Albanië, onbekend is onbemind

Albanië, onbekend is onbemind

Dag 1 • België - Tirana

Onze lokale gids wacht ons op aan de luchthaven. Indien de vluchturen het toelaten, maken we gelijk een stadsrondrit  in de hoofdstad. Sinds Albanië in 1991 ontwaakte uit de Stalinistische nachtmerrie is Tirana getransformeerd tot een moderne stad met gekleurde gebouwen, drukbezochte pleinen en fijne wandelpaden. We overnachten in het ****hotel Opera (of gelijkwaardig).

Dag 2 • Tirana - Apollonia - Vlora

Vandaag bezoeken we Apollonia, het grootste archeologisch park van Albanië. We bewonderen o.a. de overblijfselen van het theater, de vergaderzaal, de tempels en de bibliotheek. Het klooster, Ardenica, dateert uit de 13e eeuw en wordt tegenwoordig gebruikt als expositieruimte. Na dit interessant bezoek vervolgen we onze reis naar Vlora voor diner en overnachting in het ****hotel Partner (of gelijkwaardig).

Dag 3 • Vlora - Saranda

Voor ons vertrek naar Saranda verkennen we nog even het oude centrum van Vlora. Nadien trekken we zuidwaarts langs de mooiste wegen van de Albanese rivièra. De kustweg slingert doorheen het nationaal park Llogara, waar we halt houden voor een lunch terwijl we genieten van het adembenemend uitzicht. In de late namiddag komen we via Porto Palermo en Himara Beach aan in Saranda. In deze badplaats lopen we over de promenade en dineren we in een lokaal restaurant. Check-in in het ****hotel Bougainville (of gelijkwaardig) voor een verblijf van 2 nachten.

Dag 4 • Saranda - Butrint - Saranda

Met onze uitstap naar het Unesco-werelderfgoed Butrint duiken we de geschiedenis in. Onze gids neemt ons o.a. mee langs de restanten van de akropolis, een amfitheater en een tempel gewijd aan Asklepios. Na een uitgebreid bezoek aan dit imposante domein keren we terug naar Saranda. Tijdens een sightseeing tour in de oude stad leren we meer over de geschiedenis van de Joodse migratie. We sluiten deze dag af met een folkloristische avond, inclusief diner.

Dag 5 • Saranda - Gjirokastra - Berat

We starten de dag met een bezoek aan de magische Blue Eye bron. Nadien rijden we naar Gjirokastra, een van de oudste steden van Albanië. De smalle straatjes geplaveid met kinderkopjes, de Ottomaanse huisjes en het imposante kasteel geven het gevoel in een heus middeleeuws dorp rond te wandelen. Het historische gedeelte van de stad staat sinds 2005 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Na deze excursie rijden we richting Berat voor een overnachting in het ****hotel Belagrita (of gelijkwaardig).

Dag 6 • Berat - Durres

Berat, ook wel de stad van ‘Duizend Ramen’ genoemd, was vooral een stad van ambachtslieden en handelaars. Een wandeling doorheen deze sfeervolle, schilderachtige stad kan eenieder bekoren. De namiddag staat in het teken van wijn. We krijgen een rondleiding in de kelders van een vooraanstaand wijnhuis, gevolgd door een proeverij. Na een korte rit komen we aan in Durres voor installatie in het *****hotel Premium (of gelijkwaardig).

Dag 7 • Durres - Shkodër - Kruja - Durres

Onze rondreis voert verder noordwaarts naar Shkodër, een oude stad met een rijke geschiedenis. We genieten van de sfeer  en bewonderen de karakteristieke huizen waar hout, steen en traditionele motieven tot een prachtig geheel zijn verwerkt. Aansluitend brengen we een bezoek aan het Kasteel van Rozafa. Op de terugweg naar Durres houden we halt in Kruja, de verborgen parel van Albanië. In de oude bazaar van Kruja zijn handgemaakte souvenirs zoals houtsnijwerk, lampjes en sjaals te koop. De verkopers zijn erg vriendelijk, afbieden mag!

Dag 8 • Durres - Tirana - België

Indien de vluchturen het toelaten, begeven we ons voordien nog even naar het centrum van de stad Durres. We wandelen o.a. langs de Romeinse baden, het stadhuis, de stadsmuren, het amfitheater en de Venetiaanse toren. Aansluitend volgt er een transfer naar de luchthaven voor onze terugvlucht naar België.

Opgelet: de volgorde van het programma kan worden aangepast, dag 1 en dag 8 is afhankelijk van de vluchturen.

Hotels****

Ligging: alle hotels zijn centraal gelegen

Uitrusting: lift, restaurant, bar, salon, comfortabel ingerichte kamer met douche of bad, toilet, telefoon, tv, minibar en meestal gratis wifi

Maaltijden: ontbijtbuffet, ’s middags eenvoudige maaltijd, ’s avonds 3-gangen maaltijden incl. water.

 • Reisdocumenten: geldige identiteitskaart

 •  

  Loontrekkenden en zelfstandigen dienen document BE-AL 111 aan te vragen bij hun mutualiteit.
 • Bij boeking de identiteitsgegevens van alle deelnemers doorgeven 
 • Reizigers van niet-Belgische nationaliteit dienen bevoegde instanties te contacteren
 • Vreemde munt: Albanese Lek (ter plaatse te wisselen)

 • Vluchten heen en retour naar Tirana

 • Transfers met plaatselijke autocar 
 • Volpension vanaf de 1e dag het avondmaal tot de 8e dag het ontbijt.
 • Begeleiding door een Nederlandstalige gids vanuit België