Armenië • Het oudste Christelijke land van de wereld

Armenië Het oudste Christelijke land van de wereld

Land met een zwaar verleden maar ook een rijke geschiedenis. Gelegen tussen buurlanden die hun niet zo goed gezind zijn weet dit bijzondere land zich toch te handhaven als bakermat van het Christendom met een hartelijke bevolking en bezienswaardigheden die elke bezoeker aangenaam zullen verrassen. Vandaag is Armenië het enige land in deze regio dat compleet omringd wordt door landen die de Islam als staatsgodsdienst erkennen. Dit land is bijzonder aangenaam om te bezoeken. De beroemdste Armeniër Charles Aznavour zal met u meereizen als hij zingt “Non je n’ai rien oublié”.

Meer info nodig?
MAAK EEN AFSPRAAK MET ONZE SPECIALIST

Dag 1 • Brussel - Yerevan

Vertrek vanuit Brussel voor een lijnvlucht naar Yerevan, de hoofdstad van Armenië. Een markante wetenswaardigheid is zeker dat er momenteel meer Armeniërs in het buitenland wonen dan in het land zelf. Armenië is ook het land van de beroemde componist-dirigent-cellist Aram Chatsjatoerjan die vooral gekend is van zijn Sabeldans en de thema muziek van de serie The Onedin Line.

Dag 2 • Yerevan (o,m,a)

Aankomst in de vroege morgen in de luchthaven van Zvartnots. Onthaal en transfer naar het prima hotel Best Western Plus Congress. Na wat rust en laat ontbijt vertrekt u voor een stadsrondrit doorheen de Armeense hoofdstad die zich als een amfitheater uitstrekt over de sterk hellende oevers van de Razdanrivier. Bezoek aan het Matenadaran Museum, het instituut van Ouden geschriften. Verder ziet u het Sport en Concert complex, de Kievyan brug, Baghramyan Avenue met het residentieel presidentspaleis, de Academie voor Technologie en Wetenschap, het Nationaal Parlement, het Gerechtshof, de Opera en het Nationaal Plein. Bezoek aan het Historisch Museum van Armenië. Na de middag bezoek aan het moderne Cascade complex dat ook het Cafesjan Modern Art Museum herbergt. Wie wil kan na het avondmaal te voet de charmes van de mondaine stad verder exploreren. Zo trekken de verlichte fonteinen op ‘Republic Square’ iedere avond een pak volk voor de Aznavour melodieën. 

Dag 3 • Yerevan - Etchmiadzin - Zvarnots (o,a)

Zeer aangename trip naar de beroemde Etchmiadzin Kathedraal; de eerste Christelijke kerk in de wereld gebouwd in 301 n.Ch.; gevolgd door een bezoek aan de fraaie ruïnes en tempel van Zvartnots uit de 7de eeuw. Zowel de kathedraal als de tempel zijn Unesco Werelderfgoed. Op de retour naar de hoofdstad een bezoek aan het beeldige Hripsine kerkje. Tenslotte een bezoek aan de Armenian Brandy Factory met een lekkere cognac degustatie. 

Dag 4 • Yerevan - Khor Virap - Areni - Novarank - Goris (o,m,a)

U verlaat nu Yerevan en er volgt een mooie natuurrit door de Araratstreek met onderweg een bezoek aan het Khor Virap Monastery. U bereikt dan de regio Vayots Dzor waar ook lekkere Armeense wijn gemaakt wordt. In het dorp Areni kan u gaan proeven. Nadien een leerrijk bezoek aan het architecturaal complex van Novarank uit de 13de eeuw. Overnachting voorzien in het Mina hotel in Goris.

Dag 5 • Goris - Tatev - Zorats Karer - Jermuk (o,a)

U rijdt naar Halidzor Station om van daaruit de bijna zes kilometer lange Tatev Aerial kabelbaan te nemen naar een hoogtepunt uit de reis, namelijk het machtige klooster van Tatev. Het heeft de allures van een kruisvaarders kasteel in het Oosten. Deze ‘heilige burcht’ is uiterst populair bij pas getrouwde koppeltjes, die er hun jongst geborenen laten dopen in de hoofdkerk. Hier was eeuwenlang de meest prestigieuze universiteit van het historische Groot-Armenië. Na de lunch in Goris rijdt u naar Sisian om er Carahunge te bezoeken oftewel de Armeense versie van Stonehenge. Jermuk is dan weer een gekend kuuroord in de bergen van de zuidelijke provincie Vayots Dzor. Het heeft warmwaterbronnen en heeft zich de laatste jaren klaargemaakt voor het moderne toerisme. Hier zal u overnachten in hotel Jermuk Grand Resort.

Dag 6 • Jermuk - Selim - Noratus - Sevan - Dilijan (o,m,a)

In Noratus bezoekt u in de voormiddag een oud kerkhof met kruisstenen en een al even bijzonder verhaal. In Selim houdt u halt aan de Selim Caravanserai die zoals u verwachtte gelegen was op de eeuwenoude Zijderoute. En zo arriveert u aan het Meer van Sevan. Na de middag een interessant bezoek aan het klooster van Sevan gelegen boven op een rots op een schiereiland dat een prachtig panorama biedt over het meer. Twee nachten verblijf in het Guesthouse Armenia in Dilijan.

