Albanië, onbekend is onbemind

Albanië, onbekend is onbemind

Albanië biedt een overvloed aan natuurschoon. Bijna 40 procent van het land is beschermd natuurgebied. Daarnaast heeft Albanië ook een rijke cultuur en geschiedenis. Door de jarenlange isolatie zijn de oude tradities in de afgelegen valleien in het Noorden erg goed bewaard en worden ze ook nu nog gekoesterd als een onderdeel van de identiteit van Albanië en haar inwoners. Drie archeologische sites, Berat, Gjirokastra en Butrint zijn door UNESCO beschermd. Een andere belangrijke toeristische attractie zijn de vele ongerepte stranden die met de rest van de Middellandse Zee kunnen wedijveren. En dan hebben we het nog niet gehad over Tirana, de bruisende hoofdstad. Dit alles maakt van Albanië een toeristische duizendpoot, uitermate geschikt voor iedere soort vakantie.

Dag 1 • België - Tirana

Wanneer we toekomen in Tirana worden we opgewacht door onze lokale gids en is er dadelijk een citytour voorzien in de hoofdstad. Sinds Albanië in 1991 ontwaakte uit de Stalinistische nachtmerrie is Tirana getransformeerd tot een moderne stad met gekleurde gebouwen, drukbezochte pleinen en fijne wandelpaden. Het Skanderbeg-

plein is het bekendste plein van Tirana. Hier staat het standbeeld van de nationale held: Skanderbeg. Een bezoek aan de klokkentoren Kulla e Sahatit  en de Et’hem-Bey moskee mag niet ontbreken. De rondleiding eindigt in de Sky Tower. Vanuit de panoramische bar op de bovenste verdieping genieten we van een prachtig uitzicht over de stad. Overnachting in 4* hotel Tirana International (of gelijkwaardig). 

Dag 2 • Tirana - Ardenica - Apollonia - Vlora

Vroeger heette Apollonia Illyrië en besloeg het de hele Adriatische kuststrook van het vroegere Joegoslavië en het huidige Albanië. Daardoor had de stad een belangrijke havenfunctie. Deze verloor de stad echter doordat een aardbeving in de 3e eeuw de kuststrook tot een moeras omgooide. Nu is Apollonia het grootste archeologisch park van Albanië. We bewonderen oa. de overblijfselen van het theater, de vergaderzaal, de tempels en de bibliotheek. Het klooster, Ardenica, dateert uit de 13e eeuw en wordt tegenwoordig gebruikt als expositieruimte. Opgravingen van Apollonia en enkele resten van vroegere fresco's worden hier tentoongesteld. Na een uitgebreid bezoek aan deze site rijden we naar Vlora voor installatie en diner in 4* hotel Partner (of gelijkwaardig). 

Dag 3 • Vlora - Saranda

Na een korte stadswandeling doorheen het oude centrum van Vlora rijden we zuidwaarts langs de mooiste kust van Albanië, ook wel de Albanese rivièra genoemd. De ruige kustlijn met traditionele dorpjes verscholen in afgelegen baaien en gouden stranden omgeven met azuurblauw water leveren fotogenieke beelden op. De kustweg slingert doorheen het nationaal park Llogara waar we halt houden voor de lunch terwijl we genieten van het adembenemend uitzicht. Op weg naar Saranda passeren we enkele pittoreske plaatsen. Dhërmi is één van de bekendste stranden van Albanië. Porto Palermo en Himara beach zijn ook 2 populaire fotostops op de toeristenroute. In de late namiddag aankomst in Saranda. Check-in in 4* hotel Brilant (of gelijkwaardig) voor een verblijf van 2 nachten. Wandeling langs de promenade gevolgd door het diner in een lokaal restaurant. 

