Bretagne & het eiland Jersey

Bretagne & het eiland Jersey

De charme van Bretagne is eigenlijk het spel van de woeste zee tegen de Bretoense granietkusten, de getijden zijn hier spectaculair. Het uniek en religieus patrimonium maakt het Bretoense binnenland nog altijd een beetje mysterieus. Menhirs, dolmens, kruisbeelden, pardons rond de robuuste kerken, vakwerk en veel stedenschoon, u treft het allemaal in Bretagne. Een zonovergoten bloemeneiland, een bijna subtropisch klimaat, mooie zandstranden en overal een grote bloemenpracht, zo luidt een mooie omschrijving van Jersey.

Dag 1 • België - Le Tronchet

We worden thuis opgehaald en vertrekken naar Frankrijk vanuit de centrale verzamelplaats Van der Valk Nazareth E17. Via de A1 en A29 langs Lens naar Rouen. Als eerste op ons programma staat de stad Rouen, de hoofdplaats van Hoog-Normandië. De brug ‘Pont Jeanne d’Arc’ doet reeds vermoeden dat de stad verbonden is met Jeanne d’Arc. Het was namelijk hier dat Jeanne d’Arc op de brandstapel werd geplaatst. De voornaamste bezienswaardigheden zijn: kathedraal Notre-Dame, Place du Vieux Marché, Rue du Gros Horloge, de vakwerkhuizen, justitiepaleis, tuinen, kerken enz. De Notre-Dame kathedraal is één van de indrukwekkendste gotische kathedralen van Frankrijk. Vrij middagmaal. Na de middag via de A13 en A84 naar Le Tronchet. Installatie in het **** Relais du silence Hôtel de l'Abbaye.

 

Dag 2 • Saint Malo - Cancale - Pointe du Grouin - Dol-de-Bretagne

Als een stenen schip torenen de stadswallen van Saint Malo aan de monding van de Rance trots uit boven de stranden en de haven. De gevels en torens die boven de vestingwerken uitsteken, zorgen voor het unieke silhouet van de stad. Het centrum bereiken we via de vesting vanwaar we een spectaculair uitzicht hebben! Haar welvaart heeft Saint Malo te danken aan haar reders die de zeeroutes afstroopten. De reders gedijden goed binnen de dekking van de vestingmuren die door Vauban werden uitgebreid. In de 18e eeuw zorgden de piraten Duguay-Trouin en Surcouf dat Saint-Malo nog meer aanzien kreeg. De wandeling van de “stadsmuren” leidt van bastion naar bastion. Aan de ene kant van de wallen liggen de smalle straten van de stad. Aan de andere kant zijn er schitterende uitzichten over de stranden, de haven en de forten. Binnen de stadswallen gaat de wandeling verder tussen de hoge huizen. We wandelen langs de Place Chateaubriand, het huis Pélicot, dat op een kasteel achter op het achtersteven van een schip lijkt, en verschillende andere rederswoningen. Vrij middagmaal. Na de middag rijden we naar Cancale “De parel van de Côte d’Emeraude”. Het mooie haventje is een streling voor zowel het oog als de mond, sinds lang beroemd om haar oesters en schelpdieren. De diverse oester- en mosselkwekerijen zijn op één gerangschikt in Frankrijk. Met 35.000 ton oesters per jaar wordt hier de grootste oesterproductie van Europa gepresteerd. We brengen een geleid bezoek met proeven aan “Le Ferme Marine de Cancale”. Aansluitend naar het uitzichtpunt Pointe du Grouin, een magische plek met een wondermooi  uitzicht over de Mont-Saint-Michel baai. Nadien via Dol-de-Bretagne naar ons hotel in Le Tronchet. Het stadje Dol-de-Bretagne bezit een mooi erfgoed: de Saint-Samsonkathedraal, een gebouw in flamboyante gotieke stijl met een prachtig glasraam uit de 13e eeuw.

