Citroenfeesten in Menton

Citroenfeesten in Menton

Dag 1 • België – Lyon

Via Luxemburg, Nancy en Dijon rijden we naar Lyon voor installatie en avondmaal in het ***hotel Ibis Lyon Gare la Part Dieu.

Dag 2 • Lyon - Montélimar - Menton

Na een verkwikkend ontbijt trekken we richting Menton. Onderweg houden we even halt in de pittoreske middeleeuwse stad Montélimar, ook wel eens de “Poort tot de Provence” genoemd. Hét streekproduct van Montélimar is de lekkere en wereldberoemde “nougat”. Uiteraard brengen we een boeiend bezoek aan een van de vele nougatfabrieken en leren we meer over hoe nougat is ontstaan en hoe het gemaakt wordt. We sluiten het bezoek af met een degustatie van de heerlijkste soorten nougat. Nadien zetten we onze weg verder naar Menton voor installatie en avondmaal in het ***hotel Royal Westminster.

Dag 3 • Menton

Vandaag verkennen we het schilderachtig stadje Menton, bekend om zijn talloze citroenbomen. De meeste bezienswaardigheden vinden we in de oude stad. We starten onze ontdekkingstocht bij de barokkerk Saint-Michel, met zijn gele en lichtgroene gevel de mooiste kerk uit de regio. De klokkentoren stijgt hoog boven de stad uit en is ’s avonds prachtig verlicht. Wat verderop ligt een imponerende begraafplaats met oude monumentale graven. Vanaf deze plek hebben we het beste uitzicht over de baai en de hele stad. We dwalen door de nauwe straatjes en komen zo o.a. langs het stadhuis met de door Jean Cocteau gedecoreerde Salle des Mariages en het Paleis Carnolès. Zoals elke zuiderse badplaats, heeft ook Menton een haven. Het is gezellig kuieren langs de Promenade du Soleil en de talloze zonovergoten tuinen. Deze namiddag genieten we vanop onze tribuneplaats  van de fruitcorso  met magnifieke praalwagens. Versierd met citroenen en sinaasappels trekken ze op het tempo van de talrijke muziek- en dansgroepen door Menton. Na de parade kunnen de liefhebbers nog een bezoek brengen aan de Biovès tuin, versierd met tijdelijke “citruskunstwerken” in oogverblindend gele en oranje tinten.

Dag 4 • Route de Mimosa

Tijdens onze rit staan de betoverende mimosastruiken met kleine gele bloemetjes volop in bloei en worden we langs de 130 km lange Mimosaroute bedwelmd door de heerlijke geur. We eindigen onze tocht in Grasse, het walhalla van de parfumindustrie. Mimosa wordt vaak gebruikt in parfums met een florale hoofdtoon. We snuiven letterlijk de sfeer op in een van de parfumfabrieken en vernemen ter plekke alles over het ontstaan van parfum en de productie ervan. We kunnen ook ruiken en misschien wel onze eigen parfum samenstellen...

Dag 5 • Menton

Wie wil kan vandaag genieten van een vrije dag in onze mooie verblijfplaats. Voor de liefhebbers staan er nog enkele themabezoeken gepland. In deze periode van het jaar worden immers de citroenen geoogst en daarom starten we ook met een bezoek aan de “confiturerie”. In deze plaatselijke confituurfabriek, waar uiteraard ook citroenen worden verwerkt, maakt men wel 100 soorten confituur! Onze smaakpapillen worden dus extra verwend tijdens een degustatie. Vervolgens gaan we langs bij een olijfoliebedrijfje waar traditioneel geperste olijfolie op smaak gebracht wordt met… citroen natuurlijk. Ook hier komen we meer te weten over het authentieke productieproces. Menton heeft ook Italiaanse invloeden. Zo heeft het zijn eigen limoncello, een typisch Italiaanse citroenlikeur. Bij “Au Pays du Citron” vinden de liefhebbers van lokale streekproducten, waaronder de limoncello, wellicht nog een aantal gepaste souvenirs.

Dag 6 • Menton - Châteauneuf-du-Pape - Macon

We verlaten Menton en rijden langs de autosnelwegen naar Macon. Onderweg houden we nog even halt in het beroemde Châteauneuf-du-Pape, een van de mooiste wijndorpjes in het departement Vaucluse. Het staat bekend om haar prachtige middeleeuwse straatjes en prachtig uitzicht over de omringende wijnvelden. We kunnen hier niet vertrekken zonder een bezoek aan een wijnboer te brengen. We genieten nog een laatste maal van een degustatie. Nadien vervolgen we onze weg naar Macon voor installatie in het ***Ibis Lyon Macon Sud (of gelijkwaardig).

Dag 7 • Macon - België

In de ochtend verlaten we Macon en rijden na een smaakvolle en overweldigende week terug naar België.

Hotel Royal Westminster***

Ligging: gelegen in hartje Menton, onmiddellijk bij het strand en de wandelpromenade, omgeven door een mooi park met uitzicht op zee

Uitrusting: charmant hotel met receptie, lift, 2 restaurants, bar, terras, tuin, poolzaal, bibliotheek, mooi ingerichte kamers met eigen badkamer met bad/douche, toilet en haardroger, telefoon, tv, airco, gratis wifi, gedeeltelijk met zeezicht

Maaltijden: ontbijtbuffet, ’s avonds menu met streekgerechten (wijn & koffie inbegrepen)

  • Reisdocumenten: geldige identiteitskaart
  • Reizigers van niet-Belgische nationaliteit dienen bevoegde instanties te contacteren

  • ****PRINCESS CLASS AUTOCAR

  • Halfpension vanaf de 1e dag het avondmaal t.e.m. de 7e dag het ontbijt
  • Zitplaatsen tijdens fruitcorso, alle vermelde degustaties
  • Begeleiding door een Nederlandstalige gids vanuit België