Costa del Azahar, oranjebloesemkust

Costa del Azahar, oranjebloesemkust

De naam Azahar heeft te maken met de talrijke sinaasappelkwekerijen die in de bloeitijd het aangename aroma van de bloesem verspreiden. Aan deze kust vindt men kastelen en heiligdommen die sinds de middeleeuwen bewaard zijn gebleven. In het midden van de Costa del Azahar ligt Peniscola. Dit pittoreske dorpje dankt zijn faam vooral aan het imposante kasteel van Papa Luna bovenop een uitspringende rots. Dit mini schiereilandje met witte huisjes wordt ook wel de Mont Saint-Michel van Spanje genoemd.

Dag 1 • België - Barcelona - Peniscola

We nemen onze vlucht vanuit België naar Barcelona, waar we opgewacht worden door onze Premium autocar. Rondrit door Barcelona*, de hoofdstad van Catalonië,  een mediterrane en wereldse stad, die binnen haar stadsgebied Romeinse overblijfselen, middeleeuwse wijken en de mooiste uitingen van het modernisme en de avant-gardisten van de 20e eeuw bevat. Aansluitend rijden we naar de Costa del Azahar en onze verblijfplaats Peniscola, voor installatie in het **** Gran Hotel Peniscola.

*afhankelijk van de vluchturen

 

Dag 2 • Tortosa - Ebrovallei

Het eerste wat ons opvalt in Tortosa, aan de rivier de Ebro, is het op een heuvel gelegen Arabische kasteel van La Suda. Maar de stad bewaart ook belangrijke voorbeelden van middeleeuwse, renaissance, barokke en modernistische architectuur. Het is uitgeroepen tot historisch-artistiek erfgoed en sommige van de gebouwen zijn nationale monumenten. In de buurt van de Ebro ligt het oude deel van de stad, met zijn 14e-eeuwse gotische kathedraal. Een geweldige plek om te bezoeken is de overdekte markthal, de plaatselijke handelaars zorgen er voor een prachtig assortiment van lokale producten. De tapas in één van de bars op de markt zijn aan te bevelen. Vrij middagmaal. Na de middag maken we een boottocht doorheen de Ebro-delta.

 

Dag 3 • La Vall d’Uixó - Carmelitano

La Vall d'Uxó biedt een interessant monumentaal erfgoed, verdeeld over twee centra: het hoge kwartier en het lagere deel. We maken een wandeling door de smalle straatjes van de wijk L'Alcudia, waarvan de oorsprong dateert uit de Arabische tijd. Uiteraard  bezoeken we de grotten van San José,  en varen op de langste bevaarbare ondergrondse rivier van Europa. Het bezoek omvat een gedeelte in een boot en een wandeling. Na de middag brengen we een bezoek aan één van de oudste distilleerderijen in Spanje. In de kelders van het Karmelietenklooster Carmelitano werden op 15 oktober 1896 de eerste flessen in de handel gebracht.

 

Dag 4 • Morella - Sant Mateu

Vandaag rijden we het binnenland in en bezoeken het vestingstadje Morella, bekend door zijn stadsmuren, middeleeuws kasteel en fort uit de 14e eeuw. Het is een buitengewoon voorbeeld van een Gotische stad en heeft de kwalificatie van Spaans Cultureel Erfgoed. De zes poorten en 16 torens van de intact gebleven middeleeuwse muur voeren naar een doolhof van straatjes en steegjes. Het kasteel van Morelle heeft een lange geschiedenis die terug gaat tot 300 v. Chr. en waarin vele volkeren de bewoners zijn geweest. Na de  middag keren we terug en houden nog een stop in een ander pittoresk stadje Sant Mateu.  Een wandeling door de straten van Sant Mateu leidt ons naar interessante monumenten, waaronder kerkelijke gebouwen zoals het klooster van de Augustijnen en het heiligdom van Mare de Déu dels Angels.

 

Dag 5 • Valencia

Valencia is een fascinerende stad met een mix aan historie en nieuwe architectuur. Het boegbeeld van de stad is de “Ciudad de las Artes y de las Ciencias de Valencia” een topattractie  en millennium project uit de 21e eeuw. We maken een panoramische rondleiding door de Stad van Kunsten en Wetenschappen, om te genieten van  spectaculaire uitzichten.  Na de middag staat een geleide wandeling doorheen de oude stad op het programma. Het oude deel van Valencia is bezaaid met kerken, musea en bont gekleurde cafés en restaurants. We komen langs de indrukwekkende kathedraal, beter bekend als 'la Seu'.  Hier stond vroeger een kathedraal van de Visigoten, die daarna door de Moren werd omgebouwd tot moskee. We nemen de tijd om de barokke voorgevel van het Museo Nacional de Cerámica te bewonderen. Tussen de prachtige versieringen staat een afbeelding van 2 kruiken die water gieten, zij stellen het water van de 2 rivieren van de stad voor. Een van de belangrijkste toeristische bestemmingen van de stad is La Lonja de la Seda (zijdebeurs), erkend als Unesco-Werelderfgoed. Op de met marmer betegelde Plaça de la Virgen, staat de Basilica de la Virgen de los Desamparados, een kerk die zeker niet moet onderdoen voor de kathedraal. Plaza del Ayuntamiento betekent stadhuisplein en is  het meest belangrijke en centrale plein van Valencia. De oude prestigieuze gebouwen aan dit mooie plein in combinatie met het schitterende fontein geven het geheel veel aanzien. De Mercado Central is het grootste marktgebouw van Spanje en ook de oudste en drukste overdekte markt van Europa. In de 8000 m² grote ruimte kunnen zo’n 400 marktkraampjes staan.