Dag 4 • Saranda - Butrint - Saranda

Butrint is een archeologische site in het uiterste zuiden van Albanië en behoort tot het werelderfgoed van UNESCO. Ondanks de beperkte oppervlakte van 29 km² heeft Butrint een belangrijke archeologische, wetenschappelijke en toeristische waarde. Het gebied werd bewoond sinds de prehistorie en vormde een bekende tussenstop op handelsroutes. Butrint was eerst een Griekse kolonie, later een Romeinse stad en vervolgens een bisdom. In de 4de eeuw v. Chr. was het een commercieel en maritiem centrum van de oude wereld. Op de heuvel stond de akropolis, de oude bovenstad.  Aan de voet van de akropolis lag een theater met 1500 zitplaatsen en een tempel gewijd aan Asklepios, de Griekse god van de geneeskunde. Na een uitgebreid bezoek aan dit imposante domein keren we terug naar Saranda. Tijdens een sightseeing tour in de oude stad leren we meer over de geschiedenis van de Joodse migratie. We sluiten deze boeiende dag af met een folk show inclusief diner. 

Dag 5 • Saranda - Gjirokastra - Berat

We starten de dag met een bezoek aan de magische Blue Eye bron. Nadien rijden we naar Gjirokastra, één van de oudste steden van Albanië. De smalle straatjes geplaveid met kinderkopjes, de Ottomaanse huisjes en het imposante kasteel geven het gevoel in een middeleeuws dorp rond te wandelen. De klokkentoren op het kasteel, dat gelegen is op een berg, is het herkenningspunt van de stad. Het historische gedeelte van de stad staat sinds 2005 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Transfer naar Berat. Overnachting in 3* hotel Mangalemi (of gelijkwaardig). 

Dag 6 • Berat - Durres

Berat wordt de stad van 'Duizend Ramen' genoemd vanwege de vele ramen met uitzicht op de Osum rivier. Berat was vooral een stad van ambachtslieden en handelaars. De traditionele woningen met vele ramen en dus veel daglicht zijn voornamelijk gebouwd in de 18de en de 19de eeuw en staan symbool voor het stadsleven in die tijd. Een wandeling doorheen deze sfeervolle, schilderachtige stad, die tevens werelderfgoed is, kan eenieder bekoren. De namiddag staat in het teken van wijn. We krijgen een rondleiding in de kelders van het gekende wijnhuis COBO gevolg door een proeverij. Na een korte rit komen we aan in Durres waar we het Romeins amfitheater en de Venetiaanse toren bezoeken. Vervolgens installatie in het mooie 5* strandhotel Premium (of gelijkwaardig).

Dag 7 • Durres - Shkodër - Kruja - Durre

Na een vroeg ontbijt rijden we vandaag noordwaarts naar het Meer van Shkodër. Dwars door het meer loopt de grens met buurland Montenegro. Tijdens een ontspannende boottocht kunnen we genieten van een mooi groen landschap. Op de terugweg naar Durres houden we halt in Kruja, de verborgen parel van Albanië. Kruja is een speciale plek voor de Albanezen. Hier bood volksheld Skanderbeg 25 jaar lang weerstand tegen de Ottomanen. Zijn museum ziet eruit als een feodaal kasteel. In de oude bazaar van Kruja zijn handgemaakte souvenirs zoals houtsnijwerk, lampjes en sjaals te koop. De verkopers zijn erg vriendelijk; afbieden mag! 

Dag 8 • Durres - Tirana - België

Deze voormiddag kan u lekker relaxen aan het strand of het zwembad. ’s Middags transfer naar de luchthaven en terugvlucht naar Brussel. 

Opgelet: het programma kan aangepast worden in functie van de vluchturen.

 

Hotels *** TOT *****

 • Ligging: alle hotels zijn centraal gelegen
 • Uitrusting: lift, restaurant, bar, salon
 • Kamers: comfortabel ingerichte badkamer met douche of bad, toilet, telefoon, tv, minibar en meestal gratis wifi
 • Maaltijden: ontbijtbuffet, ’s middags eenvoudige maaltijd incl water, ’s avonds 3-gangen maaltijden incl water

 

 • Reisdocumenten: geldige identiteitskaart
 • Bij boeking de identiteitsgegevens van alle deelnemers doorgeven
 • Reizigers van niet-Belgische nationaliteit dienen bevoegde instanties te contacteren

 • Vluchten heen en retour met Austrian Airlines via Wenen naar Tirana
 • Transfers en rondritten met plaatselijke autocar
 • Inbegrepen: uitstappen en inkomgelden zoals beschreven in het programma
 • Volpension vanaf de 1e dag het avondmaal tot de 8e dag het ontbijt. 
 • Begeleiding door een Nederlandstalige gids vanuit België