 

Dag 3 • Eiland Jersey

Vroeg vertrek uit Le Tronchet naar Saint Malo, waar we de ferry nemen naar het eiland Jersey. Het grootste en het meest zuidelijke van de Kanaaleilanden. Een zonovergoten bloemeneiland met als extra troeven een bijna subtropisch klimaat, mooie zandstranden en overal grote bloemenpracht. De Kanaaleilanden behoren niet tot Groot-Brittannië maar wel tot het Britse Gemenebest. Elk eiland heeft zijn eigen regering en eigen munt, maar de Britse Pond is het meest gebruikt. Saint Helier, de hoofdstad van Jersey, is één van de drie grote havens. De stad is genoemd naar Helerius, een 6e eeuw ascetische heremiet geboren in Tongeren. Hij leefde op Jersey en stond daar bekend om zijn genezende gaven en als de kluizenaar die de eilanders waarschuwde voor aanvallen vanop zee. Mooie tuinen zijn niet enkel het visitekaartje van het Engelse vasteland, je vindt ze ook in Jersey. We bezoeken Judith Queree’s Garden.  Mevrouw Judith Queree is een gerenommeerd groene-vinger-vrouwtje. Rondom haar typisch granieten Jersey landhuisje heeft ze samen met haar echtgenoot Arthur, een juweel van een tuin aangelegd. Middagmaal op Jersey. Na de middag rondrit over het eiland en wat vrije tijd in Saint Helier. Vrij avondmaal aan boord van de ferry naar Saint Malo.

 

Dag 4 • Dinan - Dinard - Promenade du Clair de Lune

Een bezoek aan Dinan, de pittoreske middeleeuwse stad tussen land en zee, staat als eerste op ons programma. We laten ons onderdompelen in de sfeer van de Middeleeuwen terwijl we door de Rue du Jerzual wandelen. De vakwerkhuizen met puntgevels weerspiegelen het rijke verleden van de stad. Vanaf de 14e tot en met de 18e eeuw was de stad een gekrioel van wevers en leerlooiers. Omsingeld door bijna drie kilometer stadswallen torent Dinan met haar kasteel uit de 14e eeuw trots boven de Rance uit. Aansluitend rijden we naar Dinard, een elegante mondaine badplaats aan de monding van de Rance. Door de Engelse aristocratie werd Dinard populair. De stad vormt een groot contrast met de ‘granieten’ stad Saint-Malo aan de overkant van de rivier de Rance. De badplaats wordt ook wel het ‘Nice van het Noorden’ genoemd. De in Engelse stijl opgetrokken villa’s, de fraaie landhuizen en kasteeltjes zijn de stille getuigen van de Franse Belle Époque. Op het strand van Dinard is het nostalgisch gevoel niet ver weg dankzij de bekende blauw-wit gestreepte strandtenten. De promenade van Clair de Lune is een van de meest gewaardeerde en mooiste wandelingen van Dinard. Prachtige villa’s, een mediterrane stijl van vegetatie, palmbomen, enz. maken van deze wandeling iets unieks.

 

Dag 5 • Rennes - Bécherel

Rennes, de hoofdstad van Bretagne, is een stad waar eeuwen geschiedenis hun sporen hebben achtergelaten. Rond de twee koninklijke pleinen, die van het parlement en van het stadhuis, volgen de vakwerkhuizen en de monumentale renaissance gebouwen elkaar op. In de geplaveide straten drukt het erfgoed zich met elegantie uit. Haar creatieve karakter uit zich onder andere in de art deco mozaïeken van Odorico en in het Park Thabor. Op de terugweg richting hotel brengen we nog een bezoek aan de boekenstad Bécherel.

 

Dag 6 • Caen - België

In de voormiddag bezoeken we kort Caen. De Abbaye aux Hommes, gesticht door Willem de Veroveraar is er een juweeltje van romaanse kunst. Vrij middagmaal in een snelwegrestaurant. Na de middag naar de centrale verzamelplaats in Nazareth.

Relais du silence Hotel de l'Abbaye****

Algemeen: het is een van de best beoordeelde hotels in Le Tronchet met een prachtige tuin en zonneterras.

Kamers: alle kamers zijn voorzien van een eigen badkamer met een douche, gratis toiletartikelen en een haardroger. Ze hebben ook een flatscreen-tv met kabelzenders. Op de kamers is airco en Wifi beschikbaar

Maaltijden: het ontbijt wordt in buffet vorm geserveerd, het avondmaal is een 3-gangen maaltijd

  • Reisdocumenten: geldige identiteitskaart
  • Reizigers van niet-Belgische nationaliteit dienen bevoegde instanties te contacteren

  • Transfer van bij u thuis naar de centrale verzamelplaats en terug

  • Vervoer met een ***** ROYAL CLASS autocar
  • Halfpension vanaf 1e dag avondmaal tem 6e dag ontbijt
  • Alle uitstappen zoals beschreven in het programma
  • Inbegrepen toegangen: Ferme Marine in Cancale met proeven, ferry vanuit Saint-Malo naar Jersey en terug, bezoek Judith's Queree's Garden, rondrit op het eiland Jersey, bezoek aan het historische Rennes. 
  • Begeleiding door een Nederlandstalige gids vanuit België