Citroenfeesten in Menton

Citroenfeesten in Menton

Menton, een stadje vlakbij de grens met Italië, is naar verluidt s winters de warmste plek aan de Franse Riviera. Ieder jaar vindt hier in februari-maart een uniek evenement plaats: het Fête du citron. Wellicht heeft u al eens gehoord van een bloemencorso, maar kent u ook een fruitcorso? In Menton worden elk voorjaar citroenen en sinaasappels omgevormd tot gigantische kunstwerken. Een waar spektakel!

Dag 1 • België - Lyon

Langs de autosnelwegen rijden we via Luxemburg, Nancy en Dijon naar Lyon voor installatie en avondmaal in het ***hotel Ibis Lyon Gare la Part Dieu.

 

Dag 2 • Lyon - Montélimar - Menton

Na een verkwikkend ontbijt trekken we richting Menton. Onderweg houden we even halt in de pittoreske middeleeuwse stad Montélimar, ook wel eens de “Poort tot de Provence” genoemd. Hét streekproduct van Montélimar is de lekkere en wereldberoemde “nougat”. Uiteraard brengen we een boeiend bezoek aan één van de vele nougatfabrieken en leren we meer over hoe nougat is ontstaan en hoe het gemaakt wordt. We sluiten het bezoek af met een degustatie van de heerlijkste soorten nougat. Nadien zetten we onze weg verder naar Menton voor installatie en avondmaal in het ***hotel Royal Westminster.

 

Dag 3 • Menton

Vandaag verkennen we het schilderachtig stadje Menton, bekend om zijn talloze citroenbomen. De meeste bezienswaardigheden vinden we in de oude stad. We starten onze ontdekkingstocht bij de barokkerk Saint-Michel, met zijn gele en lichtgroene gevel de mooiste kerk uit de regio. De klokkentoren stijgt hoog boven de stad uit en is ’s avonds prachtig verlicht. Wat verderop ligt een imponerende begraafplaats met oude monumentale graven. Vanaf deze plek hebben we het beste uitzicht over de baai en de hele stad. We dwalen door de nauwe straatjes en komen zo o.a. langs het stadhuis met de door Jean Cocteau gedecoreerde Salle des Mariages en het Paleis Carnolès. Deze 17e eeuwse stenen schoonheid was ooit de zomerresidentie van de prinsen van Monaco. Zoals elke zuiderse badplaats, heeft ook Menton een haven. Het is gezellig kuieren langs de Promenade du Soleil en de talloze zonovergoten tuinen. Deze namiddag genieten we vanop onze tribuneplaats van de magnifieke praalwagens. Versierd met citroenen en sinaasappels trekken ze op het tempo van de talrijke muziek- en dansgroepen door Menton. Volgens insiders wordt er meer dan 450 ton citrusvruchten gebruikt om het volledige festival te decoreren. Na de parade kunnen de liefhebbers nog een bezoek brengen aan de Biovès tuin, ter gelegenheid versierd met tijdelijke “citruskunstwerken” in oogverblindend gele en oranje tinten. Dit onwaarschijnlijk decor brengt jaarlijks duizenden bezoekers in verrukking.

 

Dag 4 • Route de Mimosa

Tijdens onze rit staan de betoverende mimosastruiken met kleine gele bloemetjes volop in bloei en worden we langs de 130 km lange Mimosaroute bedwelmd door de heerlijke geur. We eindigen onze tocht  in Grasse, het walhalla van de parfumindustrie. Mimosa wordt vaak gebruikt in parfums met een florale hoofdtoon. We snuiven letterlijk de sfeer op in één van de parfumfabrieken en vernemen ter plekke alles over het ontstaan van parfum en de productie ervan. We kunnen ook ruiken en misschien wel onze eigen parfum samenstellen...

 

Dag 5 • Menton

Deze laatste dag in Menton kan iedereen volgens eigen interesse invullen. Voor de liefhebbers staan er nog enkele themabezoeken gepland. In deze periode van het jaar worden immers de citroenen geoogst en daarom starten we ook met een bezoek aan de “confiturerie”. In deze plaatselijke confituurfabriek, waar uiteraard ook citroenen worden verwerkt, maakt men wel 100 soorten confituur! Onze smaakpapillen worden dus extra verwend tijdens een degustatie. Vervolgens gaan we langs bij een olijfoliebedrijfje waar traditioneel geperste olijfolie op smaak gebracht wordt met… citroen natuurlijk. Ook hier komen we meer te weten over het authentieke productieproces. Menton heeft ook Italiaanse invloeden. Zo heeft het zijn eigen Limoncello, een typisch Italiaanse citroenlikeur. Bij “Au Pays du Citron” vinden de liefhebbers van lokale streekproducten, waaronder de Limoncello, wellicht nog een aantal gepaste souvenirs.   

 

Dag 6 • Menton - Châteauneuf-du-Pape - Macon

We verlaten Menton en rijden langs de autosnelwegen naar Macon. Onderweg houden we nog even halt in het beroemde Châteauneuf-du-Pape, een van de mooiste wijndorpjes in het departement Vaucluse. Het plaatsje staat bekend om haar prachtige middeleeuwse straatjes en vanuit het plaatsje kunt u genieten van een prachtig uitzicht over de omringende wijnvelden. We kunnen hier niet vertrekken zonder een bezoek aan een wijnboer te brengen. We genieten nog een laatste maal van een degustatie. Nadien vervolgen we onze weg naar Macon voor installatie in het ***Ibis Lyon Macon Sud (of gelijkwaardig).

 

Dag 7 • Macon - België

In de ochtend verlaten we Macon en rijden na een smaakvolle en overweldigende week terug naar België.

Hotel Royal Westminster***

Ligging: gelegen in hartje Menton, onmiddellijk bij het strand en de wandelpromenade, omgeven door een mooi park met uitzicht op zee

Uitrusting: charmant hotel met receptie, lift, 2 restaurants, bar, terras, tuin, poolzaal, bibliotheek

Kamers: mooi ingerichte kamers met eigen badkamer met bad/douche, toilet en haardroger, telefoon, tv, airco, gratis wifi, gedeeltelijk met zeezicht

Maaltijden: ontbijtbuffet, ’s avonds menu met streekgerechten (wijn & koffie inbegrepen)

  • Reisdocumenten: geldige identiteitskaart
  • Reizigers van niet-Belgische nationaliteit dienen bevoegde instanties te contacteren

  • ****PRINCESS CLASS AUTOCAR

  • Halfpension vanaf de 1e dag het avondmaal tem de 7e dag het ontbijt
  • Inbegrepen: zitplaatsen tijdens fruitcorso, alle vermelde degustaties
  • Begeleiding door een Nederlandstalige gids vanuit België