Dag 7 • Dilijan - Haghartsin - Goshavank - Dilijan (o,m,a)

Vanuit Dilijan bezoeken aan de kloosters van Sevanavank, Haghartsin en dat van Goshavank. U bent nu in het bosrijk gebied van Dilijan. Veel Armeense families uit Yerevan spenderen er hun weekends in de zuivere lucht van dit Zwitsers ogend stukje Armenië. Er is veel gerenoveerd maar in Old Dilijan en meer bepaald in Sharambeyan Street kan u ouderwets genieten van dit bruisend Armeens stadje.

Dag 8 • Dilijan - Haghpat - Sanahin - Dzoraget (o,m,a)

Het versterkte klooster van Haghpat heeft een leuke curiositeit: in de bibliotheek liggen al sinds lang geen boeken meer maar wel tientallen in de grond ingegraven wijnkruiken. Sanahin is een klooster waarvan geen Christelijke ziel ooit had kunnen vermoeden dat een telg uit hun midden, genaamd Artem Mikoyan, de uitvinder zou worden van de gevreesde MIG straaljager. Lunch in Alaverdi. Verder naar het hotel Dzoraget Tufenkian.

Dag 9 • Dzoraget - Amberd - Ohanavank - Yerevan (o,m,a)

Via het plaatsje Aparan gaat het nu verder naar Amberd. De middeleeuwse kasteelruïne Amberd is waar de bronnen van de Aragats, die de vlakte van Yerevan bevloeien, werden bewaakt. Het Amberd Fort is op 2300 m hoogte gelegen op de zuidelijke flank van Mt. Aragats (4090 m), de hoogste berg van het land en was één van de belangrijkste bolwerken in het verdedigingssysteem van de toenmalige Armeense hoofdstad Ani. In Ohanavank bezoekt u nadien nog een klooster uit de 13de eeuw. En zo komt u terug bij uw vertrekpunt Yerevan waar u opnieuw zal logeren in hotel Best Western Plus Congress.

Dag 10 • Yerevan - Garni - Geghard - Yerevan (o,m,a)

Uitstap naar het landelijk gelegen dorpje Garni waar u een ‘lavash-bread-making’ ceremonie zal bijwonen. Bezoek aan de schitterende Pagan tempel in Garni die stamt uit de Griekse periode. Waarschijnlijk hoort u er de klanken van de Duduk, een fantastisch klinkend Armeens muziekinstrument. Djivan Gasparyan gaf er wereldwijd concerten mee. Tenslotte een heel bijzonder bezoek aan het in de rotsen uitgehouwen Geghard Monastery. Avondmaal in het hotel.

Dag 11 • Yerevan (o,m,a)

Laatste dag van uw reis en de kans om wat leuke souvenirs aan te schaffen maar er staan ook nog enkele fijne bezoeken op het programma. Belangrijk is uiteraard een bezoek aan het beklemmend Tsitsernagaberd Genocide Memorial en museum. Men staat perplex in het besef dat de grootmachten hoewel ze perfect op de hoogte waren toch zo goed als niets ondernamen om de gruwel die toen plaatsvond in het Ottomaanse Rijk te stoppen. Het Europa van het nationalisme dat leidde tot de Eerste Wereldoorlog had toen andere prioriteiten en in Armenië was en is er trouwens geen petroleum. Voor Turkije blijven erkenning of zelfs maar excuses een heikel punt voor de volkerenmoord van méér dan een miljoen mensen in 1915. U rondt deze reis af met een leerrijk bezoek aan het cinematografisch museum van Sergey Parajanov en de gezellige Gum fruitmarkt. Vanavond een extra verzorgd afscheidsdiner met dans en volksmuziek in traditioneel Armeens restaurant.

Dag 12 • Yerevan - Brussel 

U zal worden opgehaald voor de transfer naar de luchthaven voor de terugvlucht naar Brussel en zodoende het einde van deze mooie reis. 

Volgens programma

 • Inhoudelijk sterk programma met complete kijk op dit boeiende land
 • VOL pension

 • Vluchten met kwaliteitsmaatschappijen (incl. luchthaventaksen)
 • Uitstekende Nederlandstalige begeleiding
 • Loyale diensten van de Engelstalige lokale gidsen
 • Verblijf in de vermelde hotels/cruiseschepen (of gelijkwaardig)
 • Alle maaltijden zoals vermeld in het programma
 • Alle vermelde bezoeken en inkomgelden
 • Een reishandboek als extra bron van informatie (1 per kamer)
 • Noodnummer: permanentie voor noodgevallen
 • Fooien voor lokale gidsen en chauffeurs
 • Voorreisvergadering
 • VIP lounge bij vertrek in Brussel
 • Visum
 • GRATIS luchthavenvervoer* in gans Vlaanderen

*1 adres per dossier.

Gerelateerde reizen