 

Dag 6 • Peniscola

Onze verblijfplaats Peniscola is een mooie oude versterkte stad gelegen op een schiereiland, rond de voet van een op een rotsige kaap gebouwd imposant kasteel. Dit mini schiereilandje met witte huisjes wordt ook wel de Mont Saint-Michel van Spanje genoemd. Vanaf de vestingmuren heb je een schitterend uitzicht over de zee. Van 1415-24 was het kasteel de verblijfplaats van de afgezette tegenpaus Benedictus XIII, ook wel Papa Luna genoemd. We bezoeken het kasteel en het Artillerie Park, een militair gebied, met batterijen, tunnels en hellingbanen die aansluiten op de maritieme zone. De mooie botanische tuinen werden in de 20e eeuw aangelegd. De huizen in de oude stad zijn wit geschilderd en hebben blauwe kozijnen. Sommigen zijn omgetoverd tot gezellige hotelletjes en restaurants, het is een wirwar van straatjes en gezellige pleintjes

 

Dag 7* • Peniscola

Vandaag genieten we van een vrije dag aan de Costa del Azahar. We gebruiken de faciliteiten van het hotel of we verkennen op eigen houtje Peniscola met de City Tour.

*wettelijk verplichte rustdag van onze chauffeur

 

Dag 8 • Islas Columbretes

Voor de kust van de Costa Azahar ligt de eilandengroep Islas Columbretes, een groep kleine onbewoonde eilandjes van vulkanische oorsprong op 49 kilometer van de kust. Vanuit Oropesa del Mar varen we naar Illa Grossa. De naam Columbretes werd door de Romeinen gegeven toen ze zich realiseerden hoeveel slangen er daar leefden. De belangrijkste eilandjes zijn Illa Grossa, La Ferrera, La Foradada en El Carallot. Vanwege de kwetsbaarheid van de eilanden is het alleen mogelijk om de Illa Grossa te bezoeken. Tijdens onze wandeling kunnen we tal van vogels en zeevogels, hagedissen, insecten en de meest representatieve planten van de eilandflora observeren, dit alles in een majestueus vulkanisch landschap.

 

Dag 9 • Barcelona - België

We rijden naar de luchthaven van Barcelona voor onze vlucht naar België.

Gran Hotel Peniscola****

Algemeen: groot hotel met een waaier aan faciliteiten gelegen aan het populaire strand en boulevard van Peniscola. Het hotel heeft ’s avonds een uitgebreid animatieprogramma. De toegang tot het Spa & Wellness centrum is inbegrepen. U kunt genieten van heerlijke massages en lichaamsbehandelingen alsmede een binnenzwembad, 4 jacuzzi's, sauna en Turks bad

Kamers: de kamers zijn voorzien van airconditioning en een balkon. Er is keuze tussen standaard, zijdelings of frontaal zeezicht kamers. Ze beschikken allen over gratis Wifi, tv, minisafe tegen betaling, minibar, een volledig ingerichte badkamer met bad of douche, haardroger, toilet

Maaltijden: ontbijt en avondmaal in buffetvorm, met mediterrane en internationale gerechten

  • Reisdocumenten: geldige identiteitskaart
  • Bij boeking de identiteitsgegevens van alle deelnemers doorgeven
  • Reizigers van niet-Belgische nationaliteit dienen bevoegde instanties te contacteren

  • Transfer van bij u thuis naar de luchthaven en terug
  • Vlucht van Brussel naar Barcelona en terug
  • Vervoer met een ***** ROYAL CLASS AUTOCAR
  • Halfpension vanaf 1e dag avondmaal tem 9e dag het ontbijt
  • Alle uitstappen zoals beschreven in het programma
  • Inbegrepen toegangen: boottocht doorheen de Ebro-delta, boottocht grotten van San José, bezoek Carmelitano Benicasim, Kasteel Morella, panoramische rondleiding “Ciudad de las Artes y de las Ciencias de Valencia”, wandeling door de oude stad Valencia, kasteel Peniscola, toeristentreintje Peniscola (2 dagen), boottocht naar de Columbretes eilanden, toegang tot de SPA-zone van het hotel.
  • Begeleiding door een Nederlandstalige gids vanuit België