten onze 2,5u durende wandeling bij Mato do Canário. We wandelen langs het aquaduct tot aan de Muro das Nove Janelas. Hier verlaten we de asfaltweg en gaan verder op onverharde weg. We stappen op rustig tempo ongeveer 600 m bergopwaarts tot de noordelijke heuveltop aan het azuurblauwe meer en verder door tot in het dorp. Tijdens deze tocht door beschermd natuurgebied, houden we regelmatig fotostops en picknicken we onderweg op één van de idyllische picknickplaatsen met tafeltjes en bankjes. Na onze wandeling brengen we nog een bezoek aan de enige ananasplantage in Europa.

* Voor deze wandelingen zijn een goede basisconditie noodzakelijk.

 

Dag 3 • Ponta Delgada

We genieten van een ontspannende dag in Ponta Delgada.

 

Dag 4* • Wandeling Lagao do Fogo

(volledige dag, inclusief picknick)

Het prachtige kratermeer Lagao do Fogo ligt in het zuidelijke centrale deel van het eiland en is ontstaan in de 16e eeuw als gevolg van een uitbarsting van een vulkaan. Onze wandeling van 12 km is niet te steil maar zwetend genoeg en biedt ons de mooiste vergezichten. We starten onze 3 uur durende wandeling in Praia de Agua d’Alto, verder langs een levada, een irrigatie- en afwateringskanaal, tot bij het op 575 m hoogte gelegen meer. We houden een picknick onderweg en genieten van de prachtige landschappen en de flora: eucalyptus, zoete pittosporums, acacia’s, siergember met een zeer zoete geur en een paar variëteiten van de Espadana plant uit Nieuw-Zeeland.

* Voor deze wandelingen zijn een goede basisconditie noodzakelijk.

 

Dag 5 • Ponta Delgada

We genieten van een ontspannende dag in Ponta Delgada.

 

Dag 6 • Furnas waterbronnen en Park Terra  Nostra

(volledige dag, inclusief middagmaal)

Vandaag gaan we naar de noordkust van het eiland voor een ontdekkingstocht van de exotische Furnas vallei met haar warmwater- en mineraalwaterbronnen. We starten bij Vila Franca do Campo. We houden halt voor het proeven van de bekende Queijades da Vila. We rijden verder door Furnas en bezoeken het Terra Nostra Park, één van de mooiste parken van São Miguel. Dit 18e eeuwse botanische park bestaat uit kleine meertjes, exotische bloemen en eeuwenoude bomen. Aansluitend naar Lagoa das Furnas, waar we meer te weten komen over de bereiding van de Cozido das Furnas. Het gerecht bestaat uit een stoofpotje van stukjes vlees en veel groenten. Vooral de manier waarop het wordt bereid is bijzonder: de ingrediënten worden in een grote pot gedaan, die vervolgens wordt bedekt met een zak. Daarna wordt de pot in een gat in de vulkanische bodem geplaatst waar de hoge temperaturen voor een heerlijke garing zorgen. Na de middag trekken we verder tot aan de Gorreana Tea Factory, de enige theeplantage in Europa. In dit familiebedrijf wordt nog steeds op traditionele wijze 4 soorten thee geproduceerd (3 zwarte en 1 groene theesoort).

 

Dag 7 • Walvisspotten (halve dag),

De Azoren zijn één van de beste plekken ter wereld om walvissen en dolfijnen te spotten. Alhoewel hier het hele jaar rond potvissen kunnen waargenomen worden is de beste periode tussen april en oktober. Van de 80 bestaande walvissoorten, vindt men er 24 terug in de wateren rond de Azoren. Voor we op zee gaan, krijgen we een briefing over de veiligheidsmaatregelen aan boord, de te respecteren regelgeving betreffende het natuurbehoud en een deskundige uitleg over de soorten walvissen die hier leven.

 

Dag 8 • Ponta Delgada - België

We genieten van nog wat vrije tijd tot aan onze transfer naar de luchthaven voor onze terugvlucht naar België.

 

Opgelet: genoemde uitstappen zijn afhankelijk van de weersomstandigheden. Het is raadzaam om volgende zaken mee te nemen: wandelschoenen met goed profiel, kleding passend aan de weersomstandigheden, evt. petje/zonnehoed en zonnebrandcrème.

Hotel The Lince****

Ligging: gelegen op 1 km van de jachthaven van Ponta Delgada, halte openbaar vervoer op loopafstand

Uitrusting: mooi hotel met 154 kamers, binnen- en buitenzwembad, tuin, lift, restaurant, bar, salon, fitnessruimte en bubbelbad

Kamers: mooi en comfortabel, badkamer met bad of douche, toilet, telefoon, tv, zithoek en airco

Maaltijden: ontbijtbuffet, ’s avonds verzorgde 3-gangen maaltijden of buffetten

  • Reisdocumenten: geldige identiteitskaart
  • Bij boeking de identiteitsgegevens van alle deelnemers doorgeven
  • Reizigers van niet-Belgische nationaliteit dienen bevoegde instanties te contacteren

  • Vluchten Ponta Delgada heen en terug met TUI
  • Transfers luchthaven naar hotel en terug met plaatselijke autocar
  • Uitstappen met plaatselijke autocar
  • Uitstappen en bezoeken zoals vermeld in het programma
  • 2 picknicks en 1 middagmaal tijdens de daguitstappen
  • Tafeldrank bij de avondmalen
  • Begeleiding door een plaatselijke Nederlandstalige gids